Contextul negocierilor cu FMI. Din ultimul raport al expertilor FMI : "performanta fiscala in primul trimestru a dezamagit"/ "Autoritatile romane au sustinut ca un program bazat pe taierea cheltuielilor este superior celui bazat pe cresterea taxelor"
Ultimul raport al expertilor FMI,publicat vineri pe site-ul oficial al Fondului, finalizat in urma misiunii anterioare in Romania, analizeaza in detaliu evolutia economiei pana la finalul primului trimestru 2010 si care sunt asteptarile pentru perioada urmatoare (vezi documentul atasat – in limba engleza). Cele doua tinte care nu au fost atinse la finalul primului trimestru – deficitul bugetar si nivelul arieratelor, au fost cauzate in principal de „cresterea presiunilor pe cheltuieli si colectarea veniturilor, mai slaba decat era de asteptat”; aspecte care „pun in pericol tintele pentru finalul anului 2010”. Autoritatile intentioneaza sa reduca nivelul arieratelor prin restructurarea sectorului de sanatate, la nivel central si prin incheierea de acorduri swap, de compensare reciproca a datoriilor intre autoritatile locale si firmele private – se mai arata in documentul citat.
Pentru a atinge tinta de deficit de 6,8% la finalul lui 2010 sunt necesare ajustari de circa 2,3% din PIB, arata Raportul staff-ului FMI in urma celei de-a patra evaluari pe Romania (perioada mai-iunie 2010).
Documentul precizeaza ca echipa Fondului si autoritatile romane au discutat mai multe variante de pachete de ajustare, bazate pe venituri si cheltuieli. „Staff-ul si-a exprimat o mai mare incredere in masurile bazate pe venituri. Autoritatile au optat pentru un pachet bazat aproape integral pe reducerea cheltuielilor”.
Din Raportul staff-ului FMI:
- Reducerea cu 25% a salariilor va aduce nivelul acestora la cel din 2006 – ca procent in PIB… Autoritatile au argumentat ca programul bazat pe reducerea cheltuielilor este superior unui program bazat pe cresterea taxelor fiindca se adreseaza direct expansiunii cheltuielilor, adica aceea care a generat dezechilibrul fiscal.
- Staff-ul a sustinut taierea salariilor in sectorul bugetar dar si-a exprimat opinia ca o crestere a taxelor care se aplica unei baze largi va genera un impact asupra unui grup mai larg decat taierea cheltuielilor sociale.
- In plus, echipa FMI a sugerat ca reducerea numarului de angajati in sectorul public si restructurarea beneficiilor sociale precum si a sectorului de sanatate vor duce la rezultate mai bune.
- Autoritatile au fost de acord in principiu, dar au precizat ca asemenea reforme necesita timp, pana atunci preferand taierea cheltuielilor unei cresteri a taxelor.
- In discutiiile staff-ului FMI cu reprezentantii sindicatelor, liderii acestora au recunoscut necesitatea unor ajustari fiscale dar si-au precizat preferinta pentru masurile bazate pe venituri – mai exact, impozitarea progresiva – impreuna cu o reducere treptata a cheltuielilor”.
- Autoritatile se lupta cu problema cronica a arieratelor interne.
- Stocul de arierate a crescut de la inceputul anului, in mare parte datorita cresterilor in zona sectorului de sanatate si a administratiei centrale care a determinat ratarea tintei, din nou, in martie 2010. Eforturile de a controla arieratele in ultima parte a anului 2009 si inceputul lui 2010 au fost blocate de reducerea veniturilor la toate nivelele administratiei, lasand putine resurse financiare pentru plata arieratelor, dupa acoperirea cheltuielilor curente.
- Autoritatile au indicat ca vor adopta masuri in continuare pentru a combate problema arieratelor.
- In primul rand, la nivelul administratiei centrale, vor fi alocate mai multe cheltuieli in acest an pentru lichidarea arieratelor din sanatate si un plan de restructurare este in curs de elaborare pentru a preveni cresterea acestora in viitor. Ministerele vor monitoriza institutiile subordonate pentru a tine sub control plafoanele si vor fi aplicate sanctiuni pentru depasirea acestora.
- In al doilea rand, la nivelul autoritatilor locale, Guvernul intentioneaza sa aplice acorduri swap pentru a compensa datoriile reciproce dintre autoritati si firmele private…
- Autoritatile au facut progrese, in ultimele luni, in reducerea arieratelor legate de rambursarea TVA catre exportatori.