Sari direct la conținut

Trecerea la televiziunea digitala: Bruxelles-ul vrea un set comun de actiuni pentru o crestere economica de pana la 50 miliarde euro in UE

HotNews.ro

Trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala in Europa va elibera frecvente radio pentru noi servicii, iar un set comun de actiuni la nivelul tuturor tarilor UE ar genera o crestere cu pana la 50 miliarde euro pana in 2015 a beneficiilor economice, arata un studiu realizat de Comisia Europeana. Noul set de masuri comune in UE a fost supus vineri in dezbatere publica, propunerea finala spre adoptare urmand a fi facuta dupa incheierea acestei consultari.

Dat fiind ca, pana in 2012, televiziunea digitala va inlocui integral transmisiile analogice, si ca mai multe state membre doresc sa foloseasca rapid potentialul solutiilor pe suport radio pentru a obtine acces complet la banda larga, Comisia Europeana considera ca „tarile UE trebuie sa cada de urgenta de acord asupra unei abordari comune”.

Comisia Europeana vrea armonizarea accesului la banda de 800 MHz in UE, pentru noi servicii de banda larga

Printre propunerile „Foii de parcurs”, supusa vineri spre dezbatere publica, se numara si aceea de armonizare a benzii de 800 MHz, la nivelul fiecarei tari, pentru noile servicii mobile de banda larga. Studiul Comisiei Europene arata ca deschiderea accesului la servicii pe banda de 790-862 MHz (masura luata in considerare momentan in tari precum: Austria, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Spania, Suedia, Olanda si Marea Britanie) este „cel mai pragmatic pas inainte” in optimizarea impactului acestui „divident digital”, creat prin trecerea la televiziunea digitala.

Statelor membre UE li se va cere sa implementeze aceasta masura „cat mai repede posibil”, iar Comisia Europeana ar putea sa considere necesara propunerea unei „date finale de implementare”.

Conform datelor Executivului european, o coordonare europeana corespunzatoare ar creste impactul economic potential al dividendului digital cu o suma suplimentara cuprinsa intre 20 si 50 de miliarde de euro de acum si pana in 2015, iar pe termen lung, s-ar putea realiza un profit suplimentar de 30 de miliarde de euro dupa anul 2015 prin continuarea coordonarii la nivelul UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro