Cel mai puternic laser din lume. Guvernul a aprobat un memorandum prin care cere identificarea de surse de finantare si realocarea de bani europeni pentru proiectul ELI de la Magurele
Guvernul a aprobat un memorandum prin care cere identificarea de surse de finantare pentru proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume, care urmeaza sa se construiasca la Magurele. Propunerea de finantare va fi inaintata Comisiei Europene, prin Comitetul de Monitorizare, pe data de 7 iunie, anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. In cazul in care Comitetul va aproba aceasta realocare de fonduri, proiectul va fi depus la Comisia Europeana, de unde are nevoie de semnatura finala a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, pentru a fi inceputa construirea laserului.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 1 iunie, „un Memorandum prin care se solicita modificarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice- POS CCE, prin introducerea proiectului Extreme Light Infrastructure – ELI ca proiect major in Axa prioritara 2 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate. Aceasta solicitare va fi propusa Comitetului de Monitorizare a POS CCE la reuniunea din data de 7 iunie„, informeaza comunicatul ANCS.
Prin acest memorandum se solicita Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) „sa identifice potentiale surse de finantare pentru acest proiect si sa propuna realocari din alte axe si programe catre Axa 2 de cercetare in vederea finantarii acestui proiect ca proiect punte pe doua etape de programare financiara„, anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Decizia Guvernului este asteptata de cercetatorii de la Magurele inca din luna martie.
Pe scurt, etapele aprobarii facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics:
- In decembrie 2010, Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
- Pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS
(Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – „o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana” – Nicolae Zamfir
- In februarie a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, „extrem de pozitiva”
- Pe 1 iunie, Guvernul Romaniei a solicitat prin memorandum trecerea ELI-NP pe propunerea de finantare din fonduri structurale si realocarea de bani de la alte programe
- Pe 7 iunie, propunerea va fi inaintata Comisiei Europene, prin Comitetul de Monitorizare
- In septembrie-octombrie este planificata trimiterea proiectului la Comisia Europeana, pentru aprobarea finala
- La inceputul anului 2012 este planificata demararea constructiei
- Constructia are ca termen de finalizare 2015
Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele
Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania, a explicat pentru HotNews.ro care sunt etapele pe care proiectul trebuie sa le depaseasca, pana la constructie. Pentru a asigura finantarea de 280 de milioane de euro, atat cat costa proiectul din Romania, Executivul trebuie sa realoce bani de la alte programe operationale.
Dupa hotararea Guvernului de relocare de fonduri din alte axe si programe pentru finantarea ELI-NP, propunerea de redirectionare a banilor europeni de la programele operationale cu o viteza de absorbtie mai mica trebuie inaintata de autoritati Comisiei Europene. Propunerea va fi inaintata Comisiei prin Comitetele de Monitorizare, care asigura coordonarea instrumentelor structurale, precum si urmarirea eficacitatii si calitatii implementarii asistentei comunitare, a declarat pentru HotNews.ro Dragos Ciuparu, presedintele ANCS. Solicitarea va fi propusa Comitetului de Monitorizare a POS CCE la reuniunea din 7 iunie.
In cazul in care raspunsul Comitetelor de Monitorizare este unul afirmativ, proiectul este depus mai departe la Comisia Europeana, unde comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, este asteptat sa aprobe construirea centrului de la Magurele. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara in urma cu o saptamana ca se asteapta ca proiectul sa fie depus la Comisia Europeana in septembrie-octombrie.
Daca termenele vor fi respectate, iar pana la sfarsitul anului pilonul romanesc al proiectului va avea aviz de la Bruxelles, in 2012 se va trece la construirea efectiva a facilitatii si a laserilor, proiect in valoare totala de 280 de milioane de euro, din care cofinantarea nationala este de 17%, a precizat directorul Institutului National de Fizica Nucleara, Nicolae Zamfir. Ulterior, „bugetul de stat va suporta o treime din costurile de intretinere, o treime va fi suportata de la Bruxelles, o alta treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech”, a explicat managerul de proiect.
Zamfir a explicat ca proiectul romanesc este, in acest moment, limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar „tot ceea implica aceste instrumente, laserul si fasculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate”
Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu
Laserele din proiectul ELI vor fi gazduite de Romania, Cehia si Ungaria
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.
Cehia a primit din aprilie aprobarea Comisiei Europene, Ungaria este in urma Romania
Cehia a primit unda verde din partea Comisiei Europene pentru construirea pilonului de la Praga al proiectului Extreme Light Infrastructure inca din luna aprilie. Mai exact, pe 20 aprilie comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, a semnat documentul prin care aproba demararea constructiei din Praga, parte a proiectului ELI.
Foto proiect – ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu
Dupa primirea aprobarii din partea Comisiei Europene, Cehia s-a confruntat, insa, cu alte probleme. In jurul proiectului s-a declansat un adevarat scandal, legat de pretul terenului pe care va fi construit centrul de cercetare. Dupa ce doua evaluari au stabilit preturi diferite (diferenta dintre evaluari este de aproximativ 4 milioane de euro), oficialii au solicitat o a treia evaluare, realizata de o universitate economica. Terenul pe care urmeaza sa fie construit pilonul ceh al proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) se afla la marginea capitalei Cehiei si apartine bisericii.
In ce priveste partea de proiect care urmeaza sa fie construita in Ungaria, aceasta este in urma Romaniei pentru ca autoritatile de la Budapesta au intarziat in luarea unei decizii privitoare la locul unde va fi ridicata infrastructura. „Cred ca ei au luat acum o decizie ferma si recupereaza. Problema noastra este ca am recuperat foarte bine, dar acum suntem intr-o perioada in care lucrurile par sa mearga incet”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Curaj, membru al Comitetului International de Avizare ELI-NP.
Ce este ELI
Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.
Proiectul din Romania se cifreaza la 280 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la finalul anului 2010 ca proiectul „are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser – particule nucleare si particule atomice”.
Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.
Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Citeste si: