Sari direct la conținut

Cum incearca rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate si ce le raspunde Agentia Nationala de Integritate. Vezi in text lista rectorilor incompatibili dupa noua lege a Educatiei ​

HotNews.ro
Andronescu, Dumitrescu, Dragulescu, Popa si Robu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Andronescu, Dumitrescu, Dragulescu, Popa si Robu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Parlamentarii-rectori incerca, cu ajutorul parlamentarilor – juristi, sa gaseasca o portita legislativa pentru a-si mentine cele doua functii. Noua lege a Educatiei interzice detinerea simultana a functiei de rector cu cea de parlamentar. Comisia Juridica de la Camera Deputatilor a decis, marti, ca „deputatii care detin si functia de rector nu pot fi declarati incompatibili, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii”. Si Camera Juridica a Senatului este asteptata sa se pronunte in cazul conflictului de interese prevazut de Legea Educatiei.

  • Pe de alta parte, Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca „deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, in cazul in care suntem sesizati”.

Unul dintre potentialii beneficiari ai intepretarii date de comisia juridica este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, membru CSM din partea societatii civile. Dupa noua lege a educatiei, Corina Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul proaspat obtinut in CSM si cel de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir, a declarat senatorul PDL Iulian Urban.

Cazul Corina Dumitrescu si incompatibilitatea membru CSM din partea societatii civile-rector

Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu

Foto: Agerpres

Pe 15 decembrie, Corina Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, a fost aleasa membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului, unde a obtinut 64 de voturi, 49 impotriva si 3 abtineri. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti – Facultatea de Stiinte Juridice.

Cristina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

Noua lege a educatiei spune, insa, ca aceasta trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. De pe 15 decembrie, de cand a fost aleasa membru in CSM din partea societatii civile, plenul Senatului a amanat succesiv luarea unei in decizii in ceea ce priveste validarea Corinei Dumitrescu la functia din Consiliul Superior al Magistraturii.

Senatul a validat saptamana trecuta pe cei opt magistrati membri ai Consiliului in legatura cu a caror alegere Curtea Constitutionala nu a constatat incalcari ale legii, insa nu a reusit sa valideze si reprezentantul societatii civile, Corina Dumitrescu. Astfel, in prezent au mandate validate 14 membri ai CSM. Este si motivul pentru care Guvernul a anuntat, miercuri, ca a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 117/2004.

ANI si cateva precedente: Deciziile Comisiilor juridice nu sunt opozabile Agentiei

Horia Georgescu

Horia Georgescu

Foto: Agerpres

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca „deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, in cazul in care suntem sesizati”. Potrivit acestuia, „exista si precedent judiciar in aceasta materie, respectiv in cazul unui senator aflat in functie prin decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Galati”.

Este vorba despre senatorul PNL Paul Ichim, despre care ANI a anuntat la inceputul lunii ca se afla in situatie de incompatibilitate. In perioada 2008 – 2009, el a detinut o functie de conducere in spital, functie incompatibila cu cea de senator. In acest context, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ‘Sf. Apostol Andrei’ Galati a dispus, pe 16 aprilie 2009, eliberarea lui Paul Ichim din functia de sef de sectie, si apoi suspendarea contractului sau individual de munca pe perioada exercitarii mandatului de senator. Ichim a contestat in instanta deciziile managerului Spitalul ‘Sf. Apostol Andrei’. Curtea de Apel Galati a confirmat, insa, printr-o decizie definitiva si irevocabila din data de 11 iunie 2010, legalitatea deciziilor luate de managerul spitalului.

Intr-o situatie similara s-au mai aflat senatorii Mircea Diaconu PNL si Mircea Cinteza PDL.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor: Nu exista incompatibilitate intre functiile rector-deputat

Pe 22 februarie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca nu exista incompatibilitate intre functia de deputat si cea de rector, punct de vedere transmis Biroului Permanent. Comisia a argumentat decizia spunand ca deputatii care detin si functia de rector au fost alesi atunci cand legislatia nu interzicea cumulul de functii. In plus, deputatii Eugen Nicolicea, liderul independentilor, si Mihail Boldea, PDL, au sustinut ca Senatul universitatilor ar trebui sa fie cel care sa constate situatia de incompatibilitate, si nu de catre ANI sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar, asa cum spune legea.

In final, punctul de vedere potrivit caruia nu exista incompatibilitate intre cele doua functii a fost votat cu 11 voturi. Noua deputati juristi au fost impotriva deciziei, iar deputatul UDMR Marton Arpad s-a abtinut de la vot, potrivit Agerpres. Deputatii-rectori Florian Popa si Iosif Dragulescu sunt cei care au cerut conducerii Camerei sa precizeze daca se afla in incompatibilitate cu functia de rector.

La Senat, solicitarea a fost depusa de senatorii-rectori Ecaterina Andronescu (PSD) si Nicolae Robu (PNL), in timp ce la Camera Deputatilor, lamuririle au fost cerute de deputatii-rectori Iosif Dragulescu (PDL) si Florian Popa (PSD).

ANI: Legea nu lasa nicio portita rectorilor-parlamentari

Incompatibilitatea detinerii simultane a functiilor de rector si de parlamentar este generata de la data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale. Anuntul a fost facut de Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a precizat pentru HotNews.ro ca „in privinta ocuparii unei functii de conducere sau de demnitate publica (…) simultan cu detinerea functiei de rector, legea nu instituie nicio exceptie”.

Punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate:

Agentia Nationala de Integritate

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

„Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului”.

Articolul din lege la care rectorii-parlamentari au facut referire in sustinerea ideii ca incompatibilitatea se aplica de la urmatoarele mandate este urmatorul:

„Articolul 364, alin. (2): La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi”.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: Pe 9 februarie au intrat in vigoare si incompatibilitatile de orice fel

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: Agerpres

Pe 9 februarie, la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara ca in aceeasi zi intra in vigoare si incompatibilitatile de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector sau de director de scoala. „Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar”, a explicat Funeriu pentru Mediafax.

Potrivit anuntului facut de ministru, pana in luna martie persoanele aflate in aceasta situatie trebuie sa hotarasca ce aleg – functia de rector, pe cea de parlamentar sau o functie de conducere in partid. Persoanele care exercita o functie de conducere sau de demnitate publica au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educational, dar nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

Pe cine afecteaza legea

Afectati de aceasta masura sunt patru rectori parlamentari: Nicolae Robu, Ecaterina Andronescu, Sefan Dragulescu si Florian Popa. Potrivit ministrului Educatiei, pana in luna martie acestia trebuie sa aleaga la ce functie renunta. Senatorii Ecaterina Andronescu si Nicolae Robu au declarat, insa, ca in opiniile lor legea nu afecteaza actualele mandate, motiv pentru care au solicitat punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat. Deputatii Sefan Dragulescu si Florian Popa s-au abtinut de la comentarii, dar au cerut la randul lor o lamurire de la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care a decis ca ei nu se afla in situatie de incompatibilitate.

Nicolae Robu

Nicolae Robu

Foto: Agerpres

Nicolae Robu detine functia de rector al Universitatii Politehnice din Timisoara si este, in acelasi timp, senator din partea PNL.

Acesta sustine ca actualii rectori pot fi schimbati doar dupa finalizarea mandatelor si ca, personal, considera ca nu ar trebui sa ”abdice” din una dintre cele doua functii. ”Legea Educatiei, la articolul 364 al. 2, spune foarte limpede ca la epuizarea actualelor mandate, viitoarele vor fi stabilite pe baza prezentei legi. De aici intelegem ca mandatele se deruleaza pana la finele lor, in termenii in care au fost obtinute. Exista un principiu al neretroactivitatii legilor care ar fi trebuit sa functioneze. Sper ca inca suntem un stat de drept si ca se vor respecta aceste prevederi”, a declarat Robu, citat de Agerpres.

Intrebat la ce functie va renunta, senatorul a replicat: ”eu nu am ajuns nici rector si nici parlamentar pentru ca am dorit eu sa ajung. Am fost ales rector cu o majoritate consistenta la primul mandat, la a doua – cu unanimitate de voturi, prin vot secret, iar ca senator am fost ales de cetatenii Timisoarei pentru patru ani. Nici nu as avea voie sa abdic de la mandatul pe care mi l-au dat cetatenii, adica membrii comunitatii academice din Timisoara”.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: AGERPRES

Ecaterina Andronescu este rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD.

Argumentul sustinut de Nicolae Robu a fost pus in discutie si de Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat pentru ziarul Puterea ca „in Legea educatiei se mentioneaza ca cele doua functii nu sunt compatibile. In aceeasi lege insa, la punctul 2, se precizeaza ca aceste prevederi se iau in calcul in momentul ocuparii mandatului. Acest lucru inseamna, din cate pot sa-mi dau si eu seama, ca legea nu afecteaza actualele mandate”. Fostul ministru al Educatiei a precizat pentru publicatia citata ca a „depus o cerere la Comitetul executiv pentru ca nu detin suficiente cunostinte de drept”.

Sefan Iosif Dragulescu este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara si ocupa in acelasi timp un loc de parlamentar, fiind deputat PDL.

Florian Popa detine functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si este deputat ales pe listele PSD.

Comisia Juridica de la Senat va analiza incompatibilitatea de functii

In cursul saptamanii viitoare, incompatibilitatea detinerii simultane a celor doua functii va fi discutata si in Comisia juridica de la Senat, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei, social-democratul Toni Grebla. Senatorii juristi vor analiza punctele de vedere transmise de senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) si Nicolae Robu (PNL) cu privire la starea de incompatibilitate intre functia de rector si cea de parlamentar, introdusa de noua lege a Educatiei. Punctul de vedere al Comisiei juridice va fi analizat apoi in Biroul Permanent al Senatului.

Vicepresedintele Comisiei juridice de la Senat, democrat-liberalul Iulian Urban, a declarat pentru HotNews.ro ca „este limpede ca lumina zilei ca cele doua functii sunt incompatibile. Legea spune clar lucrul asta si nu lasa loc de interpretari”. „Odata cu adoptarea noii legi a devenit incompatibila detinerea simultana a functiilor de parlamentar si de rector. Si nu este nicio rusine, ei trebuie sa renunte din momentul acesta la una dintre functii. Decizia pe care a luat-o Comisia Juridica de la Camera Deputatilor este opinia lor, au dreptul la asta ceva si nimeni nu ii impiedica sa spuna asta. E treaba lor”, a explicat Urban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro