Sari direct la conținut

RCS&RDS a primit licenta de la CNA pentru postul 10 TV. Liana Alexandru si Adrian Ardelean intra in echipa postului

HotNews.ro

CNA a aprobat, marti, licenta audiovizuala pentru noua televiziune generalista a companiei RCS&RDS, 10 TV, care va incepe sa opereze cu o grila provizorie, pana in februarie, grila ce va fi finalizata ulterior. Coordonatorul noului post, Radu Moraru, care saptamana trecuta anuntase ca 10 TV va incepe sa transmita pe 10 decembrie, a spus in sedinta CNA ca stirile vor intra in grila la inceputul anului viitor, iar in echipa vor lucra Liana Patras Alexandru, ex-Realitatea TV, si Adrian Ardelean (Europa FM).

Cererea de licenta a fost aprobata cu sase voturi pentru, numarul minim necesar. Initial fusese propusa amanarea votului, insa propunerea nu a trecut.

Radu Moraru a declarat ca, desi la inceput postul va avea doua formate internationale de emisiuni, 10 TV se va concentra incepand din 2011 pe productia locala. „Vom produce emisiuni de divertisment, sitcomuri si seriale, teatru, specacole”, a spus el.

Intrebat daca postul va fi disponibil si pe alte retele de cablu, Radu Moraru a spus ca „trebuie sa ii intrebati pe ceilalti distribuitori. (…) Noi suntem deschisi”. In ceea ce ppriveste posibilitatea ca lansarea noului post sa afecteze in vreun fel grila de programe a RCS&RDS, el si alti reprezentanti ai postului au spus ca „va fi ca la Digi Sport, nu cred ca dupa lansarea Digi Sport s-a intamplat ceva. Va fi probabil folosit acelasi sistem. Nu cred ca a fost cineva deranjat ca a aparut Digi Sport”. Despre dubla calitate a RCS, de operator de cablu si proprietar de televiziune, un reprezentant al companiei a precizat ca „nu vedem niciun conflict in aceasta dubla calitate. Vom demonstra si in acest caz un echilibru in a asigura beneficiul utilizatorului final. Politica editoriala va fi reprezentata de catre echipa editoriala, nu de catre patron sau altcineva.”

In argumentatia sa, Radu Moraru a spus ca RCS&RDS este „cel mai mare jucator de pe piata de cablu, Internet si alte servicii”, care „are totul platit la zi” si care „plateste la zi salariile a peste 7.000 de oameni. (…) E bine ca fac investitii in vreme de criza”.

Radu Moraru la CNA:

  • Despre emisiunile informative: „din februarie, vom intra cu o echipa de stiri redutabila, cu o componenta cunoscuta deja pe jumatate. Din 15 ianuarie vom face training, vom invita profesionisti de la televiziuni din afara, sa vorbeasca inclusiv despre codurile lor de conduita”.
  • Despre RCS&RDS si temerea altor posturi ca ar putea fi scoase din grila dupa introducerea 10 TV, pe fondul discutiilor legate posibile schimbari in legislatia privind posturile ce trebuie retransmise de cablisti: „De cati ani este pe piata, RCS&RDS nu a facut niciodata concurenta neloiala. Un nume atat de mare nu poate fi acuzat de altceva decat de unele greseli, caci toata lumea face greseli. Niciun difuzor de cablu din lume, nici din Patagonia, nu ar scoate din programul sau de oferte un post pe care il cere lumea.”
  • Despre relatia cu patronatul: „Neavand o presiune financiara dictata de un anume patron sau mogul, vom avea posibilitatea ca pentru o perioada sa avem o televiziune lipsita de aceasta goana dupa rating (…) Din punctul meu de vedere, asa trebuie sa fie patronii (precum Zoltan Teszari de la RCS&RDS – n.r.): retrasi, discreti, sa nu schimbe antrenorul in timpul meciului”.
  • Despre emisiunea de dimineata, Morning Show: Vor fi doi moderatori – Doria Ivan si Dan Tudor, care tocmai se intoarce din Irlanda, unde timp de doi ani a regizat piese irlandeze pentru publicul irlandez.

Membri CNA, despre dubla calitate a RCS&RDS de operator de cablu si proprietar de televiziune:

  • Mihai Malaimare: Suntem intr-o faza in care media se schimba, polii de putere se schimba radical. (…) Faptul ca legea ii obliga sa treaca pe aici e un chin la care se supun si cu asta, basta.
  • Attila Szasz: Daca e o problema cu puterea cablistilor, e o problema a legislatiei. Daca nu interzice legislatia unui cablist sa fie si radiodifuzor in acelasi timp, totul e legal. (…) Aceste lucruri ar fi trebuit sa fie reglementate. Dar nu sunt.
  • Mihai Malaimare: „Este rezolvata problema N24 sau pe cea nou aparuta, cu DDTV (ca aceste posturi sa fie din nou retransmise in grila lor – n.r.)?”
  • Reprezentanti RCS: N24 este pe o frecventa buna, daca exista o problema punctuala este o problema tehnica pe retea (…) DDTV are datorii care nu au fost achitate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro