Generalul Oleksandr Sîrski a explicat cum s-au perfecționat soldații ruși în luptele de gherilă urbană
Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul grupului estic al armatei ucrainene, a explicat marți că soldații ruși ce luptă în Bahmut apelează la noi tactici în timpul luptelor de gherilă urbană, folosind smartphone-uri cu un software special pentru a-și coordona atacurile, relatează Ukraîinska Pravda.
„Comandanții grupurilor de asalt folosesc smartphone-uri cu software special ‘Alpine Quest GPS’, care conține coordonatele pozițiilor armelor noastre de foc, obiectivele de atac, rutele de înaintare către acestea, precum și sarcinile de luptă a unităților învecinate”, a declarat el într-un interviu acordat Interfax Ucraina.
Sîrski, considerat cel mai de succes comandant ucrainean după ce a comandat apărarea Kievului în primele luni ale războiului și grupul de armată care a spart frontul rusesc din Harkov în septembrie, a mai spus că în fiecare brigadă rusă au fost formate detașamente separate de asalt, destinate recuceririi rapide a pozițiilor pierdute.
El a explicat că „inamicul folosește activ unități de tancuri și artilerie, provoacă daune puternice trupelor noastre, distruge poziții, după care unitățile de asalt pornesc la atac”.
„În timpul operațiunilor de asalt, invadatorii folosesc întotdeauna drone cu ajutorul cărora corectează tirul de artilerie, iar comandantul grupului are capacitatea de a controla efectiv personalul din subordine.
Rusia ar apela la mai mulți soldați profesioniști pentru atacuri specializate
Sîrski a remarcat de asemenea că, în condițiile de luptă urbană, rușii apelează la bombardamente îndelungate până să ia cu asalt pozițiile ucrainene, o tactică asemănătoare cu cea adoptată în timpul verii trecute, în timpul bătăliilor de uzură pentru orașele Severodonețk și Lisciansk.
„Un grup de până la 10 persoane cu arme de calibru mic asaltează direct obiectivul atacului. De obicei efectuează un atac în valuri de 3-4”, a relatat comandantul ucrainean, adăugând că „pierderile grupului de asalt sunt rapid completate” de trupele din rezerva aflată în așteptare.
Ukraîinska Pravda amintește că săptămâna trecută grănicerii ucraineni care luptă în Bahmut au remarcat că printre forțele inamice erau mai puțini prizonieri recrutați de mercenarii Wagner din penitenciarele rusești și mai mulți militari profesioniști.
Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, anunțase pe 9 februarie că organizația paramilitară va pune capăt recrutărilor din penitenciarele și închisorile penale din Rusia, fără a face însă referire la nemulțumirile pe care practica le-a produs în Rusia.
Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.