Comisia Europeana cere Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret sa restituie peste 1 milion de euro cheltuiti ilegal in 2003-2005 / DNA a inceput cercetarile intr-un dosar penal in care invinuit este si deputatul PSD Cristian Rizea
Comisia Europeana a notificat Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), pe 5 aprilie, sa restituie suma de 1.091.150,82 euro, acordand un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuita nelegal in perioada 2003-2005 de catre Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor la conducerea careia s-a aflat din anul 2002 si pana in 2006 domnul Cristian Rizea, anunta ANST intr-un comunicat de presa. Potrivit Autoritatii, DNA a inceput cercetarile cu privire la utilizarea fondurilor europene nerambursabile acordate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, intr-un dosar penal in care invinuit este si fostul director de la acea vreme al ANSIT- actualul deputat PSD Cristian Rizea. Surse au declarat pentru HotNews.ro ca Rizea are si un dosar de verificare a averii, la ANI.
UPDATE: Deputatul PSD Cristian Rizea a negat acuzatiile cu privire la faptul ca ar fi responsabil pentru cheltuirea ilegala de fonduri europene pe perioada cat a fost la conducerea Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, transmite Agerpres. „Este pe perioada de dinainte de a ajunge eu la acea institutie, acum opt ani, e vorba de anii 1999, 2000, 2001. Sunt documente din partea CE. (…) De opt ani exista acea speta si nu este in curtea mea. Am dus documentele necesare institutiilor statului, le-au vazut, dovada ca institutiile, daca exista ceva, in opt ani credeti ca nu rezolvau aceste probleme?„, a declarat Rizea.
Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret anunta printr-un comunicat de presa ca a obtinut, prin delegatia participanta la intalnirea cu Comisia Europeana, prelungirea termenului de returnare a sumelor de bani fiind necesare clarificari ale documentelor proiectelor si solutiile date de organele de cerectare penala in dosarele intocmite, anunta ANST. Suma de peste 1 milion de euro a fost constatata in urma raportului de audit intocmit de Comisia Europeana ca diferenta intre suma platita de catre Comisie Romaniei de 1.748.081,20 euro si suma platilor efectiv declarate eligibile de 656.830,38 euro, precizeaza Autoritatea.
In ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, pentru perioada 2003-2005, sunt efectuate cercetari de catre Directia Nationala Anticoruptie in dosarul penal 27/P/2011, in care invinuit este si fostul director de la acea vreme al ANSIT- actualul deputat Cristian Rizea. In acest dosar se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 182 alin. 1, 2 din Legea nr. 78/2000, in ceea ce priveste modul de utilizare a sumei de 3,985 de milioane de euro acordata Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, in perioada 2003-2005 in baza Acordurilor privind actiunile descentralizate, acorduri semnate de catre domnul Cristian Rizea, anunta ANST.
In dosarul penal nr. 89/P/2007 s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Rizea Cristian, Popa Gheorghe, Dicea Irina Olguta si Ciurila Gheorghe in ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile in cadrul contractelor de parteneriat.
Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret mentioneaza ca, in acest context, „isi manifesta ingrijorarea cu privire la Proiectul coordonat de acelasi domn Cristian Rizea care incearca de aceasta data ‘sa revigoreze sportul romanesc’, probabil in aceleasi conditii in care a ‘revigorat si fondurile europene destinate tineretului'”.
Cine este Cristian Rizea
Cristian Rizea este deputat PSD, presedintele PSD Diaspora, in perioada 2000-2002 a fost directorul cabinetului ministrului Tineretului si Sportului, iar in 2002-2006 – director general A.N.S.I.T. Din 2001 si pana in 2004 a fost vicepresedinte PSD, organizatia Bucuresti, sector 6, potrivit CV-ului de pe siteul Camerei Deputatilor.
La sfarsitul anului trecut, revista Kamikaze scria ca „deputatul Cristian Rizea nu traieste, oficial, decit din salariul de la Camera Deputatilor. Nu are conturi bancare, nu are actiuni in firme, nu are casa, nu are masina. Nevasta lui sta si mai prost: cistiga doar noua milioane de lei vechi lunar. Totusi, deputatul Rizea se plimba prin Bucuresti cu un Mercedes clasa S de cel putin 100.000 de euro, cu sofer. Dar soferul nu e chiar orice sofer. Ci un generos care-i intretine familia lui Rizea. Da, el, soferul”. Potrivit publicatiei, deputatul PSD, Cristian Rizea, a achizitionat in 2008 si un autoturism Ferrari, model S 430.
Potrivit declaratiei de avere din martie 2011, deputatul Rizea detine un teren intravilan de 22 de metri patrati in Bucuresti, teren ce reprezinta un loc de parcare subterana, cumparat in rate in 2008. Mai detine bijuterii si ceasuri in valoare de 35.000 de euro, dobandite in perioada 2002-2008.
In aprilie anul trecut a vandut cu 45.000 de euro o cladire categoria I din Bucuresti catre S.C. Golescu Building SRL, iar in decembrie 2010 a vandut un loc de parcare categoria III din Bucuresti catre Rizea Bogdan, pentru aproximativ 15.000 de lei. La capitolul venituri, deputatul Cristian Rizea are un salariu anual de la Camera Deputatilor de 57.062 lei, iar sotia sa un salariu de 10.560 de lei de la Gradinita VIP.
In 2006, ziarul Gandul scria ca Departamentul pentru Lupta Antifrauda al Guvernului finalizase un act in care se constata ca „suma de 1,6 milioane euro a fost deturnata de la derularea proiectelor din cadrul Programului european YOUTH, spre cheltuielile de functionare ale ANSIT-ului”.
Pe atunci secretar de stat, Tudor Chiuariu sustinea ca a sesizat DNA-ul dupa ce a constatat „ca suma deturnata de la proiecte a fost folosita pentru cheltuielile de functionare ale ANSIT-ului, mai precis pentru deplasari in strainatate si publicitate in mass-media”.
Potrivit publicatiei, controlul din perioada 2000-2005 al Departamentului pentru Lupta Antifrauda al Guvernului arata ca suma de 1,6 milioane de euro a fost deturnata de la Programul YOUTH de catre ANSIT, al carui director era „Cristian Rizea, finul fostului ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu”.
In 2008, DNA a intocmit dosar penal impotriva lui Cristian Rizea, acuzat de gestiune frauduloasa, abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si neglijenta in serviciu in perioada in care a fost sef al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, potrivit Ziare.com
Cristian Rizea a facut parte din Comisia Parlamentara care o ancheta pe Monica Iacob Ritzi cu privire la organizarea Zilelor Tineretului, insa „dat fiind problemele sale cu legea, Rizea a fost retras” din comisie, scrie Infonews.