Sari direct la conținut

VIDEO Fauna care populeaza micile ecrane: cum sunt lasati sa evolueze la TV pretinsi astrologi si numerologi

HotNews.ro

„In direct cu numerologul” sau „In direct cu astrologul” sunt doua formate de emisiuni care atrag tot mai des atentia in grilele de programe ale unor posturi TV, dar si pe ordinea de zi a CNA. Printre “expertii” care populeaza ecranele TV se numara vedete precum Iliuta sau Minerva, care “vad”, contra-cost, solutiile la problemele de sanatate, bani sau viata sentimentala ale publicului care intra in direct prin telefon.

Desi Legea audiovizualului interzice promovarea de practici oculte sau emisiunile interactive in care sunt apelati ghicitori, fenomenul pare sa ia amploare la posturi precum OTV, Antena 1 sau Favorit TV.

Context:

  • In piata TV, emisiunile interactive cu diversi „experti” numerologi sau astrologi si concursurile interactive au acelasi producator – firma Games Factory, fapt ce explica migrarea numerologilor de la un post la altul.  
  • CNA a sanctionat, recent, o serie de emisiuni cu numerologi si astrologi difuzate de Antena 1 si OTV, precum si postul National TV pentru prestatia  isterica a unei prezentatoare in cadrul unui concurs interactiv.
  •  In ianuarie, forul a votat mutarea concursurior interactive dupa ora 22.00, revenind ulterior asupra deciziei, concursurile cu premii in obiecte fiind  permise si in timpul zilei, in anumite conditii. Motivul? Potrivit reprezentantului companiei Games Factory, dimensiunile afacerii se ridica la 200-300.000 de euro lunar, de la opt televiziuni cu care firma lucreaza, parte din sume fiind platite deja, in avans, pentru contractele din 2009.
  •  Desi Legea audiovizuala interzice promovarea practicilor oculte, direct sau indirect, precum si emisiunile interactive in care publicul apeleaza la ghicitori sau vrajitori, unele posturi continua sa ademeneasca publicul cu astfel de „consultatii” in direct.
  • Mai mult, CNA a acordat, in octombrie 2008, licenta audiovizuala firmei Games Factory pentru postul Eso TV, care va difuza, printre altele, emisiuni interactive cu experti numerologi, astrologi sau tarologi.

Video – Previziuni pentru 2009 cu Iliuta (OTV):

Iata ce spun experti media pe marginea acestor emisiuni interactive care tind sa ia amploare in emisiunile de seara/noapte ale unor posturi TV, in timp ce vedete precum Iliuta migreaza de la un post la altul:

Gelu Trandafir, membru CNA, pentru HotNews.ro:

  • „Numerologia” e mai recenta, functioneaza dupa principiul jocurilor interactive. CNA a sanctionat recent Antena 1 si OTV, legislatia interzicand emisiunile  in care publicul apeleaza la ghicitori.
  • E un business foarte imaginativ, influent, care nu poate trai decat exploatand la maximum aceasta naivitate.
  • Referitor la concursurile interactive, era mai bine daca aceste emisiuni s-ar fi putut difuza doar dupa ora 22.00, asa cum CNA stabilise inca din 2007. Chiar si asa, e esential ca publicul sa stie ca  participa la un joc de noroc, ca nu e un concurs de cultura generala. Acum organizatorii sunt obligati sa informeze verbal si in scris, pe parcursul  emisiunii, ca e un joc de noroc.
  • Scopul televiziunilor nu e audienta, ci acoperirea cu oarecare profit a spatiului de emisie intr-un interval orar in care audienta e oricum slaba. In ceea ce-i priveste pe organizatorii acestor jocuri, in opinia mea, ei storc bani din naivitatea unor telespectatori.
  • Cred ca pentru televiziuni e si o problema etica, nu doar legala. Cum isi respecta telespectatorul? Am intalnit astfel de emisiuni si la posturi cu pretentii, chiar la TVR. Mai mult, cred ca e riscant sa-ti asociezi brand-ul cu un produs care-i face pe multi sa se simta inselati.
  • E nevoie si de concursul altor institutii pentru contracararea acestui fenomen. CNA monitorizeaza doar ce apare pe ecran. Sunt insa si alte autoritati implicate, Ministerul Finantelor, prin  Comisia de jocuri de noroc care autorizeaza firmele organizatoare, Protectia consumatorilor, poate chiar ANC, etc.  

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, pentru HotNews.ro:

  • Personal, gasesc unii dintre „moderatori” absolut amuzanti, la modul involuntar, evident. Si este o treaba de decizie personala daca le dai crezare sau, inca si mai mult, daca dai un ban ca sa-i auzi  „profetind”.
  • Naivitatea nu este un delict si atita timp cit pretul „consultatiei” este afisat mare pe ecran si este cel real, decizia este a fiecaruia. Voi repeta, cu riscul de a plictisi, o afirmatie in care cred cu tarie: statul nu ma poate apara de propria-mi naivitate. Menirea lui este sa faca astfel incit sa pot lua  orice decizie care ma priveste in deplina cunostinta de cauza.
  • Probabil ca si pe piata ghicitorilor este aceeasi penurie de expertiza ca pe cea a analistilor politici si a comentatorilor. Fenomenul l-am mai vazut: oameni care se preumbla de la un post la altul, ca intr-un carusel. Pe termen lung, „expertii” pierd prin erodarea imaginii din cauza supra-expunerii, posturile pierd prin dilutie de brand.
  • CNA a facut ceea ce trebuia sa faca – in limitele mandatului sau institutional: a reglementat intervalele orare in care astfel de emisiuni pot fi difuzate  (pentru protectia celor mai naivi dintre naivi, naivii „cu acte” – minorii) si s-a asigurat (in cazul emisiunilor interactive) ca regulile anuntate sunt si  cele practicate (adica publicul intra in direct pe bune, preturile practicate sunt afisate vizibil, etc).
  • Dincolo de aceste reguli de baza, legea nu mai poate opera. Pot opera educatia, discutia denontologica in interiorul industriei sau discutia publica. In esenta, nu trebuie sa uitam ca ne aflam in fata unor formate ‘de divertisment’, difuzate de televiziuni comerciale. Criteriul „bunul  gust” nu este extrem de functional in aceasta discutie.

Petrisor Obae, jurnalist, pentru HotNews.ro:

  • Motivul pentru care CNA  tolereaza astfel de programe este, pentru mine, de neinteles.
  • Intr-o prima faza, CNA a votat mutarea concursurilor interactive dupa ora 22.00. Dupa o saptamana, s-a razgindit. Nu este de mirare ca, pe fondul lipsei  de reactie a CNA, aceste programe defileaza nestingherite.
  • Toleranta CNA in fata acestor pacaleli a fost justificata de situatia de criza a posturilor TV. Firma semnase deja contracte cu televiziunile. Greu  de inteles! Este ca si cum politia, dupa ce prinde un hot, il elibereaza la insistetele acestuia: „domnule politist, mi-e foame, va rog, lasati-ma sa mai fur  macar o luna-doua!” Asa s-a intimplat si in cazul concursurilor interactive (programele cu numerologi intra in aceeasi categorie, doar modul de a genera  apeluri telefonice aste diferit).
  • Reactia posturilor TV nu ma mira: ce mai conteaza publicul, in vremuri de criza? Problema respectului fata de telespectatori tine de etica, un termen din  ce in ce mai strain posturilor TV. Insa CNA este forul care ar trebui sa vegheze la interesul public.

Vezi si alte clipuri via YouTube cu Iliuta si concursul interactiv amendat de CNA:

Iliuta si astrologia la OTV – http://www.youtube.com/watch?v=331ntnzBNdA

Iliuta la Favorit – Despre comentariile rautacioase de pe net – http://www.youtube.com/watch?v=-_ga8Czq3iQ

Iliuta este deja celebru si, evident, e imitat: Varu’ Sandel va ghiceste trecutul viitorului! – http://www.youtube.com/watch?v=Jklz8ns8OuU

Prezentatoare isterica National TV, in direct – http://www.youtube.com/watch?v=RBCGvmBKXxs&feature=related

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro