Cat ar trebui sa fie salariul minim pe economie? Zero lei!
La presiunea sindicatelor nemultumite de ajustarea in jos a coeficientilor care se vor aplica odata cu Legea salarizarii unice a bugetarilor, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat zilele trecute disponibilitatea guvernului de a mari cu 25% salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2010, acesta putand creste de la 600 la 750 de lei brut.
Profit de aceasta ocazie pentru a deschide o discutie legata de utilitatea existentei unui salariu minim pe economie, oricare ar fi acesta.
Teoretic, existenta unui prag minim al salariului primit de catre un angajat pentru munca depusa, reprezinta un fel de protectie sociala pentru cei mai saraci si mai putin educati dintre cetatenii unei tari, care, astfel, nu vor mai fi la „cheremul” angajatorilor.
Asta se intampla in teorie. In practica, impunerea pe cale administrativa a unui salariu minim nu face altceva decat sa genereze somaj, munca la negru si, in plus, denatureaza piata muncii.
Munca este o marfa ca oricare alta, cererea fiind reprezentatata de catre companii, iar oferta, de catre persoanele care isi cauta un loc de munca. Pretul corect pentru aceasta marfa trebuie sa fie cel dat de piata, ori daca statul impune un pret minim, nu mai putem discuta despre o piata libera, ci despre o piata manipulata de catre autoritati.
Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.