Sari direct la conținut

VIDEO „Calitate germană”: Ce se întâmplă când o dronă kamikaze rusească lovește un blindat Gepard

HotNews.ro
Blindatul Gepard pe care rusii sustineau ca l-au distrus, Foto: Captura video - Tendar
Blindatul Gepard pe care rusii sustineau ca l-au distrus, Foto: Captura video - Tendar

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum armata rusă a deformat din nou realitatea când a anunțat victorios distrugerea unui blindat antiaerian Gepard de fabricație germană.

Înregistrarea video a apărut pe rețelele de Telegram rusești după ce zilele trecute ministerul rus al Apărării a anunțat în una dintre actualizările sale privind evoluția „operațiunii militare speciale” că forțele sale au distrus un blindat Gepard cu ajutorul unei drone kamikaze.

Filmarea arată însă cum aeronava fără pilot Lancet rusească ricoșează de pe blindajul vehiculului militar, explodând fără a provoca mari pagube acestuia.

Unii internauți au remarcat însă că antena radar a blindatului nu era activă în momentul în care a fost luată la țintă, sugerând că el a fost de fapt abandonat de echipajul său, însă acest lucru nu este în întregime clar.

Oricare ar fi situația, apariția înregistrării a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare, ținând cont că în evaluarea zilnică prezentată în format video de general-locotenentul Igor Konașenkov ministerul rus al Apărării a prezentat 3 filmări cu distrugerea unor echipamente ale armatei ucrainene, dar a arătat doar o captură de ecran din înregistrarea cu lovirea Gepardului.

Exagerările lui Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova, sunt deja de notorietate, el anunțând anterior distrugerea unor echipamente de luptă occidentale înainte ca, în realitate, acestea să fie măcar trimise Ucrainei.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a plusat în acest sens în data de 20 februarie, anunțând că forțele armate ale Moscovei au distrus „majoritatea” echipamentelor NATO primite de Ucraina.

El a invocat la momentul respectiv distrugerea a 1.170 de sisteme de apărare aeriană, 440 de tancuri, 1.510 de vehicule de luptă a infanteriei, 655 de sisteme de artilerie primite de Ucraina de la parteneri ai NATO, cifre de câteva ori mai mari decât numărul real al celor ajunse la Kiev.

Ce sunt blindatele Gepard

Deși a fost uneori prezentat eronat în presă ca fiind un „tanc”, Gepard este de fapt un sistem mobil antiaerian autopropulsat, blindat. Dezvoltat de industria de armament germană în anii 1960, el poate opera în orice condiții meteorologice.

Fabricat de producătorul militar Krauss Maffei-Wegmann (KMW), sistemul Gepard a fost furnizat în țări precum Germania, Belgia, România și Olanda.

Destinat în principal apărării antiaeriene, sistemul antiaerian poate fi îndreptat și către ținte terestre. Un blindat Gepard pe șenile, transportând trei membri ai echipajului, poate atinge o viteză maximă de 65 km/h și are o autonomie de 550 de kilometri.

Blindatul aerian dispune de radare independente de urmărire și supraveghere a țintei și vine cu „echipament de antrenament și simulare de ultimă generație”, potrivit KMW. Echipat cu două tunuri automate de calibrul 35 mm, „mobilitatea terestră ridicată a sistemului Gepard și rotirea rapidă a turelei permit timpi de reacție extrem de scurți, necesari pentru atacarea amenințărilor aeriene”.

Gepard este construit pe șasiul tancului Leopard 1. Nu este eficient doar împotriva aeronavelor de luptă, elicopterelor de atac și rachetelor, ci poate „de asemenea să combată cu succes dronele”, potrivit producătorului.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în luna decembrie a anului trecut a confirmat eficacitatea acestor vehicule blindate împotriva rachetelor rusești, arătând cum militarii ucraineni au doborât cu un Gepard o rachetă de croazieră în timpul unui nou val de atacuri lansate de Rusia împotriva Ucrainei.

În luna februarie guvernul german a declarat că a livrat 32 de Gepard-uri Ucrainei și că pregătește și altele.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro