Doua ONG-uri media condamna respingerea de catre Parlament a proiectului de reforma a posturilor publice radio-TV
ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent condamna, miercuri, respingerea de catre Parlament a proiectului de lege privind reforma institutiilor publice de radio si televiziune. Decizia deputatilor „demonstreaza inca o data lipsa de vointa a clasei politice pentru depolitizarea serviciilor publice de radio si televiziune”, se arata intr-un comunicat al celor doua organizatii.
Comunicatul de presa:
Comunicat
24 iunie 2009
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent condamna respingerea de catre Parlament a proiectului de lege pentru modificarea legii de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune
Respingerea de catre plenul Camerei Deputatilor, prin votul negativ al PSD, PNL si UDMR, a proiectului de lege initiat de Raluca Turcan demonstreaza inca o data lipsa de vointa a clasei politice pentru depolitizarea serviciilor publice de radio si televiziune. Iresponsabilitatea politicienilor risca sa prelungeasca o situatie ce nu are alta perspectiva decat distrugerea televiziunii publice, aflata intr-o criza financiara, institutionala si de credibilitate fara precedent.
Preocupati de impartirea conducerilor celor doua institutii, politicienii au uitat ca principala cauza a problemelor care macina de 20 de ani cele doua institutii este legea de functionare a acestora, lege care permite influenta politicului in managementul instituional si, adeseori, in continutul editorial. Paradoxal, desi toate partidele parlamentare s-au plans, pe rand – mai ales atunci cand s-au aflat in opozitie – de efectele nefaste ale politizarii televiziunii si radioului public, prin votul de ieri acestea demonstreaza ca statu-quo-ul ramane situatia ideala pentru mediul politic romanesc deoarece permite oricarei majoritati parlamentare sa aiba la discretie cele doua institutii.
In urma cu peste patru ani, presedintele Basescu si liderii fostei aliante DA clamau dorinta lor de a depolitiza cele doua institutii supuse unui sistematic viol politic dupa 1990. Adoptarea legii a facut parte din platforma electorala a presedintelui Basescu si din programul de guvernare al guvernului Tariceanu. Procesul modificarii legii de functionare a SRTV si SRR, pornit in ianuarie 2005 la initiativa unui grup de organizatii neguvernamentale si a unor jurnalisti din cele doua institutii, a starnit entuziasmul firesc al celor care isi doresc reforma si independenta acestor servicii publice. Din pacate, bunele intentii ale clasei politice s-au epuizat in iunie 2006, cand proiectul de lege initiat de Raluca Turcan si votat de Camera Deputatilor a fost ingropat in sertarele Comisiei de Cultura, arte si mass media a Senatului. In mai 2008, membrii Comisiei respective au respins proiectul de lege, punand capat ‘procesului depolitizarii’ televiziunii si radioului public. Intre timp, acest proces mai primise o lovitura in iunie 2007 cand, in premiera, un om politic cu functie executiva in conducerea unui partid (Alexandru Sassu) a fost numit Presedinte Director General al SRTV. Numirea a fost rezultatul unor negocieri pe sub masa, facute de PNL si PSD.
Procesul modificarii legii a fost reluat anul acesta de Raluca Turcan, fiind supus consultarii publice. Desi proiectul mai poate fi imbunatatit, ultima varianta a proiectului Turcan propune mecanisme de protectie a celor doua institutii impotriva controlului politic, cum ar fi:
- Eliminarea posibilitatii demiterii Consiliului de Administratie (CA) daca se respinge raportul anual de activitate de catre Parlament
- Separarea functiei de Presedinte Director General in Presedinte si Director General
- Audit independent obligatoriu, plus posibilitatea infiintarii unei comisii de evaluare editoriala care sa analizeze anual respectarea misiunii publice
- Definirea unor criterii de competenta si incompatibilitate pentru membrii CA
- Definirea rolului si misiunii de serviciu public si accentuarea responsabilitatii publice a celor doua institutii in detrimentul intereselor comerciale
- Echilibrarea componentei politice din CA cu includerea unor reprezentanti ai societatii civile
- Prelungirea mandatului membrilor CA la 5 ani, pentru ca acesta sa nu se mai suprapuna circuitului electoral
Facem un nou apel la responsabilitatea clasei politice si atragem atentia asupra necesitatii reformarii si depolitizarii televiziunii si radioului public, tinand cont de misiunea de serviciu public a acestora si facand abstractie de orice negocieri politice privind impartirea posturilor din conducerile cele doua institutii.