Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv: Daca vei pune pe primul loc jobul, este evident ca nu vei putea acorda importanta cuvenita alimentatiei. Despre alimentatia persoanelor care lucreaza pe timp de noapte
Schimbarile la care sunt supuse persoanele ce lucreaza in turele de noapte sau tinerii care isi decaleaza cu cateva ore programul de somn pot genera o serie de probleme de sanatate. O partea dintre acestea se rasfrang asupra alimentatiei. Desi pare ca aceste persoane sunt nevoite sa aleaga intre doua elemente importante ale vietii, sanatatea sau locul de munca, dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, propune cateva solutii de mentinere a starii de sanatate in conditiile in care activitatea este desfasurata preponderent in timpul noptii.
Exista solutii pentru ca aceste persoane sa poata beneficia de un regim alimentar sanatos?
Dr. Serban Damian: Sfatul meu pentru aceste persoane este acela de a incerca sa nu isi altereze atat de mult alimentatia incat sa ajunga sa manance doar seara, inainte de intra la serviciu, si dimineata. Este de preferat ca aceste persoane sa incerce sa aiba mese regulate, la fel ca toata lumea. Poate parea un pic ciudat sa iei masa de pranz la ora trei noaptea, dar daca pe termen lung lucrezi in acest regim, atunci poti ajunge sa functionezi in ritmul tau normal.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.
Cum este posibil acest lucru?
Dr. Serban Damian: Este important ca aceste persoane sa urmeze un ritm normal al meselor. Adica sa serveasca un mic dejun chiar daca este de fapt seara, sa aiba o masa mai consistenta undeva la jumatatea intervalului de timp petrecut in activitate si sa mai serveasca o masa dimineata care sa fie echivalenta cu cina. In felul acesta corpul este obisnuit sa secrete si sa digere in mod normal. Este gresit sa iti dai peste cap mesele, sa mananci mult si eventual doar de doua ori pe zi. In timp vei ajunge la exces ponderal. Este o chestiune de obisnuinta.
Ce recomandari aveti pentru persoanele care lucreaza noaptea in mod ocazional?
Dr. Serban Damian: Daca vorbim despre persoanele care lucreaza in ture doar uneori, atunci aranjarea meselor in modul acesta clasic nu este absolut necesara. Aceste persoane pot servi doua mese consistente pe timpul zilei si inca una mai usoara noaptea, pentru a nu lasa loc unei pauze alimentare prea mare intre mesele principale.
Respectand aceasta ritmicitate a meselor mai exista pericolul de a creste in greutate?
Dr. Serban Damian: Nu, as spune ca acesta este ar putea fi biletul castigator catre mentinerea greutatii. Practic, este o inversare a meselor raportata la lumina de afara. Din experienta mea cu pacientii acestia au reusit chiar sa si scada in greutate in felul acesta. Este un mecanism de aparare al organismului. Daca ii dai sa manance o data pe zi, el se va proteja si va avea obiceiul de a acumula acea energie, pentru ca nu stie cand vine urmatoarea masa. Dar dandu-i fractionat mancare de-a lungul zilei, va folosi energia respectiva imediat.
Exista o limita in ceea ce priveste slabitul? In ce masura ne poate limita conformatia corpului nostru in incercarea de a scadea in greutate?
Dr. Serban Damian: Evident ca persoanele care sunt endomorfe, adica mai scunde si mai solide, cu strat adipos mai gros, vor avea o oarecare dificultate in a scadea in greutate, dar nimeni nu este limitat in a ajunge la o greutate normala. Chestiunea cu conformatia este una destul de nefondata. Oricine poate ajunge la o greutate normala daca depune un efort in acest sens.
Se intampla ca persoanele care lucreaza noaptea sa ajunga sa sufere de insomnie. Ce alimente ar trebui sa consume aceste persoane?
Dr. Serban Damian: Laptele prin continutul de triptofan ar putea sa fie de folos. E o practica deja clasica aceea de a bea un pahar de lapte inainte de culcare. De asemenea, exista suplimente nutritive care ar putea fi de ajutor in asemenea situatii, de exemplu extractul de passiflora. Passiflora este o floare care are efect de inducere a somnului. Melatonina este un alt supliment folosit pentru inducerea somnului. Aceste suplimente combinate cu o igiena a somnului ar putea ajuta contribui in lupta impotriva insomniei.
Ce presupune o igiena a somnului?
Dr. Serban Damian: Trebuie sa reducem din ce in ce mai mult nivelul de solicitare a corpului inainte de ora de culcare. Trebuie sa incercam sa ne linistim inainte de a ne culca, sa avem grija ca in incapere sa fie semi-intuneric, sa nu existe alti excitanti in orele de dinaintea somnului. Spre exemplu nu trebuie sa facem niciun fel de antrenament inainte de culcare, nu trebuie sa consumam cafea sau sa privim actiuni violente la televizor.
Exista un sport recomandat persoanelor care lucreaza in turele de noapte?
Dr. Serban Damian: Nu exista un sport anume destinat acestor persoane. Orice forma de micare este buna. In general recomand alergatul.
Exista un moment propice al zilei pentru a face sport?
Dr. Serban Damian: Un sport trebuie practicat atunci cand te simti mai bine, cand ai energie, cand te poti concentra mai bine. Daca ar fi sa alegem intre dimineata si seara, as spune ca dimineata este mai bine sa faci miscare pentru ca dupa o noapte de somn esti odihnit si poti avea mai mult randament.
Ce alimente ar trebui sa consumam dupa ce facem sport?
Dr. Serban Damian: In prima faza trebuie sa ne hidratam fie cu apa, fie cu o bautura izotonica. Putem manca un baton de cereale sau un baton pentru sportivi, care sa reimprospateze depozitele de glicocen. Daca am facut o alergare usoara (30 min.) aceste produse pot fi consumate imediat ce am incetat efortul fizic. Dupa o ora, insa putem servi o masa obisnuita, o masa in care includem carne legume, o salata. Este recomandat ca masa de dupa ce am depus efort fizic sa includa si o bucata de carne pentru ca aceasta ne aduce proteinele necesare refacerii masei musculare.
Ce sanse ar avea persoanele care au un program incarcat de lucru sa adopte un stil de viata mai sanatos?
Dr. Serban Damian: Este foarte important modul in care isi ierarhizeaza prioritatile. Daca vor pune pe primul loc jobul este evident ca nu vor putea acorda importanta cuvenita alimentatiei. Este o chestiune de atitudine. Asa cum ne facem timp pentru un serial, la fel trebuie ne sa ne facem timp si pentru sanatate, pentru lucrurile de baza: sa avem trei mese principale pe zi si doua gustari.
Reporter: Cristina Bobe
Despre dr. Serban Damian: www.serbandamian.ro sau nutritionist.info.ro
Citeste si: