VIDEO Povestea unui absolvent de universitate din Top 10 care vrea sa-si echivaleze studiile in Romania. Plus: De ce nu si le-a echivalat ministrul Educatiei si ce spune despre sistem
Un absolvent al unei universitati americane din Top 10 a povestit pentru HotNews.ro ca a avut nevoie de patru ani pentru a-i fi recunoscute studiile universitare in Romania si inca asteapta echivalarea doctoratului. Sotia acestuia reclama ca adeverinta primita de la Ministerul Educatiei, prin care i se echivalau studiile, contine greseli gramaticale. In replica, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, admite ca sistemul de recunoastere a diplomelor functioneaza prost, dar spune ca noua lege a educatiei va simplifica procedura si ca diplomele vor fi recunoscute automat pana la sfarsitul acestui an.
Asculta aici declaratiile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu
Descarca fisierul audio in format MP3
In 2007, tanarul F.R., atunci in varsta de 27 de ani, tocmai isi obtinuse diploma de doctor in SUA, intr-o universitate din top 10. In acelasi an, a venit in Romania, alaturi de sotia sa, pentru a-si continua cariera in mediul academic.
Ca sa-i fie recunoscuta diploma de doctor, trebuia mai intai sa depuna actele pentru a-i fi recunoscute studiile generale, cele liceale si apoi cele de licenta. Dupa tomuri de acte traduse si legalizate, Ministerul Educatiei i-a eliberat o adeverinta prin care ii recunoaste studiile de licenta.
Ca sa obtina si recunoasterea diplomei de doctorat, americanul trebuie sa traduca in romana intreaga teza si sa o prezinte unei comisii din cadrul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED). Comisia se pronunta asupra competentelor sale si da verdictul: lucrarea de doctorat este sau nu este destul de buna pentru Romania.
„Atata vreme cat o universitate de prestigiu mondial nu iti cere sa faci dovada faptului ca studiile tale sunt la fel de bune ca studiile facute in SUA, noi in Romania de ce cerem? Este extrem de frustrant. Adica, ce oferim noi aici si nu ofera ei acolo?„, spune A.R., sotia doctorului american in economie.
Sotia lui F.R. s-a decis sa vorbeasca despre dificultatile pe care le intampina acesta la patru ani dupa prima incercare de recunoastere a studiilor. Doreste sa isi pastreze, insa, anonimatul, pentru a nu intampina si mai multe greutati.
Iata povestea, pas cu pas:
In 2007, dupa obtinerea titlului de doctor in economie in SUA, R.F. a venit cu gandul sa predea la o universitate. Primul lucru de care s-a izbit a fost casta academica inchisa din Romania, care nu da drumul nimanui inauntru, decat „in functie de lungimea buzunarului„.
Dincolo de acest hop, la universitatile de stat i s-a spus ca nu poate fi angajat fara ca studiile sa ii fie recunoscute. „Din 2007 si pana in 2010 am incercat sa intram la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED), insa de fiecare data ni s-a spus altceva. Unii au spus ca se poate face recunoastere pentru cetateni straini, altii au spus ca n-au cadru legal pentru asa ceva. Chiar ne gandisem la un moment dat sa trimitem o scrisoare oficiala ministrului Educatiei si sa il intrebam ce putem face„, sustine sotia.
In toamna lui 2010 a mai facut o incercare la CNRED, unde „a dat de data asta peste altcineva, care i-a spus: da, domnule, pot sa iti primesc dosarul, nu trebuie sa mai aduci si dosarele de la scoala generala„. Asa se face ca, la inceputul lui 2011, dupa patru ani „de plimbat dosare”, CNRED i-a acordat o adeverinta prin care ii sunt recunoscute studiile de licenta.
Adeverinta eliberata de Ministerul Educatiei – CNRED, pusa la dispozitie de sotia lui F.R., contine insa greseli gramaticale, iar semnatura de pe document „nu pare a fi a unui intelectual„, sustine femeia. „Cel mai socant pentru mine a fost faptul ca sotul meu, cetatean american, a observat greselile imediat, desi vorbeste romaneste de numai trei ani. Este inadmisibil ca un document cu antetul si stampila Ministerului Educatiei sa contina greseli gramaticale in text„, a povestit femeia.
Vezi atasat adeverinta cu greseli gramaticale
Adeverinta cu greseli gramaticale
„Acum trebuie sa depuna un nou dosar si sa astepte intrunirea unei comisii, pentru a i se recunoaste si doctoratul. Ca, in fond, de aici am pornit. Pe noi asta ne interesa cel mai mult: sa ii fie recunoscut doctoratul, ca sa poata fi platit ca doctor, ca se mai adauge niste sporuri„, spune sotia sa.
„Tare ma tem ca ii vor plagia teza de doctorat”
Pe langa o noua serie de documente de la universitatea din SUA, barbatul are nevoie acum sa prezinte in fata unei comisii teza de doctorat tradusa in romana. „Problema este ca in Romania ti-e cam frica sa traduci si sa dai cuiva o teza de doctorat, pentru ca se plagiaza. Si apoi mi se pare stupid sa iti reanalizeze teza pentru care tu ai obtinut deja recunoastere si un titlu„.
In sistemul american, diplomele din Romania sunt recunoscute automat, spune femeia. „La noi, vine omul si spune: vreau sa muncesc pe doi lei la tine in tara, nu ma intereseaza salariul, mie imi place mediul academic. Dar nu se poate„.
„In ASE este exclus sa predai, daca nu esti fiul cuiva si nu te duci cu ploconul”
Oficial, nici pana acum nu a reusit sa intre in sistemul academic romanesc de stat. A lucrat platit cu ora la Universitatea Bucuresti, in primul semestru al anului trecut. Acum lucreaza la o universitate particulara, iar inainte a fost angajat in mediul privat.
Sotia sa povesteste ca „in Academia de Studii Economice din Bucuresti este exclus sa predai daca nu esti fiul cuiva si nu te duci cu ploconul. Este exclus. Chiar si la universitatile particulare trebuie sa te duci recomandat de cineva, altfel nu te baga nimeni in seama. Sansa lui a fost ca a fost invitat in 2009 la o conferinta internationala, unde a cunoscut niste oameni care au fost impresionati si de altele, nu doar daca are buzunarul mare sau nu„.
In concluzie, F.R. este acum profesor la privat; la stat nu poate intra pentru ca nu are doctoratul recunoscut. „Recunoasterea titlului de doctor dureaza foarte mult. Iar comisia careia i se adreseaza trebuie sa spuna ca lucrarea ta de doctorat este destul de buna pentru Romania„.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: Nu imi voi echivala diplomele decat atunci cand acest serviciu va fi functional
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a recunoscut la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI, ca „vechiul cadru legislativ nu permitea o echivalare care sa se faca in conditii optime„. Ministrul a explicat ca, „tocmai pentru ca exista acea situatie”, noua Lege a Educatiei Nationale a prevazut ca aceste diplome care sunt obtinute la universitati de top din strainatate vor fi echivalate automat.
„Sunt convins ca, pana la inceputul noului an universitar, aceste proceduri vor fi foarte usor de realizat„, a anuntat ministrul.
Funeriu a explicat ca vor fi tratate separat cazurile studentilor care vor obtine o licenta la o universitate de top, dar in domenii care nu exista in nomenclatorul din Romania. In ce priveste situatia propriilor studii universitare, Daniel Funeriu a declarat ca nu si-a echivalat studiile finalizate in strainatate si a explicat de ce:
„Mi-am terminat toate studiile, inclusiv studiile de doctorat, in Franta. M-am intors in Romania in momentul in care am fost numit ministru. Aici a fost o capcana. Pentru functia pe care o exercit, nu este necesara echivalarea diplomelor. (…) In momentul in care am spus public acest lucru, au existat foarte multe presiuni sa imi echivalez diplomele. Daca as fi facut acest lucru, as fi intrat sub incidenta legii conflictelor de interese, pentru ca eu, ca ministru, nu pot sa cer Ministerului pe care il conduc sa imi echivaleze diploma mea. De aceea am spus ca nu imi voi echivala diplomele decat atunci cand acest serviciu va fi functional si cand va exista o procedura in care nu este necesara interventia unei persoane subordonate mie„.
Ministrul Educatiei a precizat ca „in Minister sunt foarte multe directii, sunt foarte multi oameni care de ani de zile sunt intr-o zona de confort si orice schimbare o simt ca fiind o agresiune. Ei vor trebui sa se adapteze, pentru ca altfel nu vor rezista si acest lucru se va intampla, va asigur„.