Sari direct la conținut

Ce ne va aduce 2011? Noua si celorlalti "porcusori"

Dan Popa's Weblog

2010 a fost cum a fost in Europa, dar vine 2011 cu noi taieri si strangeri ale curelelor. Drept e, vine si cu noi sperante. In ceea ce ne priveste, nu pot sa cred in proiectiile optimiste ale Guvernului, cu intrarea pe crestere. 1,5% poate fi atinsa doar in conditiile unei reveniri in viteza a economiile Europei, ceea ce nu e cazul. BCE, FMI, BM nu au rezolvat problema cronica a zonei euro, marginindu-se sa puna deoparte alti bani pentru eventuale salvari de la falimente. Cu o crestere anemica, UE nu are cum sa ne traga in sus. Iar despre o turare a consumului nu poate fi vorba dupa taierile salariale operate, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Am citit in aceasta dimineata presa din tarile PIIGS si am facut un soi de comparatie cu ce se va intampla anul viitor la ei. Ca sa nu mai delirez aiurea, iata la ce se asteapta ei.

  • Spania- un 2011 cu scumpiri si reforme fiscale cu dedicatie pentru veniturile mari

De la 1 ianuarie, factura pentru energie urca cu aproape 10%, gazul se scumpeste cu circa 4%, transportul creste si el cu 2,3% (trenurile), iar biletul de metrou va costa 1 euro (cel de 10 calatorii va costa 9,3 euro). Taxa de autostrada se scumpeste cu circa 2% de sâmbăta viitoare. Taxele locale cresc si ele, cei mai afectati fiind si acolo somerii si pensionarii. Spania are peste 5 milioane de pensionari ale caror pensii vor fi crescute cu 1,3% pentru a mai reduce din pierderea puterii de cumparare. Alte aproape trei milioane de angajati publici vor ramane cu salariile inghetate in 2011. Mai rau o vor duce somerii, Guvernul anunţand deja că din februarie nu va reînnoi ajutorul de 426 de euro. În plus, Spania a aprobat crearea a două noi secţiuni în impozitul pe venit personal pentru venituri mai mari. Cei cu venitul anual brut mai mare de € 120.000 vor fi impozitati cu 44%, (fata de 43% -cat e acum), iar cei cu venituri de peste € 175.000 vor fi impozitati cu 45%. Conform estimărilor Ministerului Economiei, această creştere a impozitului va afecta circa 100.000 de contribuabili, (135.000, mai exact) Statul asteptandu-se la un surplus de incasari de circa 170-200 de milioane de euro. E drept, in unele regiuni din Spania, impozitul va fi si mai mare. Catalonia, Andaluzia şi Cantabria au anuntat impozite de pana la 49%. Modul in care pot fi operate deductibilitatile fiscale a fost si el modificat din temelii. Persoanele cu venituri sub 24.170 de euro isi pot deduce 15% din cheltuieli cu chiria in 2011. Pentru a mai indulci situatia, Guvernul spaniol reduce cota de taxare a IMM, in functie de cifra de afaceri a companiei.

  • Irlanda- urmeaza un an crunt

Bugetul pe 2011 a confirmat: urmeaza dureri financiare puternice pentru irlandezi. Reducerea plăţilor sociale, măsuri mai restrictive in cazul pensiilor, dar si menţinerea ratei de 12,5% a impozitului pe profit.

E prognozata o contracţie semnificativă a activităţii economice în 2011, mai sumbră decât Guvernul o descrie. Bugetul este, de asemenea, surprinzător de tăcut cu privire la restructurarea sectorului bancar, în mod clar un aspect cheie cu privire la perspectivele economiei irlandeze. Cheltuielile curente raman prea mari mai ales daca tii cont ca veniturile bugetare vor scadea drastic. Dimensiunea sectorului public este cu mult peste dimensiunea economiei. Bani de la buget pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă sau pentru a restabili competitivitatea economiei irlandeze nu prea ai.

Costul forţei de muncă va creste, schimbarile fiscale destinate cresterii sustenabilitatii sistemelor de pensii cerand contributii mai mari din partea angajatorilor. Reducerile la capitolul „investitii” este consistenta. 2011 aduce majorarea accizelor la combustibili. În cazul în care taxa de carbon se adaugă la aceasta, competitivitatea si optimismul mediului de afaceri se duce la naibii. Creditele se vor acorda mult mai dificil decat pana acum, astfel ca mediul privat va fi in continuare lasat sa se descurce cum poate din punct de vedere al finantarii. Bancherii au si ei dreptate: colaterale nu sunt, garantiile sunt reduse, istoricul bancar deteriorat din cauza crizei…cum sa dai bani imprumut? Detalii mai mult, aici

  • Portugalia- reduceri de beneficii sociale plus scumpiri in anul ce vine

Mai mult de 111.000 de persoane fizice autorizate (care desfăşoară activităţi independente – 44% din total) vor plati mai mult la bugetul de stat (de la 25,4% la 29,6%), potrivit noului cod fiscal. Masura ii vizeaza pe cei care au cifra de afaceri peste un anumit plafon. Si asigurarile de sanatate sunt reformate, tara trecand prin dificultati tot mai mari. Notez in treacat ca ministrul de Finanţe slovac Ivan Miklos, a susţinut, luni, că Portugalia şi Grecia ar fi mai bine, “pe termen lung” sa fie în afara Euroland.

Ca şi cum nu sunt suficiente reducerile salariale în serviciul public sau îngheţarea pensiilor, Portugalia se confrunta si cu reducerea beneficiilor sociale şi creşteri de taxe. Produsele alimentare, apa, îmbrăcămintea uşoară, transportul, educaţia şi sănătatea- adica 80% din cosul de consum al portughezului mediu se vor scumpi cu peste 2,2%. Veniturile reale vor scădea, lucru care ii ingrozeste pe cetateni. 2011 va fi, de asemenea, marcat de creşterea cotelor de TVA (de la 21% la 23%), începând cu 1 ianuarie. Strabaterea zonelor metropolitane din Lisabona şi Porto va creşte cu 3,5%, în timp ce restul tarifelor de transport vor creşte în medie cu 4,5%. De asemenea, taxiurile vor creşte cu 5% în oraşele mari. Energia electrică va creşte cu 3,8%, cei 4.7 milioane de consumatori portughezi urmand sa scoata din buzunar cate 1,5 euro in plus la fiecare 40 de euro (factura medie lunara a portughezului). Taxele de utilizare a serviciilor medicale se scumpesc si ele (cu pana la 20 eurocenti/vizita). Medicamentele se vor scumpi. Painea va creste cu 12% in 2011- cea mai mare crestere potrivit autoritatilor portugheze. Operatorii de telefonie mobilă (TMN, Vodafone şi Optimus ) au acceptul de a include in preturi majorarea TVA-ului – de la 21% la 23%. Masinile se vor scumpi nu doar din cauza TVA, ci si ca urmare a introducerii de taxe de mediu si a unor coeficienti noi. “Rabla” lor (programul de casare) se va incheia.

  • Grecia – isi radicalizeaza sistemul fiscal dar si sistemul de pensii.

O circulara venita taman in ajunul Craciunului semnata de secretarul de Stat de la Interne (George Ntolio), ii anunta pe angajati ca cele 75 de agentii din subordine vor fi desfiintate sau comasate. Angajatii au de ales intre un transfer sau concedierea. Pana la mijlocul lunii ianuarie, Internele vor fi obligate sa publice o lista cu posturile vacante si cu necesarul de posturi.

Lista e ceruta din partea tuturor ministerelor (Finantele si Internele sunt primele vizate), pentru a se stabili politica de recrutari (pana acum, la greci e valabil principiul “o angajare la fiecare cinci plecări”). Ministerul de Interne a stabilit că legislaţia privind transferul de personal are lacune semnificative şi creează probleme.

La sfârşitul lunii februarie 2011 sunt de aşteptat pentru a finaliza procedurile pentru legea salarizarii unice a angajaţilor din sectorul public. Sindicatele vor un salariu minim de 1300 de euro, Guvernul propune 1000. Salariile din OTE (care opereaza Romtelecom) vor scadea. Poate stiti, grecii au acordat un termen limita (23 octombrie) pentru cei care detin proprietati (direct sau prin intermediari) in strainatate. Cei care si le declara, urmau sa beneficieze de scutiri la plata impozitelor. Stiti cati bani au socotit ca le aduc aceste proprietati in 2011? 150 de milioane numai din taxarea directa. Plus eventuale taxe incasate din tranzactiile cu ele.

  • Italia- lupta cu evaziunea va continua si in 2011

Rata şomajului în octombrie a crescut la 8,7%, Istat (INS-ul lor) precizand că aceasta este cea mai mare valoare din ianuarie 2004. Rata şomajului în rândul tinerilor in al treilea trimestru din 2010 a ajuns la 24,7%. Nivelul maxim este de 36% si priveste femeile din Sud. Istat a declarat că rata şomajului în rândul tinerilor arată o tendinţă de creştere ridicata.

