Lavrov: Solutionarea conflictului transnistrean este franata de faptul ca este neclar cine ia deciziile la Chisinau
„In ceea ce priveste eforturile de solutionare a situatiei de pe Nistru, orice pas inainte pe calea normalizarii situatiei este franat de faptul ca, deocamdata, este neclar cine ia, totusi, deciziile la Chisinau. Alianta care a venit la putere dupa alegeri nu reuseste formula o pozitie unica”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat ulterior discutiilor de la Viena in formatul 5+2. Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat in aceste zile la Oslo o rezolutie in care isi exprima „ingrijorarea OSCE privind situatia din Transnistria”, care constituie „nu numai o problema politica privind integritatea teritoriala a R. Moldova, ci si o amenintare pentru securitatea intregii regiuni”.
Discutiile de la Viena in formatul 5+2 care au avut loc miercuri si joi s-au desfasurat in contextul in care presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a instituit, prin decret, ziua de 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice. Reactiile de la Moscova nu au intarziat, de la o declaratie a Dumei care califica acest gest drept un act deliberat indreptat impotriva relatiilor moldo-ruse, dar si o incercare de revizuire si distorsionare a adevarului istoric. In declaratie se constata ca, odata cu venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana, Republica Moldova s-a transformat intr-o sursa de destabilizare regionala si de imprevizibilitate in politica, fapt care ar putea avea consecinte ireparabile, cum ar fi nerecunoasterea unor principii universal valabile si revenirea la neofascism.
Numai ca reactiile Rusiei nu s-au limitat doar la declaratii, autoritatile ruse oprind la vama un transport de vinuri rosii moldovenesti, sub pretextul ca ele nu corespund calitativ standardelor pietei ruse.
Discutiile de la Viena nu par sa fi marcat vreun progres, in ciuda comunicatului OSCE, care arata ca „reprezentantii partilor, mediatorii si observatorii au discutat abordari care sa rezolve problemele privind libertatea de miscare care afecteaza zilnic viata oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului” si „au revazut mai multe propuneri referitoare la sistemul de garantii pentru procesul de negociere, inclusiv pe baza documentelor semnate in anii anteriori”.
Poate cea mai graitoare reactie de dupa intalnirea de la Viena a avut-o ministrul rus de externe in interviul pentru Mir TV, in care a aratat ca solutionarea conflictului transnistrean „este franat de faptul ca, deocamdata, este neclar cine ia, totusi, deciziile la Chisinau”.
„Alianta care a venit la putere dupa alegeri nu reuseste formula o pozitie unica. Presedintele interimar face declaratii care, practic, pot fi interpretate ca o negare a existentei natiunii moldovenesti, ceea ce ridica intrebarea daca el crede in statalitatea moldoveneasca”, si-a detaliat punctul de vedere ministrul Lavrov. Daca actualul sef interimar al statului moldovean nu crede in statalitatea propriei sale tari, „este greu de crezut ca transnistrenii vor dori ca, impreuna cu restul Moldovei, sa-si uneasca destinul cu alt stat”, a spus oficialul rus.
„A conta pe asa ceva este o utopie. Ceea ce am dori, totusi, sa stim, este cum priveste Chisinaul aceasta chestiune. Din cate inteleg eu, acolo vor avea loc alte alegeri pentru a asigura, intr-un fel sau altul, stabilitatea politica necesara. Dupa aceea, vom putea trage concluziile referitoare la planurile Chisinaului”, a aratat seful diplomatiei ruse.
In acelasi timp insa, Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat in aceste zile la Oslo o rezolutie in care isi exprima „ingrijorarea OSCE privind situatia din Transnistria”, care constituie „nu numai o problema politica privind integritatea teritoriala a R. Moldova, ci si o amenintare pentru securitatea intregii regiuni”.