Sari direct la conținut

Conflict intre Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei. MJ: Nu ne insusim concluziile Raportului pe Justitie 2010 / CSM: Predoiu este un eminent jurist, nu ar fi facut greseala sa semneze comunicatul

HotNews.ro

Conflict deschis in justitie, dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat ca „nu isi insuseste concluziile” „unui voluminos Raport privind starea Justitiei in anul 2010, cuprinzand un numar impresionant de pagini”, publicat miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii. Pozitia MJ a fost facuta publica joi, 7 aprilie, la cateva ore dupa ce presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010. Dupa anuntul Ministerului Justitiei, presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a replicat ca „ministrul Justitiei este un eminent jurist, nu ar fi facut o astfel de greseala sa semneze comunicatul ca venind din partea MJ, mai ales ca ministrul Justitiei este membru de drept al CSM”.

Cronologia unui conflict in justitie

I. Presedintele CSM a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010

Joi dimineata, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010. Printre concluziile raportuluise numara faptul ca gestionarea bugetului justitiei de puterea executiva creeaza un dezechilibru in functionarea independenta a puterii judecatoresti. „Faptul este cu atat mai paradoxal cu cat o alta autoritate publica judecatoreasca, respectiv Ministerul Public, beneficiaza de independenta financiara, desi acesta este pus administrativ sub autoritatea ministrului Justitiei”, se arata in raport.

Pe scurt, concluziile raportului:

  • Fondurile bugetare alocate de la bugetul de stat Ministerului Justitiei sunt indreptate catre instantele judecatoresti in proportie de doar 50%, restul finantand aparatul propriu si celelalte institutii subordonate financiar
  • In 2010 s-a inregistrat cea mai mica alocare a resurselor materiale pentru cheltuielile propriu-zise de functionare a instantelor, atat in ce priveste intretinerea cat si suportarea financiara a activitatilor specifice de judecata, din 2006 incoace
  • Singura modalitate eficienta de protectie a puterii judecatoresti fata de pericolul subfinantarii o reprezinta, pe langa administrarea bugetului de catre puterea judecatoreasca, prevederea unui procent fix minim din PIB
  • Aproximativ doua persoane la mia de locuitori au suferit o condamnare definitiva
  • Justitia romana este mai degraba una civila: 85,55% sunt cauze civile si doar 14,45% sunt cauze penale
  • Majoritatea covarsitoare a dosarelor se solutioneaza intr-un termen care nu depaseste 6 luni
  • Volumul total de activitate inregistrat, in anul 2010, la nivelul instantelor din Romania a crescut cu 22% fata de anul anterior
  • In 2010, increderea publica in justitie a ramas la un nivel scazut, iar imaginea sistemului judiciar a fost afectata negativ atat ca urmare a unor deficiente ale modului sau de functionare, dar si ca urmare a unor luari de pozitie ale unor reprezentanti ai altor puteri ale statului.

II. Ministerului Justitiei: MJ nu isi insuseste concluziile variantei publicate pe site-ul CSM

La cateva ore dupa prezentarea raportului de catre presedintele CSM, Ministerul Justiei a remis un comunicatsemnat de Biroul Mass-Media al Ministerului. Documentul precizeaza ca „Ministerul Justitiei a luat act de publicarea pe site-ul CSM in data de 6 aprilie 2011 a unui voluminos Raport privind starea Justitiei in anul 2010, cuprinzand un numar impresionant de pagini”, notand ca Ministerul „isi va preciza punctul de vedere oficial asupra variantei finale insusite de redactorii acestui raport, dupa studierea sa in detaliu”.

„Ministerul Justitiei considera ca adoptarea de catre Plenul CSM a raportului anual privind starea Justitiei ar trebui precedata de o dezbatere serioasa, intr-un termen rezonabil de la data publicarii variantei finale a acestuia, necesar studierii si analizei sale temeinice de catre toti cei interesati.

Aceasta ar constitui o diferenta notabila fata de practica CSM de pana acum, de a adopta raportul privind starea Justitiei pe baza unei simple prezentari in Plen de catre Presedintele CSM si ar face diferenta necesara fata de continutul Raportului privind activitatea CSM 2005 – 2010, adoptat si publicat deja de CSM in anul 2010″, se mai arata in comunicat.

Ministerul arata ca, potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii elaboreaza anual un raport privind starea Justitiei si un raport privind activitatea proprie, pe care le prezinta Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, pana la data de 15 februarie a anului urmator si le publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a si pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.

In incheierea comunicatului, se precizeaza urmatoarele: „Fata de importanta documentului si a concluziilor sale, precum si fata de faptul ca ar urma sa fie prezentat Parlamentului, Ministerul Justitiei considera necesar ca cel putin sefii instantelor si parchetelor sa fie consultati in prealabil adoptarii raportului de catre Plenul CSM, avand in vedere ca raportul fixeaza coordonate importante privind evolutiile sistemului judiciar si politicile viitoare”.

III. Replica presedintelui CSM: Predoiu este un eminent jurist, nu ar fi facut greseala sa semneze comunicatul

In cadrul unei conferinte de presa organizata dupa ce Ministerul Justitiei e remis comunicatul de presa de mai sus, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a declarat ca nu crede ca ministrul Catalin Predoiu ”ar fi facut greseala” sa-l semneze, transmite Agerpres.

„Ministrul Justitiei este un eminent jurist, nu ar fi facut o astfel de greseala sa semneze comunicatul ca venind din partea MJ, mai ales ca ministrul Justitiei este membru de drept al CSM. Eu sunt convins ca probabil domnia sa nu a stiut nimic de acest comunicat”, a explicat Dumbrava.

Seful CSM a precizat ca nu a vorbit cu ministrul Predoiu despre acest comunicat, deoarece nu a fost timpul necesar. „El de obicei anunta cand nu vine la sedintele CSM. Probabil ca a fost foarte ocupat in aceasta perioada, dar nu ii reprosez acest lucru. Ce reprosez in schimb MJ, si nu ministrului Justitiei, este faptul ca noi, din 22 martie, am comunicat proiectul raportului”, a adaugat presedintele CSM.

Horatius Dumbrava a sustinut ca raportul a fost comunicat oficial pe mail tuturor membrilor de drept ai CSM, respectiv presedintelui instantei supreme, procurorului general si cabinetului ministrului. „Sigur este o disfunctionalitate la nivelul staff-ului tehnic de la cabinetul ministrului Justitiei. E o situatie nefericita”, a adaugat el.

IV. Reactii: Alina Gorghiu cere explicatii CSM si ministrului Catalin Predoiu

Deputatul liberal Alina Gorghiu, presedinte al Comisiei juridice a PNL, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, explicatii privind lipsa dialogului institutional pe marginea Raportului anual referitor la starea justitiei pe 2010, potrivit Agerpres.

„Nu pricep cum se face ca ministrul Justitiei, el insusi membru al Consiliului, sa anunte ca nu isi insuseste concluziile variantei publicate pe site-ul CSM pana la o ‘analiza temeinica’ a raportului, lasand sa se inteleaga ca a fost pus in fata faptului implinit. Remarc, insa, cu interes, ca ministrul Predoiu reclama lipsa unei consultari prealabile cu sefii de instante si parchete pentru intocmirea acestui raport, de vreme ce nu a considerat necesar acest tip de consultare si in cazul proiectului de lege privind desfiintarea instantelor”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Gorghiu.

Potrivit acesteia, dialogul institutional in Justitie lipseste cu desavarsire. „Astept ca Raportul anual privind starea Justitiei pe 2010 sa fie dezbatut de urgenta in Parlament, fiind prioritate zero si, totodata, un element foarte important in evaluarea pe care Comisia Europeana o face anual, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare”, a continuat aceasta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro