Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri de agentii federali americani. Radu Berceanu: Necolaiciuc a fost cautat in asa fel incat sa nu fie gasit

HotNews.ro

Mihai Necolaiciuc, fostul director al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, a fost arestat miercuri in Florida, Palm Beach County, informeaza cotidianul Palm Beach Post. In luna februarie, Necolaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca nu are competente si informatii pe marginea carora sa dea un raspuns privitor la ce se va intampla in continuare cu fostul director CNCFR. „Asteptam sa fie adus in tara si vedem ce facem”. „O lunga perioada de timp a fost cautat in asa fel incat sa nu fie gasit”, a spus Berceanu. „A fost un fel de secret al lui Polichinelle locul in care s-a aflat Necolaiciuc pana acum, asa cum ati spus si dvs, presa.”

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Radu Berceanu:

  • Nu stiu cum se petrec aceste lucruri – cereri de extradare si alte lucruri de genul asta, pentru ca nu prea ma pricep.
  • Eu insa am spus de mai multe ori – am senzatia ca e un fel de „secret al lui Polichinelle” unde se afla domnul Necolaiciuc, ca prea apareau de la dvs, din presa, tot felul de informatii. Ca s-a dus in Austria, ca de-acolo a plecat nu stiu unde, si nimeni nu parea interesat sa urmareasca vreun fir de genul asta.
  • O sa vedem in perioada urmatoare. repet, nu am vreo competenta sau niste informatii referitoare la chestiunea asta din care sa va dau vreun raspuns (cu privire la extradare – n.red.).
  • Era o chestiune suficient de veche, de ani de zile, cand am ajuns eu ministru. Practic, organele abilitate se preocupa de chestiune – sa vada daca prejudiciul exista, cum e, cine se face vinovat.
  • Cateodata, eu am mai facut referiri la anumite probleme pe care le are societatea (CNCFR -n.red.), sigur ca unele aveau asa si o provenienta mai veche care ducea catre perioada respectiva. Cred ca si acum exista in magaziile de la CFR tot felul de sute de mii de patenti – cleste-patent – care au fost cumparate la nu stiu ce preturi enorme fata de pretul pietei.
  • Saptamana viitoare, probabil, va voi invita sa discutam probleme actuale legate de transportul feroviar.
  • Nu doresc neaparat sa ma refer foarte mult la mosteniri. In momentul in care am devenit ministru, am devenit intr-o anumita situatie. Eu sunt responsabil de la momentul ala incolo. Incerc sa fiu foarte atent in legatura cu ce incercam sa facem. Va trebui sa pot sa dau socoteala la lucrurile pe care le-am decis, le-am intreprins.
  • Mai fac referiri la chestiuni trecute pentru ca intr-o anumita analiza, vrand-nevrand, ele apar la rubrica denumita „cauze”, care trebuie intr-un fel sau altul gestionata.

Ce masuri ia Politia Romana pentru ca Necolaiciuc sa fie adus in tara

Biroul Interpol Bucuresti a solicitat Judecatoriei Sectorului 1 sa faca demersurile necesare pentru inceperea procedurii de extradare a fostului sef CNCFR.

Acesta a fost localizat inca din 2007 de Politia Romana, insa procedurile s-au prelungit, intrucat Politia detinea trei adrese diferite unde Mihai Necolaiciuc s-ar fi ascuns.

In acest moment, Necolaiciuc este retinut de autoritatile statului american Florida pentru incalcarea legii imigratiei, si nu pentru ca a incalcat legea in Romania.

Viciul de procedura, motivul pentru care fostul sef CFR a ramas in libertate

In octombrie 2006, judecatorul Andi Malaliu de la Judecatoria sectorului 1 a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Necolaiciuc, in perioada in care acesta se afla in Austria. Ulterior, la Tribunalul Bucuresti, s-a constatat faptul ca mandatul a fost dat fara ca aparatorul ales al lui Necolaiciuc sa fie citat. Dosarul a fost restituit Judecatoriei sectorului 1 pentru rejudecare.

Intre timp, in baza mandatului de arestare din 20 octombrie 2006, Directia Nationala Anticoruptie ceruse emiterea unui mandat european de arestare. In 23 martie 2007, instanta a decis retragerea mandatului international, a cererii de arestare in vederea extradarii si a mandatului de arestare european, intrucat documentele au fost emise in baza mandatului de arestare preventiva emis de judecatorul bucurestean Andi Malaliu in 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de catre Tribunalul Bucuresti, care a constatat neindeplinirea unor formalitati procedurale.

Judecatoria sectorului 1 a hotarat apoi emiterea unui nou mandat de arestare preventiva. In perioada rezolvarii acestor documente, Necolaiciuc a obtinut viza pentru Statele Unite si a parasit Europa.

Dosarul Necolaiciuc

Procurorii sustin ca, in perioada 2002 – 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti, incalcand prevederile legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

In plus, sustine DNA, furnizorul nu era autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55,67 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a fost ajutat de subordonatii sai Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru, care au fost si ei trimisi in judecata.

In urma acestor achizitii, CFR a fost prejudiciata in total cu 71,628 miliarde lei vechi, suma cu care CFR s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002 – 2003, Necolaiciuc, in calitate de director general al CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Si in acest caz, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, el a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,23 miliarde lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CFR le-a receptionat si platit.

In acest caz, CFR a fost prejudiciata cu suma de 61,90 miliarde lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitate Busteni, Judetul Prahova), care ii apartin lui Vladut Ilie.

Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In conditiile in care Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

  • Ministerul Justitiei a anuntat oficial ca „in cursul zilei de 18 iunie 2009, Biroul National Interpol a informat Ministerul justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, cu privire la faptul ca cetateanul roman Mihai Necolaiciuc a fost arestat in data de 17 iunie 2009 de catre US Marshals Service si Biroul de Migratie si Vami.  

    Informarea a fost facuta pe baza notificarii pe care Biroul National Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autoritatile romane au fost incurajate sa transmita, pe canale diplomatice, autoritatilor americane cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare.

    In acest context, MJLC a informat ca cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare au fost formulate si transmise Departamentului de Justitie al SUA inca din februarie 2008, pe baza incheierii Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.  MJLC va continua sa colaboreze cu autoritatile SUA in acest caz.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro