Impactul căderii băncii SVB în 4 întrebări și răspunsuri. Situația din România
Căderea băncii americane Silicon Valley Bank a produs o puternică undă de șoc pe piețele bursiere din SUA și din Europa, fiind cap de afiș în toată presa europeană. Bundesbank a anunțat o întâlnire de criză pentru a analiza impactul, în vreme ce Banca Centrală Europeană nu a luat nicio decizie de acest fel. HotNews a discutat cu reprezentanți ai BNR și ai UniCredit, banca corespondentă la noi a SVB.
Viteza dispariției SVB a fost uriașă. Marțea trecută, CEO-ul SVB, Greg Becker era la o conferință cu investitorii, răspunzând la întrebări despre cum își petrece timpul liber. Câteva zile mai târziu, banca pe care o conducea se prăbușea.
Va exista un impact în România? Se poate repeta scenariul din 2008?
Foarte puțin probabil, spun reprezentanții BNR. În primul rând, dimensiunea SVB nu se compară cu cea a Lehman Brothers. În al doilea rând, SVB era o bancă nișată pe finanțarea startup-urilor, fără a fi o mare bancă de investiții. În al treilea rând, modelul de supraveghere pe care îl are BNR permite declanșarea primelor reacții înainte ca un asemenea faliment să aibă loc. Băncile românești sunt bine capitalizate, iar expunerea SVB pe România e ca inexistentă.
Oficialii UniCredit nu au dorit să facă din păcate niciun fel de comentariu pe tema falimentului SVB.
Ce se întâmplă acum în piețele noastre financiare?
Pe piețele financiare de la noi nu s-a instalat din fericire panica. Specialiștii în investiții cu care am discutat consideră că era o bancă regională. Evident, afectate sunt start-up-urile, dar sunt “destui bani în piață pentru a găsi finanțare”.
Există un mic efect de contagiune pe băncile din Europa, dar nu sunt momentan semne de panică. „Asta ne mai arată că „politica monetară a FED din ultima perioadă a fost prea restrictivă și au început să apară crăpături”, au spus specialiștii contactați de HotNews.
Cum au reacționat alte state?
Germania a închis filiala locală a băncii SVB, iar în UK, HSBC a preluat subsidiara băncii americane.
Dezvoltatorul german de taxiuri aeriene Lilium Air Mobility și client al Băncii Silicon Valley nu se așteaptă la nicio consecință în cursul falimentului SVB, scrie presa germană. „Lilium nu se așteaptă la niciun impact material asupra operațiunilor sau lichidității”, a spus o purtătoare de cuvânt.
Guvernul federal nu vrea să compare situația SVB cu cea de după prăbușirea Lehman. „Nu cred că ne aflăm într-o situație comparabilă cu ceea ce era atunci”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, luni, la Berlin. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a fost informat despre situație.
„Urmărim îndeaproape situația actuală, împreună cu BaFin (autoritatea de supraveghere financiară) și Bundesbank”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe.
Bundesbank are o echipă specială pentru situații de criză, echipă care a intrat în alertă și care se va întâlni luni adupă-amiază pentru o analiză mai aprofundată.
Ministrul francez al Economiei și-a arătat încrederea în soliditatea băncilor franceze, subiectul urmând să se discute în cadrul reuniunii miniștrilor europeni de finanțe de luni.
Întrebat luni dimineață la France Info despre căderea Silicon Valley Bank (SVB), Bruno Le Maire a spus că nu s-a declanșat nicio „alertă specifică” cu privire la sectorul bancar francez. „Băncile franceze sunt solide și nu au nicio expunere pe SVB”, au confirmat și oficialii Banque de France.
„În această etapă, nu avem cunoștință de vreo expunere directă a băncilor franceze față de banca falimentară”, a declarat la France Inter Gabriel Attal, ministrul Conturilor Publice, adăugând de asemenea că „avem bănci care sunt solide, care au lichidități semnificative, dar apoi urmărim situația îndeaproape”.
Care a fost reacția președintelui Eurogrupului- organism care reunește miniștrii de Finanțe din zona Euro?
„Expunerea zonei euro la consecințele prăbușirii băncii din Silicon Valley este foarte limitată”, a declarat luni președintele Eurogrupului Paschal Donohoe pentru Bloomberg. Avem un cadru de reglementare și rezoluție foarte puternic aici, în Europa… Dar, desigur, orice dezvoltare bancară ca aceasta ridică întrebări și, desigur, vom discuta asta astăzi în Eurogrup.”
Expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, a afirmat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), într-un interviu acordat Bloomberg.
„În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări şi, desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”, a declarat Donohoe.
Acesta a adăugat că Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană monitorizează evoluţiile şi vor discuta subiectul în cursul zilei de luni cu miniştrii de Finanţe din zona euro.
Situaţia reprezintă o atenţionare că riscul şi momentele în care se petrec schimbări se pot întâmpla în mod neaşteptat, a declarat Donohoe.
Acesta a adăugat: „Dintr-o perspectivă europeană, suntem foarte bine poziţionaţi, am făcut în ultimul deceniu modificări în cadrul legislativ privind reglementarea. Putem monitoriza şi răspunde rapid evoluţiilor, dacă va fi necesar”.