Începând cu luna ianuarie a anului următor, varsta de pensionare se prelungeste cu un an (61 de ani şi 35 de ani contribuţii) si respectiv 60 de ani şi 36 de ani vechime).

Conform unui document intern ajuns în posesia agenţiei de ştiri Reuters, executivul de la Roma nu va mai înlocui angajaţii care părăsesc sectorul public între 2011 şi 2013 decât în proporţie de 20%; cheltuielile tuturor ministerelor, inclusiv cheltuielile cu salarizarea personalului, se vor reduce cu 8-12%; angajaţii care urmau să iasă la pensie în 2011 ca urmare a aşa-numitelor « ferestre de pensionare » permise de cadrul legal în vigoare vor continua să lucreze încă 6 luni; iar transferurile de fonduri către guvernele regionale şi autorităţile municipale vor fi reduse cu 3,8 miliarde de euro în 2012.

Reducerile de cheltuieli publice întinse pe doi ani vor totaliza 24 de miliarde de euro (1,6% din PIB), dar executivul nu va majora fiscalitatea.

Executivul italian a anunţat de asemenea interdictia tranzacţiilor cash pentru sume mai mari de 5.000 de euro, pentru a mai reduce factura evaziunii. Inainte vreme, plafonul pentru tranzacţiile cash era 12.500 de euro. Guvernul Berlusconi a adoptat anul trecut o lege privind amnistia fiscală, care a expriat în aprilie 2010 după o extindere a termenului iniţial de trei luni, reuşind să încurajeze repatrierea de capitaluri în valoare de peste 100 de miliarde de euro, conform autorităţilor italiene. Scudo fiscale, cum se numeşte oficial legea, este al treilea şi cel mai de succes program de aministie fiscală derulat de guvernul italian din 2001 şi până în prezent, oferind cetăţenilor italieni care îşi depozitau banii în Elveţia şi alte ţări cu o fiscalitate redusă pentru a evita fiscul guvernului de la Roma posibilitatea de a-şi repatria legal capitalul contra unei taxe de 5%, care a fost majorată în ultimele luni la 6%, respectiv 7%.

  • Romania- speranta moare ultima, dar se pensioneaza prima

Cabinetul Boc a aprobat modificarea Codului Fiscal, care prevede alinierea accizelor la directivele Uniunii Europene, introducerea declaraţiei unice, a impozitării de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, precum şi introducerea impozitării veniturilor nedeclarate de natură necunoscută ale persoanelor fizice.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, din 2011 microîntreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obţinute, ca alternativă la impozitarea cu 16% a profitului.

Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firmă trebuie să aibă 1-9 salariaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro în anul anterior, a precizat Ialomiţianu. E drept, obiectul de activitate al firmelor nu trebuie sa fie din zona activităţilor bancare, asigurărilor, jocurilor de noroc, consultanţă sau management. Impactul bugetar în cazul că toate microîntreoprinderile ar opta pentru acest sistem ar fi unul pozitiv, de circa 100 milioane lei.

O altă modificare importantă a Codului Fiscal, a spus Ialomiţianu, este impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, a căror natură nu poate fi cunoscută în momentul controlului Fiscului. Aceste venituri vor fi estimate prin metode indirecte, prin metoda cheltuielilor efective şi metoda fluxurilor financiare. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari, urmărindu-se elementele de creştere a averilor, cheltuielile efectuate în raport cu veniturile declarate. Fiscul va impozita cu 16% diferenţa dintre cheltuielile efective ale acelei persoane şi veniturile declarate, doar dacă această diferenţă este mai mare de 10% faţă de ce s-a declarat sau este mai mare de 50.000 de lei. Dacă diferenţa este mai mică de 10% sau este sub 50.000 de lei procedura de verificare este închisă.

O speranta ar putea veni din partea BNR, dar nu cred ca Isarescu sa se implice mai mult decat a facut-o deja. Oricum, estimarile atat ale Guvernului, cat si ale BNR s-au dovedit mult prea optimiste fata de realitate. Motivul tine de incapacitatea Guvernului de a strange bani la buget, iar asta tine in primul rand de factorul politic. Firme de partid numai bune sa cotizeze bani negri la urmatoarele alegeri (2011 e totusi an pre-electoral) sau legi care ar putea aduce bani la buget dar care nu au cum fi votate de politicieni aflati pe statele de plata a celor impotriva cui se indreapta legile sunt doar doua motive pentru care nu imi pun mari sperante in 2011. Dar sa dea Domnul sa ma insel.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro