Sari direct la conținut

Realitatea TV si Antena 3 – audieri la CNA. Sebastian Ghita: Jurnalistii Realitatea sunt cea mai libera redactie * Sorin Freciu: Am luat act de probleme legate de editorial * Sorina Matei: A existat un boicot Antena 3 in privinta lui Basescu

HotNews.ro

Sedinta furtunoasa, marti, la CNA, unde au fost discutate acuzatiile de amestec in editorial ale sefilor de la Realitatea si conflictul dintre membrii conducerii companiei, iar apoi – suspiciunile de cenzura de la Antena 3, soldate cu demisia jurnalistei Sorina Matei. Managerul Realitatea, Sebastian Ghita, a spus la CNA ca „eu sper ca aceste pozitionari diferite ale noastre fata de cei din Consiliul de Administratie, pe tema contractului de management, sa se schimbe. Daca nu se schimba, probabil vor fi discutate chiar in AGA”. La randul sau, Sorin Freciu, presedintele CA al Realitatea Media, a spus accent pe amestecul managerului in activitatile editoriale. In cazul Antena 3, Sorina Matei, recent demisionata de la Antena 3, a declarat ca ” existat si poate inca exista un boicot din partea Antena 3 in privinta lui Traian Basescu”.

  • Sefi si jurnalisti de la Realitatea si Antena 3 au fost chemati marti la CNA pentru a da explicatii despre tensiunile recente de la cele doua posturi de televiziune: eliminarea din grila a emisiunii „Ora de foc” si „scandalul bodyguarzilor” la Realitatea TV, precum si acuzatii de ingerinta editoriala aduse de jurnalista Sorina Matei. Printre cei audiati s-a numarat si purtatorul de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan.
  • Sebastian Ghita a afirmat, intre altele, la CNA ca „eu sper ca aceste pozitionari diferite ale noastre fata de cei din CA, pe tema contractului de management, sa se schimbe. Daca nu se schimba, probabil vor fi discutate chiar in AGA. Atunci, fie Consiliul de Administratie va fi imputernicit sa rezilieze contractul de management, fie noi vom reusi sa obtinem schimbarea Consiliului de Administratie.” El a mai aratat la CNA ca „suntem (Asesoft – n.r.) un grup de 500 de milioane de euro. Astazi suntem cel mai important creditor al grupului Realitatea”.
  • Sorin Freciu: Exista o propunere de board editorial la Realitatea, neaprobata inca. Probabil va exista in cateva zile
  • In a doua jumatate a sedintei de marti, Sorina Matei si Valeriu Turcan au discutat despre situatia ce a dus la demisia jurnalistei de la Antena 3, potrivit careia ea ar fi trebuit sa realizeze un interviu cu Traian Basescu, pentru Antena 3, dar nu a putut din cauza directorului acestui post, Mihai Gadea.

La sedinta de marti au fost invitati si jurnalistii Oana Stancu si Adrian Ursu, care au realizat pana in urma cu cateva saptamani „Ora de foc” la Realitatea TV, precum si Mihai Gadea. Stancu si Ursu nu s-au prezentat insa, marti dimineata, la intalnirea programata cu membrii CNA, reprezentanti ai Consiliului spunand ca asteapta o informare in scris din partea celor doi realizatori TV. UPDATE O scrisoare adresata CNA de Adrian Ursu, citata de Paginademedia.ro, arata, intre altele, ca acesta nu doreste „să fiu partas la compromiterea muncii jurnalistilor din Realitatea Tv prin afisarea publica a unor acuze si manifestari care demonstreaza lipsa de respect fata de profesie si fata de capitalul de credibilitate al unei institutii de presa”. Pana marti dupa-amiaza, aceasta scrisoare nu fusese primita de reprezentantii CNA.

UPDATE (11.05) In prima parte a sedintei, la CNA s-au prezentat Sebastian Ghita, Sorin Enache si Sorin Freciu, din partea Realitatea Media. Rasvan Popescu, presedinte CNA: V-am chemat sa ne lamurim ce se intampla la Realitatea Media, cine si ce atributii are.

Sorin Freciu, la CNA:

  • Intre Realitatea Media si Asesoft e un contract de management, care are o componenta principala partea de business a Realitatea media. Din punct de vedere editorial, responsabil este Sorin Enache
  • Consiliul de Administratie nu are si nu a avut niciodata vreo atributiune editoriala
  • Exista o propunere de board editorial la Realitatea, neaprobata inca. Probabil va exista in cateva zile
  • CA al Realitatea Media a luat intr-adevar act de cateva probleme legate de partea editoriala. E vorba despre niste concursuri organizate editorial si cu care Consiliul de Administratie nu a fost de acord. CA a avut in vedere acest lucru pentru ca aceste concursuri aveau o componenta materiala. Nu au avut doar o componenta editoriala. Derapajele le vom discuta in sedinta CA de astazi, de la ora 16.00.
  • Sa faci un concurs cu premiu de 100.000 de euro e clar un derapaj
  • Chiar daca nu ne implicam in editorial, nu cred ca e normal ca o televiziune de stiri sa puna accentul pe tabloidizare
  • La Realitatea sunt aceiasi actionari, nu exista nicio modificare. Contractul de management nu are nicio implicare asupra actionariatului. Copiii lui Sorin Ovidiu Vantu sunt printre actionari
  • Catalin Popa si-a depus demisia, nu mai are contract de munca. El a fost suspendat din functie
  • Intrebat a cui este responsabilitatea pentru demisii si suspendari: a presedintelui executiv. Este responsabilitatea mea.
  • Referitor la actionariat, eu pot spune ca la Realitatea actionar este Blue Link Communication. Nu pot spune eu cine e actionar la Blue Link Communication, decat ca aceasta este actionar la Realitatea Media
  • Intrebat de conflictul de la Realitatea TV, in care SO Vantu in persoana a venit la sediul la Realitatea TV „ca urmare a promovarii din timpul zilei a subiectului legat de Wikileaks” si daca il considera pe SO Vantu actionar: Nu, eu ii consider actionari pe cei care apar in actionariat. SO Vantu isi reprezinta copiii in aceasta relatie. Intrebat in ce calitate a venit dl. Vantu: Am spus ca nu a fost niciun conflict. Faptul ca a fost o discutie intre ei (Vantu si Ghita – n.r.) nu e treaba mea
  • Contractul cu Asesoft a trebuit ratificat de AGA deoarece era vorba de o suma foarte mare
  • Intr-o marti la ora 14.00 dl Ghita a convocat o sedinta cu membrii de experienta ai redactiei in care ne-a comunicat ca in acel moment ia decizia ca Oana Stancu si Adrian Ursu nu mai intra pe post, ca dl Nedelcu si eu nu mai putem intra acolo si ca pe hol sunt bodyguarzi.
  • Divergentele cu Asesoft nu sunt de natura editoriala, ci de business si spatii comerciale.
  • Am constatat ca dl. Popa isi incalca atributiile, ca a iesit o emisiune foarte buna de pe post, ca postul se tabloidizeaza. CA nu are atributii in editorial.

Sebastian Ghita, la CNA:

  • Noi am semnat pe 25 octombrie acest contract de management. Acest contract are o componenta care vizeaza partea financiara, administrativa a activitatii, e semnat de presedintele si CA si este ratificat in AGA unde eu l-am intalnit pe dl. Vitalie Dobanda, nu l-am intalnit nici pe dl. Vantu, nici pe copiii dansului. Eu voi depune un document la CNA cu aspecte pe care le consider relevante din acest contract care, din partea Asesoft, nu presupune nicio ingerinta in politica editoriala a postului.
  • E vorba de o companie pe care acum vrem sa o punem pe picioare, sa o aducem dintr-o situatie dificila intr-una buna.
  • Din punct de vedere editorial, singurul lucru care ne intereseaza este un indicator de performanta. E o clauza care spune ca performanta statiei nu trebuie sa scada sub un anumit indicator
  • A aparut o situatie dificila cand CA a luat decizii la nivelul conducerii editoriale a statului. Noi nu ne-am exprimat de acord. Nu vad acest lucru ca pe o ingerinta editoriala directa, dar o vad ca pe o incercare de a-i controla pe jurnalisti.
  • S-a pus si problema emisiunii Ora de foc. La noi a fost destul de simplu: noi acordam resurse pentru un produs media, iar daca acel produs media nu da performanta, avem dreptul sa nu sustinem acea emisiune.
  • Exista o dilema: o mare parte din oameni, din zona de presa, care ne reproseaza ca se tabloidizeaza statia, de ce nu interveniti, exista si alta parte care spune ca nu poti interveni in abordarile jurnalistilor.
  • Este o echipa acolo: Roxana Niculescu raspunde de programe, Madalina Dulama raspunde de stiri, Cristi Coman raspunde de proiectele speciale. Sunt oameni care au experienta si am considerat ca nu trebuie sa intervenim peste ei. Astazi ii consider cea mai libera redactie din peisajul media
  • Asa cum s-a discutat in mai multe randuri, avem o problema cu formatele de prime-time, e evident ca avem o suferinta acolo, ca nu mai avem spatiu de crestere pe zona aceea. La un anumit moment am luat decizia (privind oprirea emisiunii „Ora de foc”). Imi pare rau ca la acel moment nu am gasit o formula de comunicare agreata de ambele parti. Sorin Freciu, in replica: Noi am reclamat doar ca a fost intrerupta de azi pe maine, nu am reclamat alte interventii editoriale. Era vorba de jurnalisti cu experienta la Ora de foc. Avem un contract si cu Stelian Tanase, care nu face nicio emisiune. Am reclamat si noi interventia brutala in emisiunea „Ora de foc”, am remarcat si probleme la cea mai amendata emisiune, „Bursa pariurilor”.
  • Intrebat ce inseamna in acceptiunea lui cuvantul „management”: coordonarea tuturor activitatilor dintr-o companie, prin niste reguli precise bine stabilite de la inceput si bine implementate. Sorin Freciu, in replica: Scopul pentru care CA angajeaza manageri este de a obtine un produs bun si de a obtine profit. Scopul este ca produsul final sa fie unul bun astfel incat sa poata obtinerea de profit. Atunci cand CA, conform legii, constata ca obiectivele nu se ating, poate discuta contractul. Sebastian Ghita, in replica: spre deosebire de cazurile obisnuite, in care sunt angajati oameni ca manageri, actionarii CA au hotarit sa angajeze o companie – e o decizie atipica. Ca urmare au aparut interferente. Sigur, nu ne-am asteptat niciodata ca ne vom trezi intr-o situatie asa dificila cu actionarii sau reprezentantii lor.
  • Intrebat ce mai face Sorin Enache din momentul intrarii in vigoare a contractului de management si cum se explica faptul ca un manager angajat vine cu banii in statie: Va dau un singur exemplu ca sa vedeti ce face Sorin Enache: ne-am propus sa modernizam statia. Tot la priceperea dlui Sorin Enache de a construi spatii, echipe apelam. Cred ca va lua timp sa invatam noi ce stie dl Enache sa faca de 10 ani.
  • Traim intr-o tara libera. Dl. Vantu poate da orice declaratii, nu trebuie sa sarim noi la fiecare declaratie.
  • Despre tabloidizare si despre faptul ca ieri, la ora 17.00, prima stire era despre Oana Zavoranu: (zambind) Aici este punctul in care ne-ati prins pe toti, ca oameni. Dar nu stim ce putem sa facem la nivel editorial.
  • Eu sper ca aceste pozitionari diferite ale noastre fata de cei din CA, pe tema contractului de management, sa se schimbe. Daca nu se schimba, probabil vor fi discutate chiar in AGA. Atunci, fie Consiliul de Administratie va fi imputernicit sa rezilieze contractul de management, fie noi vom reusi sa obtinem schimbarea Consiliului de Administratie.
  • Sorin Enache: Eu sunt de acord (cu prezentarea la CNA a contractului de management). Ghita: Si eu sunt de acord.

Sorin Enache, la CNA:

  • Intrebat in legatura cu acuzatiile aduse de Oana Stancu si Adrian Ursu cum ca eliminarea din grila a „Orei de foc”, de catre Sebastian Ghita, ar avea la baza ingerinte de natura politica: E foarte simplu sa arunci vorbe ca sunt ingerinte politice, sunt vorbe goale. Iesirile lor au fost legate de modul nefericit in care dl. Ghita a comunicat atunci.
  • Intrebat in legatura cu ce s-a intamplat in redactie in duminica in care au fost anuntate Wikileaks si au aparut bodyguarzi in redactie: Nu are nicio legatura chestiunea Wikileaks cu ce s-a intamplat in redactie.

Ioan Onisei, membru CNA: Stelian Tanase si Sebastian Ghita au fost o interfata pentru prelungirea licentei. Asa cum Stelian Tanase nu mai e o interfata, probabil ca nici Asesoft nu va mai fi. Sebastian Ghita, in replica: Dl. Stelian Tanase nu a avut capacitatea noastra de lupta. Suntem un grup de 500 de milioane de euro. Astazi suntem cel mai important creditor al grupului Realitatea.

UPDATE (13.00) Sorina Matei, jurnalista care si-a anuntat recent demisia de la Antene, raspunde intrebarilor CNA pe tema interviului pe care ar fi trebuit sa-l faca cu Presedintele Basescu.

Sorina Matei:

  • Am spus public ce s-a intamplat. Discutia pe tema interviului cu Presedintele venea in conditiile conflictului din Libia.
  • Sorina Matei reia istoria – postata si pe propriul ei blog – interviului pe care ar fi trebuit sa-l realizeze cu Presedintele Basescu, dar la care s-a renuntat, potrivit ei, la interventia directorului Mihai Gadea.
  • Intrebata daca deciziile pentru interviuri se iau, in mod normal, la nivelul conducerii redactiei stiri: „Da”.
  • Eu am inceput sa gestionez aceasta relatie cu Palatul Cotroceni in mandatul lui Traian Basescu, in pofida dorintei mele. A fost o relatie foarte tensionata, pentru ca si Palatul Cotroceni trata jurnalistul de la Antena 3 din perspectiva a ceea ce se intampla pe post. Eram intr-o situatie de neiesit – la Cotroceni eram oamenii Antenei, la post eram tratati ca oameni Cotrocenilor. In realitate eram jurnalist.
  • I-am adus la cunostinta acum cateva luni dlui Gadea niste declaratii facute la adresa mea de Victor Ciutacu. Dl Gadea a incercat sa aplaneze acest conflict, dar au continuat – ba a fost Mircea Badea, ba Victor Ciutacu.
  • Intrebata daca exista un boicot din partea Antena 3 in privinta lui Traian Basescu: Da, a existat si poate inca exista.
  • Nu stiu daca se poate vorbi si descrie in termeni de cenzura (ce se intampla la Antene), dar ceva nu e in regula.

Narcisa Iorga, membru CNA: La noi la CNA in documentele de la Antena 3 director general figureaza in continuare dl Sorin Oancea, nu stim ce pozitie ocupa, exact, dl. Mihai Gadea.

UPDATE (13.55)Valeriu Turcan, la CNA:

  • Din foarte multe motive s-a luat decizia sa nu fie declaratie de presa ci sa fie o comunicare prin SRTv. In ziua urmatoare, am exprimat in relatia cu Realitatea TV si Antena 3 disponibilitatea presedintelui de a acorda un interviu. Nu l-am cerut, ne-am exprimat disponibilitatea de a acorda acel interviu. Seara am primit o solicitare de la Realitatea TV prin care solicitau ca presedintele sa ofere un interviu pe tema situatiei de Libia (…) Noi le-am confirmat deschiderea. Am primit o solicitare si de la Antena 3 si am raspuns adresand invitatia ca acel interviu sa fie organizat marti 22 sau miercuri 23.
  • Raspunsul dl (Alin – n.r.) Romascan a fost ca Antena 3 sa schimbe conditiile. Am raspuns ca trebuie o noua solicitare. Nu a venit o alta solicitare.
  • Ce e deranjant din punct de vedere al Administratiei Prezidentiale: Fiind un post privat, Antena 3 nu are vreo obligatie fata de presedintele Romaniei, are obligatie sa respecte legislatia Romaniei. Deranjant este ca sub masca inocentei  (…) se simuleaza independenta. (…)
  • Am mai exprimat aceasta deschidere in 2009 in timpul campaniei electorale, intr-o discutie telefonica cu dl. Mihai Gadea. (…) Raspunsul a fost „Vom vedea”.
  • In primele zile dupa incident reprezentantii postului au invocat oarecum neclar ca „de ce sa mergem noi la Traian Basescu”. Se face o confuzie grava – Palatul Cotroceni nu este proprietatea lui Traian Basescu, e unul dintre cele mai importante simboluri ale poporului roman. (…) Eu cred ca este o onoare pentru orice jurnalist sa se intalneasca cu presedintele Romaniei la Palatul Cotroceni.
  • De aceea cred ca postul a incercat sa improvizeze o explicatie.
  • M-as folosi de acest prilej pentru a aduce in discutie si alte chestiuni: deseori se afirma ca „nu a fost posibil sa aveti o pozitie, o interventie la postul Antena 3?” De acord. A fost posibil. Dar nevoia de a prezenta o reactie se impune la fiecare difuzare a stirii. (…) Administratia Prezidentiala poate sa prezinte o pozitie ocazional la Antena 3. Dar nu poate prezenta la fiecare difuzare. 
  • [Pe langa cele cererile de interviu – cel mai probabil trei la numar, in patru ani, din partea posturilor Intact] au existat altfel de solicitari din partea trustului Intact – de exemplu o emisiune despre familie, pentru Antena 1. Au fost foarte multe solicitari de pozitii pe subiecte la zi. Problema a aparut in marea majoritate a cazurilor cand (…) difuzeaza subiectul de 20 de ori si reactia o singura data.

Mihai Gadea, invitat la randul sau sa-si expuna pozitia la CNA, nu a luat parte la sedinta de marti.

  • Dan Grigore, membru CNA: „Situatia in care se afla Antena 3 e foarte grava. Faptul ca directorul nu a dorit sa vorbeasca cu noi dovedeste un autism al acestui post (…) Nu mai demult de ieri sau alaltaieri un invitat permanent la o emisiune, Radu Tudor, a sugerat unui consilier prezidential ca in viitor ar putea fi linsat. Nu este in regula, e o situatie foarte grava, ar trebui sa fim foarte severi in aprecierea derapajelor acestui post, caci se va ajunge intr-un punct in care nu vom mai avea nimic de facut. Deja se apropie acel moment.”
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Eu cred ca la Antena 3 e vorba mai mult decat de ingerinta, cred ca e vorba de cenzura.
  • Ioan Onisei, membru CNA: Eu cred ca ar trebui sa decidem, chiar si in absenta unei sanctiuni, daca in cazurile discutate a fost cenzura sau au fost sau nu ingerinte. (…) In opinia mea – e o chestiune secundara – au incalcat intr-un fel sau altul art. 48 din Legea audiovizualului: nu au informat in legatura cu schimbarile din actionariat, din conducerea executiva etc. Aceasta denota dispret fata de lege, fata de CNA si in primul rand fata de opinia publica.
  • Narcisa Iorga: La Antena 3, la nivel editorial s-a luat decizia luarii acestui interviu (cu Traian Basescu), dar la nivel politic, sa-i spun, acest acord a fost oprit din nu stiu ce motiv, iar jurnalistul nu a mai avut posibilitatea sa-si faca meseria. (…) Istoric vorbind, la Sinteza zilei nu a existat nicio solicitare de interviu. Dl Mihai Gadea isi asuma sa nu acorde spatiu puterii.
  • Christian Mititelu, membru CNA: E foarte greu de demonstrat daca, intr-o redactie, se ia o decizie editoriala la varf aceea inseamna cenzura. Eu as pune problema discutiei (Sorinei Matei) cu Dan Voiculescu. Si asta e foarte greu de demonstrat daca e o ingerinta.

HotNews.ro a transmis live text de la sedinta CNA de marti

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro