VIDEO Assen Hristov (Eurohold): Dăm în judecată ASF pentru investiția făcută / Decizia ASF, în urma unui raport fals, duce la majorarea prețurilor
Societatea nu are nicio problemă cu acoperirea datoriilor în ceea ce privește plățile pe termen scurt, a declarat Assen Hristov, președinte Eurohold, luni într-o conferință de presă.
*Menționăm că șeful Eurohold vorbește în bulgară și textul este scris după traducerea oficială.
Vezi și:
Euroins: Președintele Eurohold indică interese controlate de către o persoană din SRI.
„Care era situația în data de 17 martie 2023 când a fost ridicată licența și a fost anunțată starea de insolvență a companiei? În conturi existau 40 milioane lei și creanțe de 70 milioane lei, adică de recuperat de la brokeri”, a spus el.
Potrivit acestuia, cheltuielile companiei zilnice sunt de 5,5 milioane lei pentru plata daunelor. Compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele 15-20 de zile.
El a mai afirmat că la data de 17 martie înainte de a fi luata decizia de retragere a licentei, acest lucru s-a întâmplat pe baza articolului 110, ceea ce înseamnă că este lipsă conformitate cu legislația respectivă.
„Menționez pentru ca în aceste articole exista o prevedere care spune că se ridică licența. Acest articol nu a folosit atunci când s-a ridicat licenta. Înainte de a începe aș dori sa menționez cele mentionate de Daniel Apostol și Cristian Roșu. Aceștia mentioneaza ca atât ridicarea licentei cât și procedura de intrare în insolvență nu sunt bazate pe unele motive economice”, a mai afirmat el.
Alte declarații:
- „Domnul Roșu menționează faptul că compania a achitat toate obligațiile financiare și că este cu plățile la zi”.
- Un contract de reasigurare este recunoscut de către noi și de către reasigurători având în vedere ca sunt contracte reale și ca deja au fost efectuate plăți.
- Echipa ASF a decis că are dreptul de a nu recunoaște acest contract.
- Contractele de reasigurare au fost revizuite de două ori de către ASF și acceptate fără constatări și/sau ajustări (în iulie 2020 și septembrie 2021).
- În iulie 2020 a avut loc o inspecție din partea ASF și nu a avut observații. În septembrie 2021 ASF a făcut un control asupra rezervelor tehnice și chiar dacă a avut anumite comentarii, în ceea ce privește sumele nu a avut nicio obiecție. A recunoscut aceste contracte.
- Contractele de reasigurare au fost verificate în timpul BST efectuat de PwC (în 2021).
- Aceste contracte au fost recunoscute, compania neavând nicio problemă. Nu există nicio logică să fie menționate ca și contracte care nu sunt acceptabile.
- Nu este prima dată când avem dispută cu echipa ASF: nu autoritatea ASF, cu o echipă a ASF. Întrucât nu știam clar care sunt cauzele, de ce a fost provocat acest raport, noi am hotărât să înlocuim aceste contracte printr-un contract nou care să corespundă tuturor cerințelor autorității de supraveghere.
- Pentru împlinirea cerințelor ASF, Euroins România a încheiat un contract cu EIG Re care le respectă pe deplin. Pentru a respecta cerințele de plată în avans și pentru a crește acoperirea, au fost transferate active suplimentare către EIG Re.
- Plasarea contractelor este o practică recunoscută la nivel internațional care ușurează plasarea pe piață.
- Încheierea Contractului de Reasigurare intragrup cu EIG Re este în conformitate cu practicile recunoscute la nivel internațional și îndeplinește toate cerințele ASF.
- Toate obligațiile Euroins au fost achitate până la 17 martie. După o lună de tăcere referitoare la nerecunoașterea contractelor de reasigurare, ASF a hotărât că are anumite observatii și cu privire la contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re.
- Activele rămase în companie sunt de 300 milioane lei. Avem creanțe de recuperat de la fondul de garantare de 120 milioane lei. Avem aproape 30 milioane în proprietăți imobiliare. Avem în jur de 30 milioane de recuperat în următoarele 1-2 luni și diferite alte creanțe, pe care să le recupereze de la intermediari.
- Euroins România este perfect acoperită. Contractul de reasigurare funcționează de la 1 ianuarie. Compania dispune de active suficiente pentru a face plăți în continuare în următoarele 3 săptămâni, chiar dacă nu are venituri.
- ASF a decis să nu recunoască acest contract, mai degrabă să nu-l aplice. După ce decide că nu va aplica acest contract, hotărăște să ridice licența Euroins România, anunță că va trebui să intre în insolvență și brusc anunță fondul de garantare să procedeze la rezilierea acestui contract de reasigurare prin care ne spune că acest contract există. ASF creează un cerc vicios între cauză și consecință, ceea ce poate fi interpretat ca o acțiune ilegală cu intenție. Nu cred că profesioniștii nu știu exact ce înseamnă un cerc vicios și procedează ca niște filosofi din secolul XV.
- Care e pe primul loc? Găina sau oul? Spre fericirea noastră, aici există răspunsuri. Răspunsul se regăsește în textul articolului 32 din directiva europeană (de solvabilitate n.r.). Acest articol prevede că statul nu poate refuza un contract de reasigurare, din motive legate de soliditate financiară.
- ASF nu are dreptul de a se opune Contractului. Numai FSC are aceste drepturi.
- Pe 14 martie 2023, autoritatea din Bulgaria a răspuns ASF că a efectuat verificări și că solvabilitatea este de peste 100%. A spus că a verificat contractul și că e valabil.
- Decizia ASF de ridicare a licenței în mod direct duce la o neacoperire de către reasigurători și la posibilitatea de a fi acoperite de către fondul de garantere. Acest lucru se întâmplă nu din cauza faptului că nu au fost încheiate contracte bune, ci pentru că în fiecare contract internațional există o astfel de clauză standard.
- Nerecunoașterea contractului are un impact direct asupra FGA în valoare de 2 miliarde lei.
- Decizia ASF duce la obligația românilor să achite 500 milioane euro.
- Licența a fost retrasă fără temei. Noi, ca acționari, dăm în judecată pentru investiția făcută în valoare de 270 milioane euro. Îi dăm în judecată și pentru 230 milioane euro pentru pierderi diferite.
- Pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa 1 miliard euro. FGA: pierderi de 400 milioane euro.
- Decizia ASF duce la o criză pe piața asigurărilor, criză provocată artificial. Până ieri companiile făceau plăți, iar prețurile au rămas stabile, chiar dacă se vorbește că sunt mari. Această decizie va duce la majorarea prețurilor.
- Reasigurătorii vor solicita prețuri mult mai mari pentru îmcheierea contractelor de reasigurare. Care va fi reputația statului?
Șeful Eurohold a menționat frecvent numele lui Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, al lui Valentin Ionescu (dând de înțeles că sunt răspunzători pentru situația asta), și al lui Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF (în legătură cu unele declarații ale acestuia în presă).
- Pe baza faptelor pare că Consiliul ASF a fost indus în eroare de un raport fals și incorect. Avem dovada că totul este în regulă. Vom depune maine în atenția boardului ASF o solicitare de revocare a acestei decizii.
- Noi le prezentăm informații care la momentul prezentării raportului, aceste informații au fost ascunse de board.
- ASF va putea să susțină propria hotărâre prin care să demonstreze o incompetență și să se ajute la daune pentru contribuabilii români în valoare de 1 miliard euro. A doua opțiune ar fi ca miercuri să fie convocat consiliul ASF și să recunoască că există motive că s-a produs o greșeală și consiliul să solicite instanței să anuleze solicitarea și să fie anulată cererea de solicitare a insolvenței, să calmăm întreaga piață, iar noi în calitate de acționari să continuăm să susținem compania. În cazul în care compania are nevoie de bani să venim cu fonduri, cu capitaluri și să-i protejăm pe clienți.
- Singurul lucru pe care-l pot spune e că nu eu și ceilalți acționari am condus la această criză financiară. Motivul este tocmai decizia ASF care a fost luată ca urmare a unui raport fals, cu fapte distorsionate și susținute de atacuri mediatice extrem de mari, mai ales din partea ziarului Libertatea.
- De 3 ani suntem nevoiți să trimitem rapoarte cu 1-2 săptămâni înainte de termen. În ultimii 2 ani în primul an cred că au fost făcute 450 și în al doilea an și mai multe solicitări de rapoarte și așa mai departe. Celelalte companii aveau 100-120 rapoarte și situații. O parte dintre ele au fost destul de serioase ca și mod de întocmire. Solicitarea de întocmire a unui raport este la 7 seara, iar întocmirea să fie a doua zi la 10 dimineața. Acest lucru a fost făcut cu intenție.
- Totul provine de la Libertatea care vorbește tot timpul despre existența a 100.000 de litigii. Aș vrea să menționez că nu sunt atâtea. Aș vrea să menționez că 80% din dosarele din instanță am fost date de 8 service-uri ori de clienții lor. Aș vrea să menționez că noi achităm în jur de 150.000-160.000 dosare de daună anual. Din aceste dosare, 50% sunt pentru diferență, că noi am achitat suma solcitată și a rămas o sumă mai mică care se referă la lucruri mici pe care service-ul nu are dreptul de a le solicita. De exemplu, 1.000 de lei. Service-uri ne acționează în instanță pentru întreaga sumă. Nu trimitem avocat în instanță pentru 1.000 lei. Instanța se pronunță pentru întreaga sumă, inclusiv dobânzile și penalitățile pentru un an întreg. Aproape 60 milioane am plătit către service-uri.
- Numărul de litigii e de 50.000, fiind vorba de o perioadă de 3 ani.
- Băncile ne anuntă că sunt contactate de persoane de la ASF care solicită informatiile cu prvire la soldurile pe conturile bancare. Noi le-am permis să dea aceste informații. Băncile au fost surprinse. Vă dați seama cât de mult a fost afectată reputația? Nici nu vreau să comentez câte legi au fost încălcate din partea domnului Roșu și echipei acestuia.
- În ceea ce privește dosarele, nimeni nu ne poate opri să-i dăm în judecată pe membrii ASF pentru pierderile suferite în Bulgaria și alte părți ale Europei. Dacă nu ajungem la o înțelegere și lucrurile continuă așa din cauza egoului vom merge în continuare. Am 60 de ani, 5 copii și nepoți, și nu își poate permite cineva să arunce acuzații împotriva mea și să scrie niște prostii în Libertatea.
- Prețurile RCA au crescut în principal în București și Constanța din cauza numărului mare de daune. Undeva între 30-40%: cu atât vor crește prețurile RCA. Chiar dacă vor fi înghețate cu 6 luni, ulterior vor crește.
Kiril Boshov: În ceea ce privește amenzile, în fiecare țară din UE sancțiunea finală a fost stabilită dacă a fost contestată, prin decizia instanței de judecată. Din cele 15 milioane lei spuse de ASF în ultimele zile, sub 200.000 lei au fost recunoscute de instanța de judecată. Ne referim la ultima instanță. Ar fi trebuit ca atunci când se oferă informații, să fie complete.
Tanja Blatnik: Prețurile sunt calculate, nu decise. Prețurile reflectă accidentele. De aceea e diferit în București față de altă parte din România. (…) Avem grijă de riscuri și de cum merge business-ul.