Sari direct la conținut

Transgaz a cerut InterAgro sa sisteze consumul de gaze pana la limita de avarie

HotNews.ro

SNTGN Transgaz a solicitat SC InterAgro SA sa sisteze consumul de gaze naturale la doua combinate chimice, pana la limita de avarie, potrivit unui comunicat al InterAgro. „In caz contrar, vom fi nevoiti sa sistam transportul gazelor naturale catre cele doua combinate”, se arata in adresa SNTGN Transgaz din 17 decembrie 2010, catre InterAgro. Transgaz explica aceasta decizie prin mentinerea temperaturilor scazute la nivelul intregii tari, ceea ce a determinat inrautatirea parametrilor de functionare ai sistemului national de transport, afectand siguranta in functionare a sistemului. InterAgro este nemultumita de decizia Transgaz.

InterAgro a detinut statutul de consumator intreruptibil, ceea ce inseamna ca trebuia sa accepte intreruperea partiala sau totala a consumului de gaze in situatii exceptionale, ca masura de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaz natural la nivel national. Companiile care au optat pentru statutul de intreruptibil au beneficiat pana pe 1 noiembrie, prin Legea 332/2010, de anumite facilitati. Legea 332/2010 permitea producatorilor industriali cu statut de intreruptibil, in special producatori din industria chimica, sa achizitioneze gaze doar din productia interna, mult mai ieftine decat daca ar fi utilizat si gaze din import.

Guvernul nu a mai prelungit, insa, facilitatile acordate consumatorilor industriali care achizitionau, pana acum, gaze naturale doar din productia interna.

„In cursul zilei de astazi, 17 decembrie 2010, SC InterAgro SA a oprit functionarea combinatului chimic de la Bacau, urmand sa respecte decizia de diminuare a consumului de gaze naturale la nivelul solicitat de SNTGN Transgaz. Presiunea si debitul gazelor naturale au scazut la toate combinatele chimice, ceea ce determina cresterea costurilor de productie, concomitent cu scaderea capacitatii de productie. SC InterAgro SA considera ca deciziile Transgaz de sistare a livrarilor de gaze catre combinatele chimice ar trebui mai bine fundamentate si luate dupa analize detaliate, astfel incat pagubele sa fie cat mai mici pentru consumatorii intreruptibili. Pana acum, operatorul national de transport nu a mai oprit livrarea de gaze catre industria chimica la astfel de temperaturi; de regula, decizii atat de radicale se luau in conditiile in care temperatura era cu mult mai scazuta decat cea inregistrata in aceasta perioada”, sustine InterAgro.

  • Gazele naturale destinate industriei chimice, rezultate in urma sistarii livrarilor, sunt redirectionate catre populatie, pentru asigurarea energiei termice.

„Intreruperile anuntate de Transgaz afecteaza activitatea economica a tuturor combinatelor cu care InterAgro lucreaza. De aceea, SC InterAgro SA isi rezerva dreptul de a da in judecata autoritatile statului pentru prejudiciile produse”, mai spun reprezentantii InterAgro.

SC InterAgro SA proceseaza gaze in 6 combinate chimice: Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro