Sari direct la conținut

Dincolo de Romania, competenta conteaza. Dovada: Dacian Ciolos

HotNews.ro, EurActiv.ro

Desemnarea fara probleme, ba chiar cu felicitari, a lui Dacian Ciolos de catre seful Comisiei Europene mi-a confirmat din nou ca la nivelul institutiilor UE competenta chiar conteaza. Desi pe plan intern s-a comentat intens ce sanse slabe avem sa obtinem acest portofoliu, Bruxelles-ul, spre deosebire de Romania, a evaluat corect. Printre putinele analize favorabile, un raport al Centrului Roman de Politici Europene, publicat cu sase luni in urma. In acest document, expertii Centrului i-au dat cele mai mari note lui Ciolos dintre posibilii candidati la postul de comisar european.

Competenta lui Dacian Ciolos se vede pur si simplu din CV-ul sau si a fost recunoscuta de cine trebuie, adica de persoanele cheie de calibru similar din executivul european, chiar daca pe plan intern s-a comentat indelung o oarecare lipsa de notorietate a acestuia.

Pe langa argumentul simplu al propriului CV, un raport publicat cu 6 luni in urma de catre Centrul Roman de Politici Europene il cota cel mai bine pe Ciolos, intre alti posibili candidati. Expertii CRPE i-au acordat atunci 4,08 puncte din 5, fiind urmat de Vasile Puscas (4,06) si Monica Macovei (3,88).

„Dacian Cioloș are imaginea unui tehnocrat eficient, preluind portofoliul de ministru al Agriculturii la București intr-un moment greu in negocierile cu Comisia Europeana. In prezent este un insider in instituție, lucrind ca director pentru dezvoltare rurala in Comisie. Numele sau este vehiculat in eventualitatea in care Romania ar putea avea succes in incercarea de a obține poziția de comisar pentru Agricultura. A obținut cele mai mari note in evaluarea facuta de experții afiliați CRPE. Singurul sau punct slab este susținerea politica (3,1)”, arata raportul CRPE.

Competenta a fost considerat punctul forte al lui Ciolos, singurul cu punctaj mai

mare la acest capitol fiind Daniel Daianu. Pentru acesta, insa, expertii au considerat ca ar avea si mai putina sustinere in plan intern.

Acelasi raport sublinia atunci ca avem sanse „medii” sa obtinem portofoliul agriculturii. La acel moment parea o estimare prea optimista. Estimarile totusi au fost corecte:

„Daca ne asumam o candidatura pentru portofoliul agriculturii, Romania se va plasa in centrul disputei in poate cea mai serioasa dezbatere continentala. Exista o regula nescrisa ca Franța sa nu obțina pentru ea acest portofoliu, dar Parisul susține bucuros candidatura unui stat cu pondere agricola importanta și cu tendințe conservatoare in domeniu”…

Raportul integral din iunie 2009 poate fi citit aici.

CV-ul lui Ciolos nu este in acest moment disponibil „din motive tehnice” pe site-ul Comisiei, dar va aparea in curand aici.

Intre timp, o scurta biografie publicata de Ziarul Financiar:

Dacian Ciolos (40 de ani):

* A absolvit Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier ENSA

* Din 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul ENSA

* A absolvit in 1994 Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj

* In perioada 1991-1996, a urmat stagii practice in ferme de agricultura ecologica sub egida Federatiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne din Franta

* A lucrat la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola in Franta (august – septembrie 1995), iar in perioada februarie – septembrie 1997 a activat in calitate de inginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron

* In perioada martie-iulie 1997 a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurala a Directiei Generale de Agricultura, ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD.

* In 1998 a fost numit director al Programului de dezvoltare rurala locala in Arges

* Intre anii 2002-2003 a lucrat la delegatia Comisiei Europene in Romania, ca Task Manager pe probleme de agricultura si dezvoltare rurala

* Incepand cu ianuarie 2005, a lucrat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, mai intai pe postul de consilier al ministrului, reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007)

* A fost ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008

* A fost numit in vara in fruntea unei comisii prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii care ar urma sa schiteze strategia agricola pe termen lung pe modelul comisiei prezidentiale care a elaborat strategia pentru educatie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro