Sari direct la conținut

Profitul BRD- GSG dupa primele 9 luni din 2009 – 660 milioane lei, in scadere cu 19%

HotNews.ro

BRD- GSG, a doua banca din piata bancara locala a raportat in aceasta dimineata rezultatele financiare la Bursa de Valori, profitul net dupa primele 9 luni din 2009 fiind de 660 mil lei (156 mil. euro), in scadere cu 19% fata de primele 8 luni ale anului trecut.

Institutia financiara, care a raportat rezultatele dupa standarde romanesti de contabilitate, a mai afisat un venit net bancar de 2,5 miliarde de lei (598 mil. euro), in crestere cu 18%. Venitul net bancar reprezinta diferenta dintre castigurile obtinute de pe urma dobanzilor si comisioanelor aferente serviciilor bancare prestate si totalul dobanzilor platite clientilor pentru depozite.

Volumul total al creditelor acordate este de 33 miliarde lei (7,9 miliarde EUR), in crestere cu 8% fata de 30 septembrie 2008, iar raportul cost/venituri se situeaza la nivelul de 42,1%.

Oficialii bancii spun ca rezultatele financiare „reflecta o rezistenta satisfacatoare la efectele negative ale scaderii activitatii economice”.

Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,8 miliarde RON, in crestere cu 4%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 12%, pana la 17,2 miliarde RON, se arata in comunicatul bancii, care confirma ca “se observa in continuare o scadere sensibila a cererii de credite si in trimestrul trei al anului 2009”.

Depozitele au ajuns la sfarsitul primelor 9 luni ale anului 2009 la 30,2 miliarde RON, in crestere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  • Deterioare consistenta a portofoliului de credite

Costul net al riscului, reprezentat de cheltuielile pe care BRD le-a facut cu provizioanele si cele privind recuperarea creantelor amortizate, chiar daca a crescut in mod semnificativ, ramane in limite acceptabile in actualul context. Acest indicator a crescut la 673 milioane lei (159 milioane euro) de la 226 milioane lei (62 milioane euro) la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2008.

In general, riscul de neplata se masoara cu ajutorul raportului dintre cheltuielile nete cu provizioanele si soldul creditelor, indice denumit costul net al riscului. Provizioanele constituite de institutiile financiare exprima pierderea potentiala pe care ar putea-o inregistra daca un client nu-si plateste ratele la timp. Astfel, pe masura ce restantele cresc, bancile pun mai multi bani deoparte, ceea ce denota ca portofoliul se deterioreaza.

In ceea ce priveste situatia creditelor neperformante, banca isi mentine in continuare pozitia mai buna fata de media sistemului bancar. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost la sfarsitul trimestrului trei de 21,6%, in timp ce raportul cost/venituri s-a mentinut la un nivel de 42,1%.

  • Gelin: „Lipsa cererii si creditele neperformante a dus la incetinirea activitatii”

„Activitatea bancara a suferit si in trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a intamplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse si servicii bancare, mai ales pe piata persoanelor fizice, si pe de alta parte din cauza continuarii cresterii creditelor neperformante. Datorita eficacitatii procedurilor sale interne, masurilor de reducere a cheltuielilor generale si calitatii portofoliului sau, BRD si-a demonstrat capacitatea de rezistenta intr-un mediu dificil”, a declarat Patrick Gelin, Presedintele – Director General al BRD – Groupe Société Générale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro