Comisia de Cultura a Camerei: Posturile generaliste si de stiri trebuie sa difuzeze emisiuni culturale
Televiziunile generaliste trebuie sa difuzeze saptamanal cel putin 120 minute de emisiuni culturale sau educative, iar posturile de stiri trebuie sa transmita in fiecare saptamana 30 minute de astfel de programe, potrivit unui proiect legislativ aprobat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei si citat de Mediafax.
Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativa initiata de deputatul PNL Mirel Talos, care modifica si completeaza actuala Lege a audiovizualului (Legea 504 din 2002).
Potrivit propunerii legislative, „programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzeaza servicii generaliste de televiziune trebuie sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1.00 – 7.00”.
Totodata, „programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzeaza programe de televiziune specializate in stiri trebuie sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1.00 – 7.00”.
Daca televiziunile generaliste si posturile de stiri nu vor respecta aceste prevederi risca amenzi contraventionale de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), in conformitate cu articolul 90 din Legea audiovizualului.
In privinta acestui proiect legislativ, Senatul este camera decizionala. Daca proiectul legislativ va fi adoptat, va modifica astfel actuala Lege a audiovizualului, iar prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra in vigoare la sase luni de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial. Mediafax noteaza ca CNA a avizat favorabil initiativa legislativa, dar ca executivul nu a formulat inca un punct de vedere oficial in acest sens.
Ce trebuie sa contina emisiunile cu continut cultural sau educativ, potrivit proiectului:
- muzica (concerte sau recitaluri de muzica clasica, emisiuni de istoria muzicii, prezentarea vietii si operei unor compozitori romani si compozitori straini, interviuri cu personalitati ale vietii muzicale, prezentarea unor evenimente muzicale, spectacole de opera, alte emisiuni care au ca subiect muzica clasica)
- arte plastice (pictura, grafica, sculptura, fotografia) si arte decorative (ceramica, design, sticlarie, metal)
- literatura
- dramaturgie, alte lucrari de arta dramatica
- arta cinematografica
- balet
- arta circului
- arhitectura
- cultura populara romaneasca si a minoritatilor nationale din Romania (emisiuni despre traditii, muzica populara romaneasca, pusa intr-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizatiei satului romanesc etc.)
- cultura populara europeana (muzica traditionala din spatiul cultural european, pusa intr-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizatiei europene, emisiuni despre traditii etc.)
- istorie
- stiinta
In sedinta Comisiei, reprezentantul trustului de media Intact, Albert Panzaru, le-a vorbit deputatilor si despre necesitatea ca TVR sa ofere spre exploatare televiziunilor private – fara ca radiodifuzorii privati sa fie obligati la plata unor drepturi de autor – operele culturale realizate inainte de 1989 de Televiziunea Publica.
Alexandru Lazescu, presedintele-director general al SRTv, a spus ca si el considera ca Arhiva TVR este „un bun important, un bun national”. „Din pacate, din ratiuni financiare, Arhiva este intr-o stare foarte proasta. Facem eforturi sa atragem fonduri europene pentru ca aceasta Arhiva sa poata fi folosita. Arhiva este in pericol, dincolo de faptul ca, in timp, s-au furat, s-au luat lucruri de acolo, dar cele care mai exista sunt in pericol de degradare. Pe de alta parte, trebuie sa le facem disponibile. Din cauza situatiei dificile financiare, nu avem cum sa gestionam aceasta situatie decat prin atragerea de fonduri europene. Acest proces e important pentru toata lumea, nu doar pentru TVR”, a explicat Andi Lazescu.