Sari direct la conținut

Salariile nu vor mai fi confidențiale: De ce angajații vor fi încurajați să muncească mai mult, să fie mai productivi

HotNews.ro
Angajati la birou, Foto: Fizkes | Dreamstime.com
Angajati la birou, Foto: Fizkes | Dreamstime.com

Decizia Parlamentului European prin care salariile nu vor mai fi confidențiale va veni cu schimbări în privința beneficiilor pentru companii și angajați. Va crește productivitatea: pe același post va fi același salariu, dar în funcție de performanța de la lună la lună unii vor primi mai mulți bani, iar alții mai puțini.

Salariile vor fi anunțate încă de la începutul procesului de recrutare.

„Cred că este una dintre cele mai bune soluții: încă din momentul în care faci recrutare să anunți salariul. Asta pentru că, de foarte multe ori, la finalul procesului de recrutare omul refuză oferta datorită salariului”, ne-a spus Leonard Rizoiu, expert în resurse umane.

  • Dacă omul știe de la început salariul, nu mai pierde nici timpul lui și nici al recrutorului: ca să nu ne trezim după o lună sau două săptămâni, cât durează procesul, că omului nu-i convine salariul.

“Odată eliminat acest lucru, procesele sunt mult mai rapide într-o eră în care lucrurile trebuie să ne întâmple mult mai rapid”, a spus el.

De ce salariul este confidențial în România

“Dacă vorbim de angajații unei companii, este foarte bună o comunicare clară și transparentă în ceea ce privește salarizarea. La noi este confidențial pentru că munca nu este plătită în funcție de rezultate”, spune el.

În țările cu maturitate economică, afirmă Rizoiu, este obligatoriu să pui în anunțul de recrutare prețul pe oră sau salariul lunar sau anual.

  • La noi nu scrie nicăieri: Uite, te-am angajat cu 9 dolari pe oră și dacă îndeplinești niște indicatori de performanță, poți avea încă 50 cenți pe oră.

„Salariile sunt confidențiale. Pe aceeași poziție de contabil, în care doi fac același lucru, unul poate avea 3.500 lei, iar altul 4.300 lei. De aici vine confidențialitatea: să nu cumva să se supere cel cu 3.500 lei că celălalt a fost angajat cu 4.300 lei”, a precizat expertul în resurse umane.

Toată lumea va avea indicatori de performanță măsurabili, ceva diferit de ce vedem acum în contracte

“În unele țări este ilegal să pui un anunț de recrutare sau să angajezi pe cineva și salariul să fie confidențial. Politicile salariale și de compensații și beneficii sunt foarte transparente și ușor înțelese de toată lumea din companie și asumate”, a explicat Rizoiu.

  • Mulți pleacă după 3 luni pentru că nu le convine salariul. Acum 3 luni îți convenea și acum nu? Practic, se elimină problema cu care se întâlneau specialiștii în resurse umane.

Toată lumea va avea indicatori de performanță măsurabili. Ce se află acum în contracte este pentru Revisal. Practic, se va schimba asta. În 20-30 de ani nu s-au mișcat lucrurile destul de repede la noi ca mentalitate ca totul să fie transparent”, a spus el.

  • Salariul va fi unul de intrare, iar apoi partea variabilă va fi în funcție de performanță și rezultate. Va fi salariul X plus partea variabilă care poate să fie de două treimi din partea fixă. Vor fi plătiți la performanță. Va crește foarte mult productivitatea și implicarea salariatului.

Salariații își vor putea evalua munca mai bine

„În momentul în care eu, ca angajat, îmi doresc să cunosc remunerația pe care o ia colegul meu, îmi pot evalua propria muncă. Pot să știu în ce fel munca pe care o prestez este remunerată la valoarea pe care eu o am sau sau este remunerată în plus sau în minus”, ne-a spus Dan Orlandea, fondator Clinica Soft Skill.

Potrivit acestuia, sunt oameni care nu privesc în felul ăsta munca pe care o prestează.

„Întâlnesc situații de genul ăsta: în momentul în care vreau să angajez un om nou în firmă, de cele mai multe ori se întâmplă să plusez la salariu. Sunt nevoit să plătesc mai bine noul angajat decât pe cel vechi care este în compania mea. Aici apar discrepanțe la ideea de a desecretiza salariile oamenilor”, a precizat Orlandea.

El consideră că această decizie este un plus pentru angajatul care este mai vechi: atunci își reevaluează munca.

„Decizia s-a luat mai mult de discriminarea de sex. Eu n-aș vedea motivul pentru care un bărbat și o femeie, în aceeași funcție, femeia să ia mai puțini bani. Avem în România femei capabile să conducă o echipă, un departament, o companie. N-aș vedea motivul pentru care să fie remunerată mai puțin o femeie decât un bărbat”, concluzionează Dan Orlandea.

Beneficiile acordate salariaților vor fi din ce în ce mai importante

Directiva votata recent de Parlamentul european care prevede că salariile nu vor mai fi secrete va crește transparența în fiecare industrie, susține Ciprian Dan, presedinte ABSL (Association of Business Service Leaders Romania).

„În industria serviciilor pentru afaceri, unde costul și disponibilitatea fortei de muncă rămân în continuare provocatoare, această măsură va crește concurența dintre companii pentru atragerea și reținerea angajaților”, spune el.

Potrivit acestuia, concurenta între companii va crește si pe alte paliere.

„De exemplu, beneficiile acordate angajatilor, vor fi din ce în ce mai importante ca factor de diferențiere, fie că sunt fixe sau flexibile.

În egală măsură, companiile vor pune și mai mult accentul pe păstrarea angajaților, pe implicarea lor activă în acțiunile companiei (creșterea engagementului cum numim în corporații), pe pregatirea lor profesională continuă”, explică Dan.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro