AUDIO Kelemen Hunor (UDMR): Curtea Constitutionala a devenit a treia Camera parlamentara. Opozitia s-a speriat de propria motiune
RFI Romania
Curtea Constitutionala adauga la Constitutie si a devenit a treia Camera parlamentara. Constitutia este depasita in foarte, foarte multe aspecte si trebuie modificata”, a declarat la RFI presedintele executiv al UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. „Avem foarte multe proiecte comune cu actuala coalitie, avem un program de guvernare, pe care noi am dori sa-l ducem pana la capat”, a spus Hunor, adaugand ca „nu am vazut in coalitie nici un semnal privind dezicerea de legea educatiei”. „Opozitia, in special Mircea Geoana si PSD-ul s-au speriat de propria motiune de cenzura”.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Ar trebui sa intram in normalitate. Curtea Constitutionala nu are nici un motiv si nici un atribut de a decide limitele, pana unde are Guvernul dreptul de a-si asuma raspunderea, pentru ca nici Constitutia nu face o astfel de limitare, nu spune de cate ori se poate asuma raspunderea, pe ce legi sau in ce domenii se poate asuma raspunderea si nu spune ca in cazul in care un proiect de lege este in dezbatere, atunci nu se poate asuma raspunderea. Daca ar fi asa, mergand pe aceasta logica, atunci orice asumare poate fi blocata prin depunerea unui proiect de lege, in momentul in care Guvernul anunta asumarea raspunderii. De aceea, eu cred ca astazi vom intra in normalitate si vom continua procedura asumarii.
- Nu Curtea Constitutionala stabileste urgenta unui proiect de lege. Ar fi foarte tarziu sa avem legea undeva anul viitor, cand bugetul deja este aprobat, cand lucrurile deja sunt pornite.
- Momentan, nu avem un raport (al Comisiei de Educatie din Senat – n.r.) aprobat regulamentar. Daca presedintele Comisiei nu convoaca Comisia, daca Comisia lucreaza peste regulament, nu putem vorbi de un cadru regulamentar. Mergand pe aceasta logica, orice vicepresedinte al Senatului ar avea posibilitatea de a convoca Senatul si de a initia orice dezbatere, fara sa ceara aprobarea Biroului (Permanent – n.r.) sau sa astepte prezenta presedintelui Senatului. Tot ce s-a facut in aceste zile s-a facut prin incalcarea regulamentului Senatului.
- E nevoie de o modificare a Constitutiei. Curtea Constitutionala adauga la Constitutie, decide in chestiuni care nu o privesc si intr-adevar a devenit a treia Camera parlamentara. Noi am spus in 2003, eu, personal am subliniat de cateva ori ca am facut o greseala cand am modificat Constitutia, in asa fel incat deciziile CC nici macar cu doua treimi nu pot fi respinse sau schimbate de catre Parlament, asa cum era pana in 2003. Pana la urma, CC ar trebui sa verifice doar constitutionalitatea legilor, ordonantelor si actelor normative, in ceea ce priveste raportul Parlament-Curte, Guvern-Parlament, Guvern-Curtea Constitutionala.
- Constitutia este depasita in foarte, foarte multe aspecte si trebuie modificata, asta spune toata lumea, dar si modul cum sunt interpretate aceste lacune, daca doriti, cum pot fi folosite de unii sau de altii aceste portite mici lasate si in Constitutie si in legile organice.
- Daca nu putem adopta (legea educatiei – n.r.), asa cum am aprobat in Guvern, sigur, cu modificarile aduse, pentru ca foarte multe amendamente au fost acceptate in decursul dezbaterilor atat la Camera, cat si la Senat, ulterior si inaintea asumarii raspunderii, atunci inseamna ca nu exista o majoritate solida, nu exista o coerenta in coalitie si va fi foarte greu sa mergem impreuna. Dar trebuie sa va spun ca in acest moment, in coalitie, eu nu am vazut nici un semnal privind dezicerea de aceasta lege, de acest proiect si nu mi s-a parut ca am avea o problema la nivelul coalitiei, la nivelul partidelor care alcatuiesc coalitia.
- Motiunea de cenzura este depusa, a fost initiata. Nu stiu de ce s-a speriat Opozitia, in special domnul Geoana si PSD-ul de propria motiune de cenzura. Daca motiunea trece, pleaca Guvernul si vin ei la guvernare. Nu inteleg care este problema! Daca au depus o motiune de cenzura, acolo trebuie sa mergem mai departe, trebuie dezbatuta motiunea, trebuie votata! Ori plecam noi ori ramanem noi si avem o lege a educatiei, incepand cu data votarii sau respingerii motiunii de cenzura.
- Avem foarte multe puncte comune (cu partenerii de coalitie – n.r.), dar aici e vorba de un proiect asumat de Guvern si prin acest proiect trebuie sa probam majoritatea parlamentara, dar nu inseamna ca e singurul punct comun in aceasta coalitie, avem foarte multe proiecte comune, avem un program de guvernare, pe care noi am dori sa-l ducem pana la capat.