Science Report: Nu, nu ne lovește niciun asteroid în anul 2046. Scandal uriaș legat de deschiderea primei ferme de caracatițe din lume. Fotbaliștii riscă să dezvolte boli neurodegenerative
Nu, nu ne lovește niciun asteroid în anul 2046 ● Scandal uriaș legat de deschiderea primei ferme de caracatițe din lume ● Fotbaliștii riscă să dezvolte boli neurodegenerative
Nu, nu ne lovește niciun asteroid în anul 2046
Șansele ca un asteroid cu diametrul de 50 de metri să lovească Terra în data de 14 februarie 2046, așa cum se anunțase inițial, sunt infime, afirmă oficiali NASA și ESA. În urmă cu mai puțin de o săptămână, NASA anunțase că asteroidul, botezat 2023DW, ar putea să cadă pe Terra, deși probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc era una destul de redusă.
Conform datelor inițiale, asteroidul care fusese depistat în data de 26 februarie prin intermediul unui mic observator spațial din Chile, avea 1/432 șanse să lovească Terra. Noile calcule ale celor de la NASA și ESA arată însă că probabilitatea este mult mai mică, undeva la 1/1.548.
Tot din datele inițiale, 2023DW ar fi avut o probabilitate de 70% să se prăbușească în Oceanul Pacific. Exista însă și o mică probabilitate ca el să lovească America de Nord, Australia sau zona Caraibelor. Acum, nu trebuie să ne mai facem griji. În proporție de 99,87%, 2003DW va trece pe lângă Terra, iar cel mai apropiat punct în care se va afla față de planeta noastră va fi la 1,8 milioane de kilometri.
Chiar și dacă ar fi fost vorba de un impact iminent, tot nu ar fi trebuit să ne facem prea multe probleme, spun cei de la NASA. Așa cum a arătat recenta misiune DART, avem deja tehnologia necesară pentru a devia un asteroid de pe ruta sa. Apoi, deși s-a vorbit mai puțin despre asta, China tocmai dezvoltă și ea propriul proiect prin care să devieze asteroizii care pot prezenta un pericol.
În concluzie, nu se întâmplă nimic. Stați liniștiți la locurile voastre!
Scandal uriaș legat de deschiderea primei ferme de caracatițe din lume
Nueva Pescanova, una dintre cele mai mari companii multinaționale din lume specializate în comercializarea fructelor de mare, a anunțat că intenționează să deschidă o fermă pentru creșterea caracatițelor, prima de acest gen deschisă vreodată.
Anunțul s-a lovit de critici masive din partea oamenilor de știință și a generat proteste în mai multe țări occidentale. Ce anume i-a deranjat atât pe cercetători cât și publicul larg?
În primul rând, susțin specialiștii, nu există un mod în care caracatițele să fie ucise într-un mod „uman”, contrar celor afirmate de oficialii Nueva Pescanova. Oamenii de afaceri spanioli, care au făcut recent publice detaliile legate de investiția lor, afirmă că animalele vor fi introduse într-un bazin cu apă înghețată (la -3 grade Celsius), fapt care ar provoca o moarte rapidă. Pe de altă parte, oamenii de știință susțin că procedeul este unul care produce o moarte lentă și agonizantă, contrar a tot ceea ce afirmă conducerea companiei.
În al doilea rând, nimeni nu a mai construit o fermă cu un astfel de profil, și pe bună dreptate. Caracatițele sunt animale solitare, care trăiesc în zone întunecoase, iar introducerea lor în captivitate, în tancuri în care există zeci de alte exemplare, va duce nu doar la o rată mare a mortalității (10-15% conform Nueva Pescanova) ci și la un stres uriaș pentru animalele captive.
Puii, de asemenea, nu consumă decât hrană vie, ceea ce face creșterea lor una dificilă. În plus, caracatițele se pot răni între ele, iar unele pot recurge chiar la canibalism, un motiv în plus pentru care nu au fost niciodată crescute în captivitate.
Poate cel mai important dintre toate aspectele luate în seamă de cercetători este acela că, fapt dovedit, caracatițele sunt unele dintre cele inteligente animale, unele capabile să simtă plăcerea, durerea, teama sau alte emoții. Iar faptul că vor fi ținute în tancuri speciale, în care vor exista circa 15 exemplare la fiecare metru cub de apă, asta va produce suferințe uriașe animalelor captive.
Deocamdată, oficialii din Insulele Canare, acolo unde urmează să fie deschisă ferma, nu au luat nicio decizie. În schimb, Nueva Pescanova a investit deja peste 65 de milioane de dolari în facilități, și e de așteptat să nu renunțe așa ușor la planul lor de afaceri.
Fotbaliștii riscă să dezvolte boli neurodegenerative
Poate ați auzit că, de ceva vreme, să discută în forurile fotbalistice ca lovirea mingii cu capul să fie interzisă pe terenurile de fotbal, cel puțin la grupele de juniori. În sprijinul unei astfel de idei vine un studiu recent publicat în revista The Lancer Public Health, studiu realizat de neurologi de la Institutul Medical Karolisnka din Suedia.
Conform datelor statistice colectate de ei, 9% dintre bărbații care au avut o carieră în fotbalul profesionist sau amator au dezvoltat boli neurogenerative, față de 6% din rândul populației care nu s-a îndeletnicit cu sportul rege.
Cercetătorii suedezi spun că datele sunt elocvente, mai ales atunci când au comparat rata apariției unor de boli la jucătorii de câmp și la portari. Fiind mult mai puțin predispuși să lovească minea cu capul, portarii nu depășesc limita de 6%. Practic, jucătorii de câmp au 1,5% mai multe șanse să dezvolte boli neurodegenerative.
Unde stau mai bine fotbaliștii este rata mortalității. 40% în rândul sportivilor și 42% în rândul persoanelor care nu au practicat niciun sport. O concluzie oarecum normală, având în vedere condiția fizică superioară a sportivilor.
Deocamdată, nu există studii privind fotbalul feminin, însă cercetătorii suedezi propun câteva schimbări care să scadă riscul traumatismelor și al efectelor de mai târziu. Spre exemplu, așa cum menționam, interzicerea lovirii mingii cu capul. Cum asta ar însemna o transformare majoră a modului în care se joacă fotbal, o altă variantă ar fi înlocuirea mingilor de piele cu unele din materiale sintetice, care nu absorb apa și nu devin mai grele. Oricum, până se va lua vreo decizie, dacă se va lua, totul rămâne la stadiul de proiect.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro