UE își prezintă planul de salvare a băncilor cu probleme
Comisia Europeană a propus marți noi reguli pentru salvarea băncilor cu probleme, la scurt timp după turbulențele din acest sector în SUA și Europa, dar fără a institui un sistem unificat de garantare a depozitelor la nivelul UE, potrivit AFP.
Textul propus, care va trebui să fie negociat de statele membre și de deputații europeni, urmărește să încurajeze utilizarea unor „plase de siguranță” finanțate de sectorul bancar însuși, mai degrabă decât cu bani publici, pentru a proteja deponenții atunci când băncile mici și mijlocii dau faliment.
„Instituțiile financiare din UE sunt bine capitalizate, foarte lichide și supravegheate îndeaproape”, dar, în caz de criză, guvernele tind să se bazeze mai mult pe banii contribuabililor decât pe sistemele naționale de garantare a depozitelor finanțate de sector, observă Comisia.
În cadrul actual, băncile de dimensiuni medii ar putea întâmpina dificultăți în accesarea schemelor de garantare.
Prin urmare, Bruxelles-ul dorește să faciliteze accesul acestor instituții la finanțare din aceste fonduri de garantare pentru a îndeplini condițiile necesare pentru a-și proteja deponenții în caz de criză – o modalitate de a reduce riscul de contagiune la alte bănci.
Cu toate acestea, „prima și cea mai importantă linie de apărare a băncilor trebuie să rămână capacitatea lor de a absorbi pierderile pe plan intern” datorită capitalului propriu, care este supus unor reguli stricte, a insistat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, în cadrul unei conferințe de presă la Strasbourg.
Mai general, textul vizează „protejarea economiei reale de impactul unor falimente bancare”, de exemplu prin încurajarea statelor să transfere conturile unei bănci în faliment către o bancă sănătoasă – „mai puțin perturbator” pentru clienți decât o lichidare.
În cele din urmă, în timp ce protecția depozitelor este menținută la 100 000 de euro pentru fiecare deponent și pentru fiecare bancă, textul armonizează standardele în întreaga UE prin extinderea protecției la depozitele entităților publice (spitale, școli, municipalități…), precum și la anumite tipuri de fonduri (societăți de investiții…).