Volumul total al investitiilor chineze in Romania se ridica in septembrie la 385 milioane dolari
Investitiile companiilor chineze in economia Romaniei se ridica la circa 385 milioane de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei transmise HotNews.ro, fiind vizate in principal industia de prelucrare a lemnului şi cea de producere a mobilei, industria textila, industria tutunului si productia de utilaje. Reprezentantii institutiei mai arata ca in ultima perioada, o serie de companii chineze, cu potential tehnic si financiar important, si-au exprimat intentia de a se implica si in realizarea altor proiecte in Romania.
Discutiile tehnice care au avut loc in acest sens vizeaza posibile proiecte in domeniul energetic, al infrastructurii si al protectiei mediului, cu prioritate la centralele termoelectrice pentru scaderea poluarii, respectiv realizarea instalatiilor de desulfurizare.
Oficialii MECMA au mai declarat pentru HotNews.ro ca in cursul acestui an, atat la Bucuresti cat si la Beijing, au avut loc convorbiri oficiale la nivelul conducerilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Comertului din China, in care au fost prezentate proiecte romanesti din domeniul energetic, al infrastructurii si al protectiei mediului, in care firmele chineze doresc sa se implice, cu suport financiar de la institutiile financiar – bancare din R.P. Chineza.
Cu toate acestea, Romania nu a fost inclusa in turneul european al liderilor chinezi din ultimele luni. Acestia au vizitat Franta, Portugalia, Grecia, Spania, Turcia, Ungaria, Italia, Germania, unde au semnat acorduri economice ce prevad investitii de ordinul a miliardelor de euro.
Intrebati daca exista o strategie la nivelul Ministerului Economiei de atragere a investitiilor chineze, oficialii romani au raspuns ca MECMA „actioneaza activ pentru atragerea companiilor chineze la realizarea unor proiecte de anvergura din Romania, in primul rand prin respectarea principiilor economiei de piata si a obligatiilor ce ne revin ca stat membru al Uniunii Europene”.
In acest scop, atat prin actiunile promotionale organizate in R.P.Chineza (misiuni economice) cat si prin intermediul Birourilor de Promovare Comercial-Economica de la Beijing, Shanghai si Hong Kong, sunt organizate forumuri, seminarii de afaceri si mese rotunde tematice. „Participarile la evenimentele organizate de catre autoritatile chineze, sunt un prilej foarte bun pentru a fi prezentate proiectele de investitii din Romania, aspectele de atractivitate si facilitatile oferite oamenilor de afaceri chinezi de catre mediul de afaceri romanesc”, precizeaza reprezentantii MECMA.
Astfel, in cursul acestui an au fost organizate in China misiuni economice tematice pentru sectorul energetic si al infrastructurii. De asemenea, Ministerul a folosit Expozitia Mondiala de la Shanghai ca o „platforma de promovare comerciala si de atragere de investitii chineze in Romania”, organizand in Pavilionul Romanesc expozitii specializate de produse romanesti, mese rotunde pe probleme de energie si infrastructura, precum si Forumul Investitorilor cu ocazia desfasurarii Zilei Romaniei la Expo 2010.
Cea mai recenta investitie anuntata de o companie chineza in economia romaneasca o reprezinta cea a holdingului Avic International, care, in perioada august 2011- decembrie 2014, va investi 350 milioane de euro la combinatul de celuloza si hartie Somes Dej, controlat de grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR). In urma acestei investitii, la care se adauga 150 milioane de euro de la SCR, capacitatea de productie a combinatului se va majora de la 70.000 tone de celuloza pe an la 500.000 tone.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele opt luni ale anului, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu R.P.Chineza s-a situat la 1,83 miliarde de euro, din care 203,71 milioane de euro reprezinta valoarea exporturilor.
Principalele produse exportate de Romania sunt echipament energetic (componente pentru hidrocentrale si termocentrale), masini-unelte, echipamente electrice, rulmenti, cilindri laminor, echipamente pentru telecomunicatii, piese si componente auto, ingrasaminte complexe, cherestea de fag si panouri din lemn, cupru electrolitic, concentrat si deseuri din cupru si alte metale neferoase.
Romania importa din China echipamente pentru telecomunicatii, masini, utilaje, instalatii pentru productie, tehnica de calcul, aparate de aer conditionat, materiale de constructii, produse chimice organice, articole textile.