Guvernul britanic raspunde petitiei de ridicare a restrictiilor pentru romani
Cabinetul premierului britanic a raspuns petitiei de ridicare a restrictiilor de munca pentru romani. Doua asemenea petitii au fost inaintate in toamna 2008 la 10 Downing Street: una pe data de 15 octombrie si una pe 15 noiembrie. Prima a fost initiativa Cristinei Irimie, directoarea publicatiei Romani in UK, si a fost semnata de peste 4.000 de persoane. Petitia din luna noiembrie a fost creata de Ionela Flood, directoarea organizatiei Romanca, iar demersul, inscris electronic pe site-ul 10 Downing Street, a fost sustinut de 210 semnaturi.
Raspunsul venit de la 10 Downing Street se adreseaza petitiei din urma. Cabinetul Primului Ministru reaminteste conditiile in care romanii pot munci in UK, subliniind importanta obtinerii unui permis de munca pentru integrarea pe piata britanica. Guvernul de la Londra a invitat Comisia de Consiliere pe probleme de Migratie (Migration Advisory Committee) sa asiste in evaluarea impactului pe care l-ar avea pe piata slujbelor din Regat ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari. Pana acum, MAC s-a opus, motivand numarul in crestere de someri pe care UK il are si competitia deloc necesara provenita din partea est-europenilor nou-integrati in Uniunea Europeana.
Va prezentam mai jos traducerea integrala a raspunsului venit de 10 Downing Street.
„Va multumim pentru petitia dumneavoastra electronica cu referire la accesul cetatenilor romani pe piata muncii britanice.
Guvernul UK a sustinut intratea Romaniei in Uniunea Europeana si continua sa-i sustina si sa-i asiste integrarea.
Cetatenii romani pot calatori liber in UK si pot locui aici sub aceleasi conditii ca si restul cetatenilor din EEA (Regiunea Economica Europeana). Au dreptul sa locuiasca in UK ca si muncitori, lucratori independenti (self-employed), persoane care nu au nevoie de venit (self-sufficient) sau ca si studenti. Cu toate acestea, cetatenii romani (si bulgari) care doresc sa lucreze au in general nevoie sa obtina inainte permisiuna UK Border Agency, conform conditiilor provizorii adoptate de UK la data de 1 ianuarie 2007. Aceste conditii temporare sunt explicit permise in termenii Tratatului de Aderare dintre UE si Romania.
Termenii potrivit carora Romania are acces la piata muncii britanice nu restrictioneaza mai mult decat prevederile de dinaintea ascensiunii. In unele circumstante, este mai usor acum pentru romani sa aiba acces pe piata muncii britanice. De exemplu, daca sunt scutiti de cererile de autorizatie de munca, au acces liber.
Romanii nu sunt restrictionati sa lucreze pe piata domeniului agricol sau in industria hranei, ale caror cote sunt acum rezervate doar romanilor si bulgarilor. Romanii au dreptul de a avea slujbe calificate, in cazul in care se respecta cerintele permisului de munca, si pot totodata obtine acces liber pe piata muncii daca au calificare superioara (higly skilled). Cei care studiaza in UK au, de asemenea, dreptul de a munci, iar membri familiior celor care sunt angajati, lucreaza pe cont propriu sau nu au nevoie sa munceasca pentru a se intretine au de asemenea dreptul sa lucreze. Odata ce un roman a prestat 12 luni de munca autorizata, are aces liber pe piata muncii, la fel ca si restul cetatenilor UE.
Guvernul va anunta Comisia Europeana pana la finele anului daca restrictiile pentru romani (si bulgari) se vor mentine si dupa 2008. Pentru a asista aceasta decizie, guvernul a invitat Comisia de Consiliere pe probleme de Migratie (Migration Advisory Committee) sa isi ofere analiza asupra potentialului impact pe care l-ar ave ridicarea restrictiilor.”
Rapunsul a fost primit joi, in ciuda faptului ca mentinerea restrictiilor pentru 2009 a fost deja anuntata. Restrictiile pentru romani si bulgari sunt revizuite anual. Ele pot fi mentinute pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2012.
Petitia si raspunsul pot fi gasite integral aici.