Cristian Popa, viceguvernator BNR: Nu ne bucuram deloc cand ne uitam la marjele bancilor la credite
„Profitabilitatea bancilor este mult mai buna decat anticipasem la BNR. Noi am spus de multe ori ca rata dobanzii de politica monetara ar trebui sa constituie pentru banci dobanda directoare. Ratele la credite sa fie peste ea iar cele la depozite sub ea. Normal ar fi ca bancile sa actioneze in aceasta directie, iar interesul pentru a mentine creditarea la un nivel compatibil cu revenirea din recesiune sa fie rezonabil”, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
El a spus ca BNR nu sta cu mainile in san vazand marjele mari cu care lucreaza bancile comerciale, dar a admis ca nu poate face minuni. „Concret, noi putem face doar cateva lucruri punctuale: 1. Persuasiunea morala, adica discutii cu bancile. 2. Gestiunea lichiditatii, care e cruciala mai ales acum, si al treilea lucru este sa le supraveghezi cu mare atentie. Avem un compartiment de supraveghere, in care exista foarte serioase discutii legate de modul in care iau garantii si in care dau credite. E drept ca acolo nu putem foarte mult interveni, dar oricum, externalizarea portofoliilor de credite nu cred ca le avantajeaza”, a mai spus viceguvernatorul Popa.
El a mai vorbit despre greutatile concrete pe care Romania le are in adoptarea euro. „O problema va fi aducerea monedelor euro si a bancnotelor in forma fizica. In alte tari au fost aduse cu ajutorul convoaielor militare, ultra-pazite. Noi nu avem autostrazi in buna regula asa ca va trebui sa ne gandim foarte bine cum vom proceda. Pe urma, cum schimbam rezervele BNR din lei in euro in momentul trecerii la moneda unica? Nu poti da un anunt in presa ca vindem nu stiu cate miliarde de lei, pentru ca un asemenea anunt misca enorm cursul. de schimb”, a mai spus Cristian Popa.
El s-a mai referit si la cursul de schimb euro/leu cu care Romania ar urma sa intre in antecamera Euroland, avertizand ca intrarea la un curs care ulterior se dovedeste ca nu a fost bine fondat, ar produce socuri pe care economia le-ar corecta in timp si cu mari dificultati.
„Anul 2004 este anul deciziei adoptarii euro, nu anul trecerii in mod necesar la moneda unica. Deocamdata aceasta criza a facut ca jonctiunea dintre ciclurile de afaceri din Romania si cele din Vest sa se faca mai repede”, a mai precizat viceguvernatorul BNR.
El a spus ca amanarea calendarului adoptarii monedei unice europene ar face mult rau economiei romanesti. „Practic, ar insemna ca procesul de consolidare fiscala care e foarte necesar, sa se petreaca cu o lentoare pe care nu stiu daca ne-o putem permite”, a mai sustinut viceguvernatorul BNR.
Popa nu a dorit sa comenteze in niciun fel decizia BNR luata azi, de a mentine nivelul dobanzii cheie, amanand orice interventie pe aceasta tema pentru vineri, cand va avea loc conferinta de presa a Bancii Centrale.