Presedintele Obama
Admiratorii sai il numesc aproape cu evlavie Noul Mesia sau the black Kennedy, iar fascinatia pentru el si o masina de PR extraordinara l-au transformat intr-un idol global. I s-au dedicat cantece si poezii, iar parinti din intreaga lume si-au botezat copiii dupa el.
Criticii il acuza de socialism, de lipsa de experienta si de prietenia cu personaje controversate. A fost persiflat pentru stilul sau hollywoodian, pentru lipsa de substanta a mesajului dar si pentru pretinsa lui ignoranta istorica. Marti, Barack Hussein Obama va jura pe Biblie in noua sa functie, de presedinte al Statelor Unite. Cel de-al 44-lea lider de la Casa Alba si primul afro-american care va conduce SUA va trebui sa rasplateasca asteptarile celor care spera ca va repune rapid America pe picioare dupa opt ani dificili alaturi de Bush. Luna sa de miere cu americanii se anunta insa extrem de scurta.
Mandatul lui Obama este unul dificil. Economia are nevoie de o gura de oxigen necesara pentru a-si reveni din criza, iar americanii trebuie sa-si recapete increderea in sistemul financiar. Sanatatea, educatia si reforma imigratiei sunt si ele prioritati pentru noua Administratie.
Pe plan extern, Barack Obama mosteneste in primul rand povara razboaielor din Afganistan si Irak. Democratul isi preia mandatul in plin conflict israeliano-palestinian, iar tensiunile crescute dintre puterile nucleare India si Pakistan se anunta a fi un test important pentru fostul senator. Problema scutului anti-racheta din Europa este si ea o chestiune delicata. La fel, relatiile cu Rusia si China, in contextul in care Kremlinul adopta atitudini din ce in ce mai agresive, iar conducerea de la Beijing cauta sa consolideze rolul politic si economic tot mai important al statului asiatic pe plan global.
Nu in ultimul rand, Obama este asteptat sa refaca imaginea erodata pe care America o are in lume si sa faca uitate razboaiele din Irak si Afganistan, Abu Ghraib sau sirurile de prizonieri inlantuiti de la Guantanamo Bay.
Asteptarile fata de noua Administratie de la Washington sunt asadar uriase. Vor putea fi ele insa si indeplinite?
Atuurile lui Obama
Barack Obama are cateva avantaje clare. In primul rand, este apreciat pentru felul in care s-a descurcat in cele doua luni de tranzitie care au trecut de la alegerile din 4 noiembrie. Planurile economice pe care le-a prezentat au primit note favorabile, chiar si de la criticii sai, iar cei mai multi dintre consilierii pe care si i-a ales au referinte impresionante.
O miscare inteligenta a fost si pastrarea in guvern a unor profesionisti din Administratia Bush, precum secretarul apararii Robert Gates, respectand astfel promisiunile din campania electorala ca va fi presedintele tuturor americanilor si nu va tine cont de culoarea politica.
Dar poate cel mai important atú de care dispune este increderea de care se bucura in randul americanilor. Rata popularitatii sale ramane una dintre cele mai ridicate pentru un presedinte nou ales, iar sapte din zece americani sustin, intr-un sondaj ABC NEWS/Washington Post, ca au incredere in felul in care Obama va gestiona criza si va scoate America din recesiune.
Minusurile Administratiei
Pe de alta parte, criticii afirma ca entuziamul popular care a inconjurat alegerea lui Obama la Casa Alba nu va fi suficient sa refaca multele probleme pe care le are de rezolvat dupa ce va depune juramantul de presedinte. Obamanianu va putea sa bage bani in buzunarele americanilor si nici sa creeze locuri de munca. Dupa cum nici guerilla media, care l-a transformat intr-o celebritate, nu va reusi sa-l ajute sa reduca deficitul bugetar de peste un trilion de dolari.
Fara masuri economice eficiente, stralucita masina de propaganda care l-a propulsat in fruntea Administratiei nu va putea sa opreasca singura declinul industriei auto, falimentul marilor banci si pierderea zilnica a catorva zeci de mii de locuri de munca. E nevoie de mult mai mult pentru a revigora America decat de adulatia mediatica, sustin criticii, care pun la indoiala capacitatea lui Obama de a misca lucrurile in directia buna.
Obama a facut miscari gresite inca dinainte de a ajunge la Casa Alba. Unele dintre numirile sale au fost criticate extrem de dur. Leon Panetta a fost numit in fruntea CIA fara sa aiba o experienta care sa-l justifice pentru acest post, in timp ce propunerea sa pentru postul de secretar al Comertului, guvernatorul Bill Richardson, s-a retras dupa ce s-a aflat ca este anchetat de un juriu federal. Recent, presa americana a relatat ca nominalizatul pentru Departamentul Trezoreriei, Timothy Geithner, nu si-a platit taxele la IRS si a angajat o imigranta ilegala.
In plus, Administratia Obama, despre care se promitea ca e simbolul schimbarii Americii, a scos de la naftalina zeci de fosti angajati de pe timpul mandatelor lui Bill Clinton, multi dintre ei avand un trecut cel putin indoielnic.
Pe plan economic, Obama a solicitat zilele trecute deblocarea a 350 de miliarde dolari, fonduri restante ale planului Paulson, in cadrul programului de salvare a institutiilor financiare, trecand insa peste vointa majoritatii americanilor (58%) care a sustinut ca banii sa ramana sub lacat deoarece Guvernul nu a gasit o modalitate clara de a supraveghea circulatia lor.
O luna de miere scurta
In ciuda pasilor gresiti facuti, americanii sunt insa dispusi sa-i acorde credit aproape total noului presedinte. Noua din zece respondenti la sondajul ABC au declarat ca sunt constienti ca refacerea economica va dura cel putin doi ani, ceea ce-i ofera lui Obama o perioada de manevra. Cat va dura aceasta, insa, e greu de estimat iar rabdarea economica a americanilor ar putea sa dispara incetul cu incetul. De aceea Obama va trebui sa se miste extrem de rapid.
Confruntati cu una dintre cele mai grave crize economice din ultimul secol, americanii asteapta urgent rezultate. Acelasi sondaj ABC/WP a dezvaluit ca 78% dintre ei cred ca tara sa indreapta spre o directie complet gresita, iar 94% considera ca economia se afla intr-o stare proasta si e nevoie de reforma imediata.
In lipsa unor rezultate rapide, miscarea de masa care l-a propulsat la putere ar putea sa-si piarda treptat entuziasmul. Daca nu stabilizeaza economia in prima perioada a mandatului sau, Obama risca sa piarda sustinerea celor care acum il vad in chip de Salvator al natiunii. Nemultumirea provocata de lipsurile economice reprezinta o forta politica puternica iar ea ar putea sa fie chiar cea care-l va cobori de pe piedestal pe Barack Obama.