Aproape 1.500 de localități din România, fără internet fix de mare viteză / Statul pregătește investiții de 94 milioane de euro
În România sunt 1.476 de localități în care oamenii nu au acces la nicio rețea de internet fix de mare viteză (viteză de download de minim 100 Mbps), potrivit datelor oficiale disponibile la acest moment, iar statul verifică acum aceste informații, pentru a demara investiții cu fonduri de 94 milioane de euro din PNRR.
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat recent o consultare publică pentru a verifica, la nivel de localitate, informațiile pe care le deține cu privire la acoperirea teritoriului României cu rețele publice de internet fix.
Motivul? Unul dintre obiectivele asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este asigurarea posibilității de acces la cel puțin o rețea fixă de bandă largă ultrarapidă (viteză de download mai mare de 100 Mbps) pentru toți utilizatorii finali.
În acest scop, România are alocate prin PNRR fonduri de 94 milioane de euro pentru implementarea unei scheme de sprijinire a locuitorilor aflați în special în zonele albe (fără rețele de internet).
Ce știe statul acum: Aproape 1.500 de localități sunt lipsite de rețele de internet fix
La solicitarea HotNews.ro, ANCOM a comunicat că potrivit datelor deținute și supuse consultării publice în această perioadă, în România există 2.040 de localități neacoperite sau acoperite cu rețele care permit viteze de descărcare – „download” mai mici de 100 Mbps, astfel:
- 102 localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă rapidă (viteză de „download” cuprinsă între 30 Mbps și 100 Mbps);
- 462 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);
- 1.476 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă.
„Lista acestor localități poate suferi modificări în urma rezultatelor consultării publice, în care orice persoană care deține informații pertinente și constată inadvertențe între datele prezentate este invitată să transmită informații.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.
În peste 8.300 de localități există internet de peste 100 Mbps
Autoritatea mai subliniază că prezenta consultare publică nu vizează lista localităților în care există rețele fixe de bandă largă ultrarapidă (viteză de download mai mare de 100 Mbps).
- „La nivelul lunii iulie 2022 numărul de astfel de localități identificate la nivelul României prin demersurile realizate de ANCOM era de 8.387 localități.
- Estimăm că numărul acestora s-a modificat între timp, în sensul creșterii acestuia.”, a declarat pentru HotNews.ro Eduacrd Lovin, vicepreședinte ANCOM.
Autoritatea a pus astfel în consultare un document cu cele 2.040 de localități în care ar fi rețele neacoperite sau acoperite cu rețele cu internet la viteze sub 100 Mbps și invită toate persoanele (furnizori de rețele publice de comunicații electronice, alți agenți economici, autorități publice centrale sau locale, persoane fizice etc.) care dețin informații pertinente și constată inadvertențe între informațiile prezentate în liste și realitatea existentă, să actualizeze tabelul și să-l trimită prin email către autoritate.
Datele trebuie transmise până cel târziu la data de 24 martie 2023, data încheierii consultării publice.
Investiția de 94 milioane euro din PNRR: Ce localități vor avea prioritate absolută
Investiția de 94 milioane de euro cu bani din PNRR prevede acoperirea cu servicii de acces la internet fix de mare viteză a aproximativ 945 de localități (sate, inclusiv zonele locuite defavorizate precum cartierele mărginașe urbane sau rurale neacoperite de servicii de date sau așezările informale) în care, conform datelor ANCOM, piața nu poate livra astfel de servicii prin forțe proprii, în limita a 80 milioane de euro, la nivel national.
Au fost identificate două măsuri de investiții prioritare:
- 1. Prioritate absolută vor avea localitățile rurale complet albe, nedeservite cu rețele fixe, dar în care există cerere latentă și/sau inductori socio-economici (școală, grădiniță, dispensar, instituție publică etc.).
Este vorba în principal de localități rurale de mici dimensiuni (min. 50 locuitori/20 gospodării), în condiții geografice deosebite (de exemplu, rural îndepărtat, enclavizat, geografie atipică etc.).
Prezența în aceste localități a unor inductori socio-economici nedeserviți de internet, reprezintă o mare pierdere de bunăstare socială/pentru perspectivele de dezvoltare a respectivei comunități, precum și indicii rezonabile privind relevanța și consistența cererii de internet de mare viteză. Estimăm minim 200-250 de astfel de localități.
- 2. Prioritate subiacentă vor avea localitățile rurale insuficient deservite cu rețele fixe, în care vitezele nu pot fi îmbunătățite prin forțele piețelor, conform datelor ANCOM și pe baza angajamentelor rezonabile de investiții ale operatorilor. Estimăm minim 540 – 590 de astfel de localități.
Nu vor fi eligibile pentru finanțare localitățile pentru care vor exista planuri credibile de dezvoltare a unei rețele fixe de mare viteză în următorii 3 ani.
Autoritățile spun în PNRR că „succesul implementării unui proiect de ajutor de stat pentru creșterea gradului de conectivitate depinde foarte mult de implicarea autorităților locale care cunosc nevoile comunității și sunt în măsură să înlăture anumite bariere administrative.
Prin urmare, localitățile eligibile pentru finanțarea publică se vor stabili, în ordinea solicitărilor primite din partea autorităților locale care se angajează să emită, în condiții facile și cu celeritate, autorizațiile de construire necesare și să perceapă tarife reduse sau chiar 0 pentru accesul tuturor operatorilor de comunicații electronice pe proprietatea publică a unității administrativ teritoriale în cauză.”
Această investiție ar trebui finalizată în ultimul trimestru al anului 2025, conform obligațiilor asumate în PNRR.
- VEZI DETALII ÎN PNRR – TRANSFORMARE DIGITALĂ
Sursa foto: Dreamstime.com