Sari direct la conținut

VIDEO Kovesi: Nu trebuia aprobata decizia de pensionare a lui Dan Voinea. Fostul procuror militar va primi o pensie de 18.500 lei, desi a savarsit abateri disciplinare

HotNews.ro

Fostul procuror militar Dan Voinea va primi o pensie de 18.500 lei (185 de milioane de lei vechi), in ciuda neregulilor de care il acuza procurorul general, Laura Codruta Kovesi. Sectia disciplinara pentru procurori a CSM are marti pe ordinea de zi actiunea formulata de Comisia de disciplina in sarcina lui Dan Voinea, acuzat de savarsirea a doua abateri disciplinare, constand in incalcarea dispozitiilor legale referitoare la incompatibilitati si exercitarea functiei cu rea-credinta. Actiunea ramane insa fara obiect, ca urmare a pensionarii procurorului militar.

„In Romania, sistemul de evaluare si sanctionare si de control nu functioneaza cum trebuie si este un atribut al Consiliului Superior al Magistraturii. Am cerut control, toate aceste vicii de procedura (ale procurorului militar Dan Voinea – n. red.) constatate de mine au fost confirmate de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat procurorul general Laura Codruta Kovesi, luni seara, la Realitatea TV.

„Am cerut revocarea din functie, s-a declansat actiunea disciplinara. Din nefericire, si-a depus cererea de pensionare. (…) Din punctul meu de vedere, pana nu ai lamurit actiunea disciplinara, nu trebuie aprobata decizia de pensionare, pentru ca lasa un mare semn de intrebare cu privire la toata activitatea care a fost desfasurata”, a afirmat seful Ministerului Public.

Procurorul general al Romaniei s-a referit, in primul rand, la dosarele Revolutiei si Mineriadelor, unde au fost constatate numeroase nereguli:

„Am avut inceperi de urmarire penala fata de persoane decedate, inceperi de urmarire penala desi faptele au fost prescrise, inceperi de urmarire penala pentru fapte care nu existau in codul penal la data cand se presupune ca au fost comise. Iata ca au fost si erori de procedura, au fost si perioade in care nu s-a lucrat in aceste dosare. Vorbim de acte dispuse in dosar si de inceperi de urmariri penale? Stiti cum se incepea urmarirea penala in dosarele astea? Pe hartii fara antet, scrisa de mana, fara incadrare juridica, trecute niste nume, 10-20 de nume dintre care 10 sau 15 persoane decedate, neinregistrate”, a acuzat public Kovesi modul in care lucra procurorul militar Dan Voinea.

Despre dosarele mineriadelor: „In 19 ani nu s-a lamurit, din punct de vedere juridic, situatia acestor dosare, nu s-a ajuns la o condamnare. Responsabilitatea nu cade doar pe umerii unui anumit procuror, ci pe umerii celor care in acesti 19 ani au instrumentat dosarele, pe umerii sefilor care ne-au verificat, pe umerii celor care nu au avut curajul sa-si asume raspunderea unei solutii„, a subliniat Kovesi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro