Sari direct la conținut

VIDEO Catalin Predoiu: Am luat o serie de decizii destul de dure. O vreme, angajatii Ministerului Justitiei trebuie sa stranga din dinti

HotNews.ro

Unele instante bucurestene au suspendat miercuri sedintele de judecata, in semn de protest fata de actul administrativ de retragere a sporului de stres de 50% pentru magistrati. Instantele recurg la acest protest pentru a doua zi consecutiv, desi marti, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat ordonanta care elimina sporul.

UPDATE Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat miercuri o serie de decizii „destul de dure” pentru angajati, intrucat nu poate sa ceara altora sa faca economii fara sa dea un exemplu. Astfel, el a redus sporul ANP de la 30% la 10% si sporul de manager public de la 55% la 25%. Nu se mai acorda sporuri PHARE pana ce rezultatele pozitive nu vor aparea.

Predoiu a adaugat ca urmatoarea perioada va fi una dificila: toata lumea trebuie sa faca sacrificii, „sa stranga din dinti”.

Alte masuri precizate de ministru: sumele prevazute din taxele de timbru judicare ar putea intra in bugetul Justitiei. De asemenea, au loc discutii cu furnizorii de utilitati pentru esalonarea platilor.

Catalin Predoiu: Rog magistratii sa renunte la proteste. Am anuntat ca nu vor mai fi bani inca din luna februarie

Ministrul Justitiei si-a dat seama ca magistratii nu sunt convinsi de caracterul „insurmontabil al dificultatilor financiare” cu care se confrunta ministerul. Miercuri, la orele amiezei, Predoiu le-a cerut scuze persoanelor afectate pentru neplacerile cauzate de intreruperea activitatii din instante din ultimele doua zile.

Iata declaratiile ministrului:

  • Ii asigur pe protestatari ca mesajul lor a fost receptat si le solicit sa reia activitatea de judecata. Solicit CSM sa se implice activ in gestionarea acestei situatii alaturi de minister, pe masura responsabilitatilor si influentei pe care o are asupra magistratilor.
  • Multumesc judecatorilor si procurorilor care isi continua activitatea in conditii grele si le cer sa ofere in continuare un model de conduita demna si statutara chiar si in aceste conditii.
  • Le cer, de asemenea, sa ii convinga pe colegii mai putin experimentati sa nu se lase convinsi sa intre intr-un joc de presiune inutil, contraperformant pentru interesele sistemului judiciar, si in afara legii si a statutului de magistrat.
  • Fac un apel catre toti magistratii din sistemul gestionat de minister, dar si in general catre toti magistratii si personalul auxiliar: Sa nu mai intrerupa activitatea de judecata. Nu aceasta este calea prin care se pot obtine rezultatele pe care ni le dorim cu totii in privinta finantarii sistemului judiciar.
  • Cer scuze justitiabililor pentru intreruperea activitatii de judecata si ii asigur ca ministerul pe care il conduc depune toate diligentele care ii stau la indemana pentru ca intreruperile sa nu se mai repete.
  • Pe fond, precizez pentru opinia publica faptul ca ministerul nu a luat nici o masura de reducere a salariilor judecatorilor stabilite prin lege. 
  • Ministerul a informat, printr-o circulara, managerii de instante in legatura cu faptul ca sumele pentru plata unui spor de 50% la salariu, asa cum au fost prevazute de Legea Bugetului de stat pe 2009, s-au epuizat.
  • Acest spor nu este prevazut de lege, ci a fost castigat de magistrati si personalul auxiliar prin hotarari judecatoresti.
  • Imprejurarea ca fondurile pentru plata sporului de 50% se vor epuiza la inceputul verii a fost comunicata in luna februarie Consiliului Superior al Magistraturii si, din lunile martie si aprilie, presedintilor de instante si procurorilor generali de curti de apel, direct si personal de catre ministrul Justitiei, in intalnirile directe avute cu acestia.
  • Pe fond, protestele reprezinta un semnal complex. Pe de o parte, este un mesaj trimis Guvernului. Pe de alta parte, demonstreaza ca judecatorii nu sunt suficient de convinsi de caracterul insurmontabil al dificultatilor financiare prezente.
  • Protestele mai ignora deciziile recente ale Curtii Constitutionale in ceea ce priveste conflictele constitutionale dintre autoritatea executiva si cea judecatoreasca, precum si recenta ordonanta prin care Guvernul a fost nevoit sa esaloneze titlurile executorii pe intreg sectorul bugetar care recunosc drepturi salariale. 
  • In fine, protestul ignora prevederile Legii Bugetului de Stat pe 2009. Ministerul nu poate iesi din litera acestor ultime reglementari citate.

CAB a decis marti suspendarea actului administrativ prin care a fost intrerupta acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihica pentru magistrati, dupa ce acestia din urma au intentat proces Ministerului Justitiei.

CAB a admis astfel actiunea judecatorilor si personalului auxiliar de la Tribunalul Bucuresti impotriva Ministerului Justitiei, dar si pe cea a procurorilor si a personalului auxiliar de la Parchetul Capitalei, impotriva procurorului general, ordinatorul de credite pentru parchete.

Deciziile de marti ale Curtii de Apel Bucuresti nu sunt definitive, ele putand fi atacate la instanta suprema.

Marti, sedintele de judecata au fost suspendate timp de peste doua ore, din cauza nemultumirii magistratilor fata de retragerea sporului si fata de felul in care Ministerul Justitiei coordoneaza sistemul judiciar:

Prin reducerea bugetului, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a lasat instantele in ghearele creditorilor, a declarat vicepresedintele Tribunalului Capitalei, Laura Andrei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro