Sari direct la conținut

Comunistii moldoveni nu sustin candidatura lui Marian Lupu la sefia statului. Vladimir Turcan: Nu vom vota pentru un tradator

HotNews.ro

Marian Lupu nu mai beneficiaza de sprijinul Partidului Comunistilor pentru candidatura la presedintie, a anuntat luni un lider al formatiunii, Vladimir Turcan, pentru cotidianul rus Kommersant, citat de Unimedia.md. PCRM „nu va vota pentru un candidat la presedintie care, in primul rand, este tradator, iar in al doilea rand, va fi de acord cu o politica nationalista radicala”, a declarat Turcan.

In cazul in care Lupu va ajunge in functia suprema in stat, PCRM „se va retrage intr-o opozitie dura care, tinand cont de criza economica, i-ar putea avantaja in lupta politica”.

Marian Lupu a plecat din randurile Partidului Comunistilor si detine acum presedintia Partidului Democrat, mentioneaza Kommersant.

In cazul in care nici luna viitoare legislativul nu va reusi sa aleaga presedintele, in Republica Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare, ce vor fi programate pentru 2010.

In lipsa unor informatii oficiale despre impartirea functiilor in Alianta pentru Integrare Europeana, presa de la Chisinau avanseaza diferite formule. Astfel, unele zvonuri arata ca presedintele PDM Marian Lupu ar putea fi viitorul sef de stat, presedintia Parlamentului urmand sa revina sefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar guvernul – Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

O alta varianta este avansata de Jurnalul de Chisinau, care citeaza „surse demne de incredere” – Marian Lupu ar urma sa fie presedinte al republicii, Vlad Filat – presedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu – vicepresedinte al Parlamentului, iar Serafim Urechean – premier.

Cine este Marian Lupu?

Fostul presedinte comunist al Parlamentului, in prezent lider al Partidului Democrat, de opozitie, a devenit figura centrala in alegerile parlamentare din Moldova. In aceasta vara, Marian Lupu a parasit randurile comunistilor, pentru a prelua conducerea unei formatiuni politice centriste, devenind totodata o amenintare pentru partidul lui Vladimir Voronin.

Inainte de a deveni presedinte al parlamentului, Lupu a fost adjunct al ministrului economiei si a coordonat activitatea departamentelor de comert exterior. Din 2003, a condus Ministerul Economiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro