Sari direct la conținut

Actul de acuzare al lui Trump a devenit public / „Plăți direct din contul personal” / Toate acuzațiile aduse de procurori miliardarului

HotNews.ro
Donald Trump, la tribunal, unde a fost pus sub acuzare, Foto: Andrew Kelly / AP / Profimedia
Donald Trump, la tribunal, unde a fost pus sub acuzare, Foto: Andrew Kelly / AP / Profimedia

Acuzația istorică împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilată și este acum publică. Procurorii au susținut că Trump a făcut parte dintr-un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative, inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari către un fost star de filme pentru adulți.

Motivul pentru care a comis infracțiunea de falsificare a registrelor de afaceri a fost, în parte, acela de a-și „promova candidatura”, se susține în rechizitoriu, potrivit CNN.

Aceasta este prima dată când Trump și avocații săi pot examina pe deplin amploarea acuzațiilor care i se aduc și ce trebuie să dovedească procurorii la proces.

Acuzațiile penale decurg din ancheta procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, privind plățile de bani pentru tăcere, făcute în timpul campaniei prezidențiale din 2016, către femei care au susținut că au avut relații extraconjugale cu Trump, ceea ce acesta neagă.

Toate acuzațiile împotriva lui Trump se referă la înregistrări păstrate de Trump Organization, arată rechizitoriul

Fiecare acuzație penală cu care se confruntă Donald Trump se referă la o anumită intrare dintre registrele de afaceri ale Organizației Trump, potrivit actului de acuzare.

Procurorii din Manhattan îl acuză pe Trump că a provocat în mod repetat înregistrări false în registrele de afaceri.

Presupusele intrări false sunt legate de facturi de la Michael Cohen, de „registrul general detaliat pentru Donald J. Trump” și trustul său sau de cecurile din contul lui Donald J. Trump. Toate aceste registre sunt păstrate de Trump Organization, potrivit actului de acuzare.

Toate înregistrările sunt identificate ca fiind făcute în 2017, se arată în rechizitoriu.

Trump neagă orice abatere, iar avocații săi au declarat că vor lupta pentru ca acuzațiile să fie retrase.

Cum s-a desfășurat totul?

Trump a încercat să amâne plata banilor de tăcere până după alegerile din 2016, potrivit rechizitoriului

Potrivit actului de acuzare, redactorul-șef și directorul general al National Enquirer l-a abordat pe Michael Cohen la scurt timp după ce caseta Access Hollywood a devenit publică, în octombrie 2016, și i-a spus lui Cohen că starul de filme pentru adulți Stormy Daniels susținea că a avut o aventură cu Donald Trump.

Cohen, se arată în rechizitoriu, a negociat cu Daniels o plată de bani pentru „a asigura tăcerea [lui Daniels] și pentru a preveni dezvăluirea informațiilor dăunătoare în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale”.

Cu toate acestea, Trump l-ar fi instruit pe Cohen să amâne plata lui Daniels cât mai mult timp posibil.

„El l-a instruit pe [Cohen] că, dacă ar putea amâna plata până după alegeri, ar putea evita plata cu totul, deoarece în acel moment nu ar mai conta dacă povestea ar deveni publică”, se arată în rechizitoriu.

Cohen a pledat vinovat la nouă infracțiuni federale, inclusiv fraudă fiscală, minciună în fața Congresului și încălcări ale finanțării campaniei electorale, pentru că a ajutat la plata a două femei care au amenințat că vor face publice presupusele relații din trecut cu Trump chiar înainte de alegerile din 2016. Trump a negat aceste aventuri.

Unele plăți aflate în centrul acuzațiilor lui Trump au venit direct din contul său bancar, spun procurorii

Procurorii din Manhattan spun că au fost tăiate lunar cecuri – inclusiv unele provenind direct din contul bancar al lui Donald Trump – pentru avocatul său de atunci, Michael Cohen. Aceștia susțin că acestea au fost deghizate ca plăți ale avocatului, când nu erau.

„Fiecare cec a fost procesat de Organizația Trump și fiecare cec a fost deghizat ca plată pentru servicii juridice prestate într-o anumită lună din 2017, în conformitate cu un acord de reținere”, au scris procurorii în expunerea faptelor, care însoțește rechizitoriul.

„Registrele de plată, păstrate și întreținute de Trump Organization, erau registre comerciale false din New York. În realitate, nu a existat niciun acord, iar avocatul nu a fost plătit pentru serviciile juridice prestate în 2017”.

Participanții la presupusa schemă știau că plățile erau ilegale

Participanții la presupusa schemă ilegală de tăinuire a banilor, inclusiv Michael Cohen, au recunoscut că plățile către cele două femei erau ilegale, potrivit declarației de fapte publicate marți.

La sfârșitul anului 2018, American Media Inc (AMI), editorul publicației National Enquirer, David Pecker, a încheiat un acord de neîncepere a urmăririi penale cu biroul procurorului general al Districtului de Sud din New York în legătură cu plata lui Karen McDougal pentru povestea ei despre Trump, se arată în expunerea de fapte.

AMI a declarat autorităților că nu a avut niciodată intenția de a publica povestea lui McDougal și a făcut plata către McDougal pentru ca aceasta „să nu facă publice acuzații dăunătoare” despre Donald Trump „înainte de alegerile prezidențiale din 2016 și să influențeze astfel alegerile respective”, potrivit rechizitoriului.

Documentul citează, de asemenea, pledoaria federală de vinovăție a lui Cohen, care a declarat că acesta a lucrat la indicațiile lui Trump pentru a aranja plata pentru ca cele două femei, McDougal și Stormy Daniels, să nu mai publice povești care ar putea fi dăunătoare pentru Trump.

Trump l-a invitat pe David Pecker la învestirea sa și la Casa Albă

După ce a câștigat alegerile prezidențiale, Donald Trump i-a mulțumit în privat lui David Pecker, pe atunci director general al AMI, pentru că s-a „ocupat” de poveștile obscene apărute în săptămânile dinaintea votului, potrivit actului de constatare a faptelor.

„Între ziua alegerilor și ziua inaugurării, în timpul perioadei de tranziție a acuzatului la rolul său de președinte, acuzatul s-a întâlnit cu directorul general al AMI în privat în Trump Tower din Manhattan”, se arată în expunerea de fapte, referindu-se la Pecker.

În vara anului 2017, potrivit expunerii de fapte, Trump l-a invitat, de asemenea, pe Pecker la Casa Albă la un dineu pentru a-i „mulțumi pentru ajutorul său în timpul campaniei”.

Donald Trump este „frustrat” și „supărat” după punerea sub acuzare

Vorbind în fața instanței după punerea sub acuzare, avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, a declarat că clientul său este „frustrat” și „supărat”, potrivit CNN.

Blanche l-a acuzat pe procurorul de caz că a transformat o „chestiune complet politică” într-o „urmărire penală politică”.

„Nu este o zi bună … Nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple în această țară. Nu te aștepți ca acest lucru să se întâmple … cuiva care a fost președinte al Statelor Unite”, a spus Blanche.

El s-a referit la rechizitoriu ca fiind „un document de complezență” și a susținut că „nu invocă nicio infracțiune federală și nicio infracțiune de stat care să fi fost încălcate”.

În ceea ce privește acuzațiile împotriva lui Trump, Blanche a spus că „vom lupta, vom lupta din greu”.

Următoarea audiere în persoană în acest caz este stabilită pentru 4 decembrie

Următoarea dată de audiere în persoană în cazul fostului președinte Donald Trump este stabilită, deocamdată, pentru 4 decembrie la New York.

Actul de acuzare împotriva lui Donald Trump susține că fostul președinte a fost implicat într-o conspirație pentru a submina integritatea alegerilor din 2016.

Procurorii au susținut că Trump a făcut parte dintr-un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative – inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari care a fost ordonată de inculpat pentru a suprima informațiile care ar fi afectat campania sa.

Acuzarea susține că motivul pentru care a comis infracțiunea de falsificare a registrelor de afaceri a fost, în parte, acela de a-și „promova candidatura”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro