Copiii care petrec mult timp afară au risc mai mic de miopie! / Șapte semne la care părinții ar trebui să fie atenți
Cercetările sugerează că timpul regulat în aer liber scade riscul de miopie, o problemă de vedere în creștere la nivel mondial.
Miopia sau vederea încețoșată la distanță este o problemă în creștere la nivel mondial. Jumătate din populația globului ar putea suferi de miopie până în 2050.
Deși miopia are o rată mare de moștenire genetică în aproximativ 70% din cazuri, nu se cunosc motivele pentru care unii copii devin miopi, iar alții nu o fac, deși se nasc din părinți care au miopie. Se știe însă că miopia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice la copii. Dincolo de moștenirea genetică, e serie de alți factori duc la alterarea vederii copiilor. Printre aceștia sunt enumerați timpul petrecut în fața ecranelor, dar și în fața cărților (scris, citit, desenat), în general privitul spre lucruri apropiate. O cauză a miopiei este faptul că cei mici petrec prea mult timp în casă uitându-se la lucruri apropiate, mai degrabă decât să iasă afară și să privească spre lucruri aflate la distanță.
Cum apare miopia
Într-un ochi normal, imaginea se formează pe retină. Când privești în depărtare, ochiul nu depune niciun efort. Când privești în apropiere, ca atunci când citești, cristalinul se bombează și ajută ochiul să formeze imagina de aproape. Ei bine, în miopie, ochiul, care a crescut mai mult decât trebuie, nu reușește să focalizeze imagine pe retină, ci în fața ei. Aceasta este miopia.
Toți copiii se nasc cu o hipermetropie care îi face să vadă neclar atât la apropiere, cât și la distanță. Odată cu creșterea copilului, și implicit a ochiului, această hipermetropia are tendința să scadă până ajunge la dioptrie zero.
Pandemia a dus la creșterea riscului de miopie
Miopia este foarte frecventă, afectând aproximativ 5% dintre preșcolari, 9% dintre copiii de vârstă școlară și 30% dintre adolescenți. Dar ceea ce îi îngrijorează pe experți este că, în ultimele decenii, prevalența sa globală s-a dublat – iar în timpul pandemiei, s-a observat o creștere clară și rapidă a ratei miopiei.
Miopia se numără printre afecțiunile oftalmologice care, dacă nu este depistată la timp, poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Purtarea ochelarilor de corecție nu o face să dispară, dar poate ajuta la încetinirea evoluției. Problema cea mai arzătoare o reprezintă copiii. Semnele unei miopii ar trebui observate de părinți, mai ale că recuperarea vederii se poate face doar până la 6 ani.
Petrecerea timpului în aer liber reduce riscul de a dezvolta miopie
Noi studii arată că cu cât cineva petrece mai mulți ani la școală, cu atât este mai mare riscul de miopie. De asemenea, o meta-analiză arată că petrecerea timpului în aer liber poate reduce riscul unui copil de a dezvolta miopie.
Deși surprinzător, acest lucru are, de fapt, sens. Pe măsură ce copiii cresc și se schimbă, stilul lor de viață le afectează corpul. Un copil subnutrit, de exemplu, poate să nu crească la fel de înalt pe cât ar putea crește dacă ar avea o parte de o dietă mai bună. Un copil care dezvoltă obezitate în copilărie este mult mai probabil să fie obez pe tot parcursul vieții. Iar ochii unui copil care privesc numai la lucruri din apropiere se pot adapta la acest stil de viață și își pot pierde capacitatea de a vedea departe.
Miopia are consecințe reale. Nu numai că poate cauza probleme în sarcinile de zi cu zi care necesită vederea clară la mai mult de câțiva metri distanță, cum ar fi școala sau șofatul. Dar persoanele cu miopie prezintă un risc mai mare de orbire și dezlipire de retină. Problemele nu pot fi rezolvate întotdeauna cu o pereche de ochelari.
Ce pot face părinții?
- Ca părinte, asigură-te că micuțul tău petrece câteva ore în aer liber în fiecare zi. Găsești aici 50 de activități distractive de făcut pe afară cu cel mic, indiferent unde vă aflați: în curtea blocului, în parc, la mare sau la munte. Sunt perfecte pentru a-l ține departe de ecrane, dar și pentru a exersa privitul în depărtare, și nu doar atât. Sunt modalități excelente de a-i atrage spre mișcare, socializare, vor avea niveluri optime de vitamina D și vor învăța multe abilități utile în viață.
- În zilele când au multe teme sau vremea de afară nu permite joaca în aer liber, asigură-te că îi vei limita accesul la ecrane, dar și la cărți. O pauză din două în două ore este mai mult decât binevenită. Stați în geam și priviți departe depănând amintiri. Sau poți încerca un joc: numărați mașinile verzi și roșii care trec prin dreptul casei. Cine vede mai multe în 10 minute, câștigă!
- Verifică vederea copilului la specialistul oftalmolog. Majoritatea medicilor pediatri efectuează controlul obișnuit al vederii, dar screening-ul de bază poate rata problemele de vedere. De aceea, este bine să obțineți un examen complet al vederii la un oftalmolog. Specialiștii recomandă ca aceste controale să aibă loc la vârsta de 6 luni, 3 ani și înainte de a merge la școală.
Vorbește cu medicul pediatru sau oftalmolog dacă observi aceste semne la copilul tău:
- Copilul stă prea aproape de televizor sau ține dispozitivele foarte aproape de față;
- Mijește ochii sau se plânge că nu vede;
- Nu poate identifica obiectele aflate la distanță (poți verifica asta când ieșiți la plimbare în parc sau pe stradă. Cere-i să-ți spună anumite detalii ale lucrurilor din departe!);
- Evită sau arată că nu-i place să participe la activități care implică privirea de aproape (cum ar fi să faceți puzzle-uri sau să vă uitați la poze în cărți, ceea ce poate fi un semn de hipermetropie);
- Înclină capul când privește spre lucruri;
- Își acoperă sau se freacă la un ochi atunci când vrea să vadă anumite lucruri;
- Îi fuge (spre interior sau spre exterior) un ochișor.
(Sursa foto: Dreamstime.com)