Wall-Street inchide in scadere puternica pe fondul informatiilor de pe piata muncii si a grijilor privind situatia Ungariei
Bursa americana a inchis in scadere ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, pe fondul informatiilor nesatisfacatoare de pe piata muncii si a datelor negative din zona euro dupa declaratiile oficialilor maghiari de joi care anuntau ca „Ungaria are sanse slabe sa evite soarta Greciei”, informeaza Reuters.
Rata somajului din Statele Unite a scazut in luna mai la 9,7%, de la 9,9% in luna anterioara, potrivit datelor guvernamentale. Datele oficiale mai arata ca economia Statelor Unite a creat 431.000 de locuri de munca in mai, ca urmare a angajarilor temporare din sectorul guvernamental pentru efectuarea recensamantului programat in acest an, cifra care insa este sub asteptarile analistilor.
Specialistii chestionati de Reuters se asteptau ca numarul locurilor de munca nou create sa fie de 513.000.
Bursa americana a fost afectata si de problemele din zona euro, investitorii temandu-se ca o noua criza asemanatoare celei din Grecia se va declansa in Ungaria si va destabiliza si mai tare situatia economica din Uniunea Europeana.
„Misiunea noastra, in acest moment, este sa evitam intrarea in incapacitate de plata; sansele sa evitam soarta Greciei sunt foarte slabe, pentru ca situatia economica este mult mai rea decat credeam ca poate fi„, declara joi vicepresedintele Partidului Fidesz
Astfel, la finalul zilei de vineri, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 323,31 puncte sau 3,15%, ajungand la 9.931,97 puncte. Standard & Poor’s 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere cu 37,95 de puncte sau 3,44%, pana la 1.064,88 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis in scadere cu 83,86 de puncte sau 3,64% pana la 2.215,17 puncte.
Per total, in aceasta saptamana, Dow Jones a pierdut 2%, S&P 500 a scazutt cu 2,3%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,7%.
Bursa de la Budapesta s-a prabusit din cauza temerilor ca Ungaria este in situatia Greciei
Bursa de la Budapesta, forintul si obligatiunile ungare s-au prabusit, vineri, dupa ce un purtator de cuvant al premierului a afirmat ca declaratiile privind o situatie similara a tarii cu cea a Greciei nu sunt exagerate, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Planurile si comentariile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pietele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora.
Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat, joi, intr-o conferinta pe teme economice organizata de un cotidian ungar, ca noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a gasit finantele tarii intr-o situatie mult mai grava decat se astepta, iar sansele ca tara sa evite soarta Greciei sunt mici.
„Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea in incapacitate de palta. Mai mult, a declarat chiar cu mandrie ca Ungaria a fost aproape de default, (…) dupa care a fost mandru ca a putut salva Ungaria doar printr-un imprumut de la FMI. Din aceasta perspectiva, nu cred ca afirmatiile lui Kosa sunt exagerate deloc”, a spus purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban, Peter Szijjarto, intrebat intr-o conferinta de presa despre comentariile oficialului Fidesz.
In plus, purtatorul de cuvant a declarat ca guvernul ungar a falsificat date la fel ca cel elen.
„In Ungaria precedentul guvern a falsificat date. In Grecia, de asemenea executivul a falsificat date. In Grecia momentul adevarului a venit. Ungaria este inca inainte de acest moment. Este exact ceea ce speram sa evitam, iar guvernul actual este gata sa ocoleasca drumul pe care a mers Grecia. Dupa ce vom face o evaluare reala, nu vom ezita sa luam masuri”, a spus purtatorul de cuvant.
Forintul ungar a scazut vineri cu 2% in raport cu euro, la 289,8 forinti/euro, minimul ultimului an, inainte de a-si reveni usor. Banca Centrala a estimat un deficit bugetar de pana la 4,5%, in timp ce analistii se asteapta la 5% din PIB. Seful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a declarat, saptamana aceasta, ca deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 7,5% din PIB.