Sari direct la conținut

SUA cheltuie anual 52 de miliarde de dolari pentru intretinerea arsenalului nuclear

HotNews.ro

Statele Unite cheltuie peste 52 de miliarde de dolari anual pentru intretinerea, imbunatatirea si operarea arsenalului lor nuclear, potrivit unui studiu dat publicitatii. Documentul sustine insa ca pentru pregatirile in caz de atac nuclear sunt alocate doar 700 de milioane de dolari.

Raportul realizat de Stephen I. Schwartz si Deepti Choubey, intitulat „Nuclear Security Spending: Assessing Costs, Examining Priorities,” afirma ca fondurile cheltuite pe programele nucleare ale Americii depasesc cu mult sumele rezervate diplomatiei si ajutorului extern luate impreuna.

„Securitatea nucleara cheltuie cu 13 miliarde de dolari mai mult decat diplomatia internationala si asistenta in strainatate; aproape dublu fata de banii alocati stiintei, industriei spatiului si tehnologiei; si de 14 ori mai mult decat bugetul Departamentului Energiei pentru programele de cercetare si dezvoltare din domeniu”, sustine Carnegie Institute for Peace, sub egida caruia s-a realizat documentul.

Cea mai mare parte a fondurilor cheltuite pe programele de fabricare a armelor nucleare nu este secreta, insa suma reala nu poate fi cunoscuta cu exactitate, din cauza faptului ca ea este „ascunsa” sub diferite bugete. In plus, cele 52 de miliarde de dolari avansate de Stephen I. Schwartz si Deepti Choubey nu iau in considerare programele secrete sau cele ale serviciilor de informatii legate de domeniul nuclear.

Raportul sustine ca majoritatea banilor sunt folositi la imbunatatirea si intretinerea arsenalului nuclear „invechit”. Potrivit estimarilor, Statele Unite au o rezerva de aproximativ 9.600 de rachete nucleare.

Carnegie Institute for Peace a oferit si cateva recomandari la finalul studiului:

* Guvernul este solicitat sa dea publicitatii rapoartele anuale, inclusiv cele secrete, ale tuturor cheltuielilor legate de arsenalul nuclear. Congresul si Guvernul SUA vor putea astfel sa monitorizeze mai bine programele nucleare

* Autoritatile trebuie sa dezvolte in principal programe care asigura si previn proliferarea armelor nucleare, a materialului folosit la realizarea de armament, a tehnologiei atomice

* Administratia trebuie sa aplice masuri mai bune, inclusiv transparenta, pentru a justifica cheltuielile nucleare ale serviciilor de informatii

* Guvernul trebuie sa ofere o statistica exacta a numarului de veterani care au primit sau nu compensatii si tratament pentru expunerea la radiatii in timpul testelor nucleare din anii 1946-1962. Guvernul este solicitat sa prezinte si costurile totale ale compensatiilor oferite si ale tratamentelor medicale acordate veteranilor afectati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro