Legea celor trei lovituri impotriva pirateriei pe internet, respinsa de Parlamentul francez
Proiectul de lege care prevede deconectarea de la internet a utilizatorilor care descarca in mod ilegal si repetat (de trei ori la rand) continut de pe internet a fost respinsa joi, prin vot final, de catre Adunarea Nationala a Frantei, dupa ce anterior fusese aprobata in Senat, informeaza BBC. Legea, sprijinita de presedintele Nicolas Sarkozy, ar fi devenit un precedent dur la nivel global in lupta impotriva pirateriei online. Guvernul a promis ca o versiune amendata a acestui text de lege va fi pus din nou in discutie in Parlament in urmatoarele saptamani.
Sistemul celor trei lovituri
Noua lege ar fi operat potrivit sistemului „celor trei lovituri”. Mai precis, documentul prevedea institutirea unei agentii de stat, HADOPI, care ar fi trimis utilizatorilor vinovati de piraterie pe internet un e-mail de atentionare, apoi o scrisoare, in cazul in care incalcarea ar fi continuat, „a treia lovitura” fiind taierea accesului la internet pentru un an de zile.
Proiectul de lege a fost sprijinit atat de industria filmului cat si de cea muzicala.
Unele grupuri de protectie a consumatorilor, insa, au avertizat ca oameni nevinovati ar putea avea de suferit in cazul furtului de IP-uri (adresele alocate fiecarui calculator) si ca legea ar ingradi si mai mult viata privata intarind rolul de supraveghere al statului.
Juristul Bogdan Manolea despre problemele acestei legi
Juristul Bogdan Manolea explica pe blogul sau problemele legale pe care le-ar ridica aceasta lege:
„In primul rand legea propusa incalca alte legi – in principal cele privind dreptul la viata privata al utilizatorilor si legea privind comertul electronic (bazate pe directivele europene corespunzatoare). (…) Unii experti sustin ca un astfel de sistem ar fi imposibil de implementat in lipsa unei supravegheri totale a Internetului si oricum cautarea de catre un ISP a unui utilizator bazat pe adresa IP , in lipsa unui mandat judecatoresc precis reprezinta incalcarea legislatiei privind protectia datelor personale.
Iar obligarea unui ISP de a fi responsabil pentru un utilizator, in cazul in care nu il poate identifica reprezinta o incalcare a rolului ISP definit prin legea comertului electronic, ca simplu furnizor de acces, fara vreun rol asupra continutului transmis prin reteaua sa. De asemenea complexitatea legii dreptului de autor impreuna cu exceptiile prevazute nu sunt luate in calcul in aceasta lege”.