Sari direct la conținut

Încă o țară europeană se pregătește să se decupleze de la rețeaua energetică a Rusiei

HotNews.ro
Cabluri de inalta tensiune, Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia Images
Cabluri de inalta tensiune, Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia Images

Lituania intenţionează să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei pentru a-şi testa capacitatea de a pune capăt şi ultimei legături energetice pe care o mai are cu Moscova, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Operatorul de reţea Litgrid AB va derula acest test sâmbătă, între orele 11:00 a.m. şi 9:00 p.m., interval în care toate legăturile cu reţeaua energetică rusească vor fi complet întrerupte.

Electricitatea din reţeaua lituaniană va proveni din surse interne precum şi din importuri din Suedia şi Polonia. Lituania alături de Letonia şi Estonia s-au concentrat pe reducerea dependenţei energetice de Moscova prin căutarea de surse alternative de aprovizionare cu petrol, gaze şi electricitate.

Chiar dacă statele baltice nu mai importă combustibili fosili ruseşti din luna aprilie a anului trecut, cele trei ţări se bazează încă pe vecinul lor mai mare pentru menţinerea stabilităţii sistemului de electricitate.

„Pentru prima dată în istoria sa, sistemul de electricitate din Lituania va opera complet independent, aşa că facem pregătiri responsabile pentru acest test şi vom fi gata pentru toate scenariile. Consumatorii nu vor fi conştienţi de acest test”, a spus Rokas Masiulis, directorul general de la Litgrid.

Ţara baltică va beneficia de o investiţie de la UE în valoare de peste un miliard de euro pentru a o ajuta.

Oficialii de la Vilnius intenţionau să se decupleze de reţeaua rusească în 2025 dar dacă testele se vor derula cu succes este posibil ca decuplarea să se realizeze încă de anul următor, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

Ucraina și Rep. Moldova s-au cuplat la rețeaua electrică a UE

Pentru a decupla complet liniile energetice, este nevoie ca sincronizarea cu Europa continentală să se facă la pachet cu Letonia şi Estonia, chiar dacă aceste două ţări spun că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru această trecere.

În plus, testul Lituaniei va însemna şi izolarea regiunii Kaliningrad, enclava rusească din Marea Baltică. Compania de utilităţi Inter Rao şi-a extins capacităţile energetice din Kaliningrad, pentru a fi capabilă să opereze independent de Lituania.

Ucraina și Republica Moldova au fost cuplate cu succes la rețeaua electrică europeană în luna martie a anului trecut, la mai puțin de o lună de la declanșarea invaziei rusești.

„Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene”, a scris pe Twitter la momentul respectiv președintele Volodimir Zelenski, adăugând că „de acum electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană (UE) şi invers”.

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia lansată pe 24 februarie şi a funcţionat după aceea în mod autonom.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro