Sari direct la conținut

UPDATE Expertii au adoptat Raportul tehnic al Romaniei pentru Schengen. Rapoartele Bulgariei au fost aminate

Membrii grupului de evaluare Schengen au adoptat vineri raportul tehnic privind implementarea in Romania a sistemelor necesare pentru aderarea la Schengen, a declarat pentru HotNews.ro chestorul Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din MAI. Surse de la Bruxelles au declarat ca cele doua rapoarte tehnice ale Bulgariei au fost aminate, Sofia intirziind „surprinzator” raspunsurile la cererile expertilor.

Reamintim ca la intalnirea din 14 ianuarie, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului Romaniei, blocand temporar adoptarea acestuia.

  • Adoptarea raportului tehnic este o conditie sine qua non a aderarii la Spatiul Schengen. Ea nu este insa suficienta, dat fiind ca votul final, dat de Consiliul JAI, este un vot eminamente politic. Reamintim ca Franta si Germania se opun aderarii, iar pentru aderare e nevoie de vot unanim in Consiliul JAI.

Anterior votului, chestorul Marian Tutilescu a explicat calendarul posibil in dosarul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen: „Dupa adoptarea rapoartelor (in Sch-Eval, n.r.) are loc votul in Parlamentul European. Acesta (PE, n.r.) a fost sesizat cu proiectul de decizie, acum au loc discutii. Dupa votul in PE, ne intoarcem la Consiliu (Uniunii Europene, n.r.), unde se discuta pe fond. Este un calendar foarte strans si, din pacate, singurul Consiliu JAI inainte de 27 martie are loc in 24 februarie, cand vom mai putea discuta aderarea”, spunea Tutilescu, explicand etapele urmatoare in aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Un grup tehnic la nivel de experti care gestioneaza toate aspectele care tin de procesul de evaluare Schengen atat al statelor candidate, cat si de procesul de evaluare periodica al celorlalte state deja membre ale spatiului Schengen (toate statele din Schengen sunt evaluate din 5 in 5 ani). Sursa: MAI

Ce este Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL)

Franta si Germania considera insa ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.

Finlanda s-a alaturat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE.

In cazul supunerii la vot in Parlamentul European, ar fi necesara unanimitatea statelor, in contextul in care Romania are trei oponenti: Franta, Germania si Finlanda.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro