Sari direct la conținut

Al doilea protest international in 2009 fata de instabilitatea din sistemul de pensii private obligatorii din Romania

HotNews.ro

Oficialii Camerelor de Comert ale Olandei, Statelor Unite ale Americii, Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania, precum si cei ai Consiliului Investitorilor Straini (FIC) au adresat marti o scrisoare deschisa autoritatilor romane avertizand asupra problemelor inca nerezolvate din sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), precum nivelul contributiilor sau initiativa de „garantare a inflatiei”.

Acesta este al doilea demers la nivel international, dupa ce in februarie, ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au reactionat fata de propunerea de inghetare la 2% in 2009 a contributiei in acest sistem.

„Prin aceasta scrisoare deschisa incercam sa atragem atentia Guvernului asupra problemelor existente si viitoare din cadrul sistemului de pensii. Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei. Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pensii private isi pierd increderea in acest sistem si in Romania, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului”, a declarat Nuria Simon Artigas, director executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania.

Lipsa unui calendar exact al cresterii contributiei pe pilonul II afecteaza atat participantii, cat si afacerile administratorilor de pensii

Semnatarii semnaleaza ca „in prezent, in Romania functioneaza sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor (doar 2%) din intreaga lume, in timp ce fondurile de pensii private au obtinut printre cele mai bune rezultate investitionale la nivel mondial de la lansarea din luna mai 2008 si pana in prezent”.

Acestia amintesc ca potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii ar fi trebuit sa creasca cu 0,5% pe an, de la 2% din veniturile brute ale participantilor in 2008 pana la 6% in 2016. In februarie 2009, autoritatile romane au decis inghetarea la 2% in 2009 a contributiei in acest sistem, iar in aprilie oficialii romani au spus ca nivelul contributiei va fi de 2,5% in 2010 si 6% in 2016 (potrivit calendarului initial), ceea ce ar insemna ca intr-un an nivelul contributiei va trebui majorat cu 1%.

Singura mentiune facuta de oficialii romani a fost ca aceasta crestere cu 1% va avea loc in primul an cu crestere economica. Estimarile asociatiei administratorilor fondurilor de pensii private (APAPR) arata ca masura inghetarii contributiei la 2% in 2009 a adus participantilor in pilonul II pierderi de circa 83 milioane euro.

Instabilitatea privind calendarul majorarii nivelului contributiei pe pilonul II de pensii din Romania afecteaza serios planurile administratorilor de fonduri de pensii, care dupa investitii de 500 milioane euro in sistemul pilonului II de pensii se asteptau la recuperarea investitiilor in circa 10-12 ani.

„O diminuare a nivelului activelor din sistem duce la scaderea veniturilor si marirea perioadei pana la care acestia pot ajunge la „break even””, se arata in scrisoare.

O alta problema semnalata este propunerea ca legea privind pensiile private obligatorii sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. O astfel de garantie ar fi imposibila din punct de vedere tehnic, spun semnatarii scrisorii, care amintesc ca BNR a ratat toate tintele de inflatie in ultimii trei ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro