Elena Udrea: "S-au achizitionat doua softuri pentru evaluarea eficientei energetice a locuintelor. In doua luni putem introduce certificatele obligatorii"
Certificatele energetice „ar fi putut intra in vigoare chiar si luna trecuta” dar s-a dorit evitarea blocarii pietei imobiliare din cauza numarului prea mic de auditori, a declarat joi Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. „Mai era o problema care tine de evaluarea efectiva a locuintelor si aceasta este in curs de rezolvare pentru ca s-au achizitionat doua softuri care in functie de datele introduse pot face aceasta evaluare in doar cateva minute”, a mai spus Udrea cu ocazia conferintei „Mediafax Talks about Construction”. Aceasta a mentionat ca „exista o comunicare pe aceasta tema cu Comisia Europeana” dar „nu exista inca nicio procedura” deschisa impotriva Romaniei din cauza amanarii introducerii obligatorii a certificatelor energetice.
„Ne-am temut de momentul la care s-ar putea crea un blocaj pe piata imobiliara dat fiind ca nu existau suficient de multi auditori energetici. Problema aceasta se va rezolva probabil in maxim 2 luni pentru ca ei sunt acum in cursuri de pregatire”, a explicat ministrul Dezvoltarii.
Potrivit acesteia, softurile pentru evaluarea eficientei energetice a locuintelor vor fi folosite de catre auditorii energetici. „Se iau datele locuintei se introduc in acest soft si el calculeaza rapid eficienta energetica.
La intrebarea daca a fost notificata Comisia Europeana si daca exista o sanctiune impotriva Romaniei, Udrea a raspuns: „Exista o comunicare pe tema aceasta, deocamdata nu suntem in proceduri cu Comisia Europeana”.
Cu doua saptamani in urma, Udrea a facut declaratii aproape identice pe acest subiect:
- Nu avem o problema cu Comisia Europeana dar nici nu dorim sa o avem.
- Nu am cerut o amanare, nici nu am intrat in atentia lor pe acest subiect.
- Noi speram ca in doua luni, asa cum am analizat, ritmul in care apar noi auditori energetici, speram ca in doua luni numarul acestora sa fie suficient de mare cat sa nu creeze termene de asteptare foarte mari pentru cei care doresc sa vanda sau sa cumpere.
- De asemenea, ministerul a achizitionat doua programe prin care analiza unui apartament, din punct de vedere al eficientei energetice, sa se faca foarte rapid introducand datele in acest program, astfel incat, intr-un termen foarte scurt sa se poata face o evaluare din punct de vedere a eficientei energetice a locuintei respective.
- Daca, pe de o parte, vom avea mai multi auditori intr-un termen foarte scurt – si inteleg ca sunt multi care termina acum cursurile -, iar pe de alta parte, avem aceste programe care fac mai rapid calculul eficientei energetice, atunci cred ca in doua luni lucrurile pot deja sa mearga spre introducerea acestei obligativitati.
Potrivit informatiilor HotNews.ro publicate pe 10 februarie, o varianta a actului normativ initiat de MDRT prevedea termenul de 1 martie pentru introducerea certificatelor energetice, ulterior termenul modificandu-se la 1 iunie.