Sari direct la conținut

Dragostea si casnicia: De ce se despart cuplurile, ce le tine in viata – studiu

HotNews.ro

Si au trait fericiti pana la adanci batraneti – este o expresie care ar trebui sa supravietuiasca si dincolo de povestile pentru copii. Cercetatorii de la Australian National University au studiat factorii care influenteaza pozitiv un cuplu si au stabilit ca, in mod cert, un cuplu nu poate supravietui doar „din dragoste”, informeaza Reuters.

Varsta partenerului de cuplu, relatiile anterioare casatoriei si fumatul sunt cativa dintre factorii care influenteaza durata unei casnicii, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Australian National University, citat de Reuters.

Studiul, denumit „What’s Love Got to Do With It” (Ce are de a face dragostea cu asta), a monitorizat circa 2.500 de cupluri, casatorite sau in concubinaj, din 2001 pana in 2007, identificand factorii asociati cu longevitatea cuplurilor care rezista, comparativ cu cele care divorteaza sau se separa.

Diferenta de varsta – Astfel, cuplurile in care sotul este cu peste noua ani mai in varsta decat sotia sunt expuse unui risc de doua ori mai mare de a divorta, comparativ cu celelalte perechi. Riscul este la fel de mare in cazul cuplurilor in care sotul are mai putin de 25 de ani.

Copiii – 20% din cuplurile care au un copil inainte de casatorie – dintr-o relatie anterioara sau din cea actuala – se destrama, fata de un procent de numai 9% din cuplurile care nu au copii inainte de casatorie. De asemenea, femeile care isi doresc un copil mult mai mult decat partenerul lor sunt expuse in mai mare masura riscului de divort.

Parintii – Joaca un rol important in relatiile copiilor lor. 16% dintre femeile si barbatii ai caror parinti s-au separat sau au divortat au trecut, la randul lor, printr-o despartire, comparativ cu 10% dintre cei ai caror parinti nu s-au despartit.

Esecuri anterioare – Studiul mai releva ca partenerii care se afla la a doua sau a treia casatorie sunt cu 90% mai expusi riscului de a se desparti de partener, comparativ cu cei aflati la prima lor casatorie.

Banii – 16% dintre barbatii care au declarat ca erau saraci si someri s-au despartit de sotiile lor, comparativ cu 9% dintre cuplurile cu o situatie financiara stabila.

Fumatul – Cuplurile in care doar unul dintre parteneri fumeaza prezinta mai multe riscuri sa se destrame.

Concluziile studiului arata ca numarul sau varsta copiilor nascuti de un cuplu casatorit, statutul profesional al sotiei si vechimea in munca a cuplului nu influenteaza in mod deosebit riscul de despartire sau divort.

Cercetarea a fost coordonata de profesorii Rebecca Kippen si Bruce Chapman de la Australian National University, in colaborare cu Peng Yu de la Department of Families, Housing, Community Services and Indigenous Affairs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro