Sari direct la conținut

VIDEO De ce se inunda Venetia?

HotNews.ro

Pe data de 1 decembrie a acestui an Venetia era inundata in proportie de 90% de apele lagunei. Era efectul cresterii nivelului apei in laguna la cota 1,56, adica 1 metru si 56 de centimetri peste nivelul mediu al apei de aici. Acqua alta, adica acest fenomen prin care nivelul apei se ridica peste cotele normale, a dus la inundarea majoritatii strazilor si pietelor. Vestea a facut rapid turul agentiilor de presa din intreaga lume. Au urmat stiri alarmante, iar imaginile filmate au reaprins dezbaterile despre fragilitatea acestui oras. Putine au fost insa institutiile de presa din lume care au cautat sa explice ce s-a intamplat de fapt pe 1 decembrie la Venetia.

Fenomenul, numit acqua alta, este rezultatul suprapunerii mai multor cauze:

  • Vanturile puternice – provenite fie din sud (asa numitul Scirocco) fie din nord – est (sau Bora) imping apele Marii Adriatice spre Laguna Venetiei, care este situata in marginea de nord – vest a acesteia. Aceste ape impinse de vant intra in laguna prin cele trei guri si, astfel, nivelul apei in laguna creste. Incepand de duminica trecuta, in laguna venetiana a inceput sa soseasca apa impinsa aici de catre vantul numit scirocco.
  • Variatia brusca a presiunii atmosferice in partea de nord a Marii Adriatice – poate duce la aparitia unor fenomene numite seise (ridicari bruste ale nivelului marii). Iar la Venetia, dupa ce saptamana precedenta fusese neobisnuit de rece (presiune atmosferica foarte ridicata), presiunea a scazut brusc, odata cu venirea scirocco, adica a vantului cald din Africa.
  • Mareea astronomica –  care are valori mai ridicate in perioada cuprinsa intre echinoctiile de toamna si primavara – si-a adus si ea contributia.

Venetia cu totul sub ape
Foto:

Toate aceste cauze au actionat in acelasi timp si, pe 1 decembrie, s-a inregistrat cota de 1,56 m peste nivelul mediu, adica cea mai mare valoare de mai bine de 20 de ani. A fost deasemenea cea de-a patra ca valoare din anul 1872.

Este Venetia inundata permanent? Nu. Atunci cand se manifesta fenomenul acqua alta orasul este inundat numai in timpul fluxului, timp de cateva ore (depinde, evident, de cat de mare e cresterea nivelului apei). Fluxul revine odata la aproximativ 14 ore.

La fiecare acqua alta este inundat tot orasul? Nu. In functie de marimea cu care creste nivelul apei in laguna orasul este acoperit mai mult sau mai putin de ape. Prima zona care se inunda este Piata San Marco (zona mai coborata a orasului), atunci cand apa ajunge in jurul cotei de 90 de centimetri. Tot printre primele zone inundabile sunt si cele din jurul Podului Rialto, acolo unde cota orasului este deasemenea mai coborata.

Experti in mersul pe apa
Foto:

Cat de des se repeta acest fenomen? Nu exista o ciclicitate clara. Acqua alta apare de regula in perioada dintre echinoctiile de toamna si primavara si in ultimii ani s-a inregistrat o medie anuala de 55 de zile cu inundatii mai mari sau mai mici.

Media ultimilor ani este mai crescuta fata de cea din anii anteriori. Asta nu inseamna insa ca nu au existat asemenea fenomene si in trecut. Cea mai mare valoare a fost inregistrata in anul 1966, cand nivelul apei a crescut aproape cu 2 metri. Dar aceste fenomene au fost inregistrate de catre venetieni de multe ori in ultimul mileniu.

Exista o influenta a omului care favorizeaza cresterea numarului de zile in care Venetia este inundata? Cu siguranta Da. Daca nu exista deocamdata informatii suficiente care sa arate in mod cert ca exista o crestere a numarului de fenomene meteo extreme datorata omului, in zona Venetiei interventia omului a fost locala.

Institutul de Cercetari Marine
Foto:

De aproape 4 decenii presa mondiala a inceput sa anunte ca Venetia se scufunda. Si, intr-adevar, timp de aproape jumatate de secol orasul s-a scufundat cu circa 23 de centimetri. Aceasta scufundare se datora extractiei masive de apa in scopuri industriale, in special pentru fabricile de pe uscat (orasele – satelit Marghera, Mestre).

Volumul de apa extrasa era mult mai mare decat acela cu care acviferele (stratele care contin apa, in acest caz nisipuri) se reincarcau. De aceea zona lagunei, mai ales Venetia, incepuse sa se scufunde foarte rapid pentru ca acele nisipuri se tasau.

Cercetatorii italieni, alaturi de autoritati, au elaborat un plan special prin care au oprit aceasta exploatare necontrolata a apei si, deci, si fenomenul de tasare. Prin urmare, fenomenul de scufundare al Venetiei aproape s-a oprit in ultimul deceniu.

Venetia involburata
Foto:

Ce riscuri exista pentru populatie in timpul inundarii? Daca pentru turisti neplacerile privesc doar schimbarea planurilor de vacanta si ingreunarea deplasarii (in timpul inundatiilor in oras exista pasarele special instalate care sa le permita oamenilor deplasarea), nu acelasi lucru se poate spune despre localnici. Acestia sufera din cauza:

  •  inundarii locuintelor si eventual a locurilor de munca
  • degradarii cladirilor si bunurilor proprii
  • cresterii poluarii in laguna (apa “spala” practic toate mizeriile din oras si le transporta in laguna, invers – poluantii din apa ajung pe strazi)
  • intarzierilor si devierilor de trafic ale vapoarelor sau barcilor (cum apa creste numeroase canale devin inaccesibile).

Exista planuri de alertare si de prevenire a acestui fenomen? In ceea ce priveste alertarea, cercetatorii italieni alaturi de autoritatile venetiene au pus la punct un program de monitorizare, modelare, prognoza si alertare prin care oamenii sunt instiintati la timp:

  • daca se produce fenomenul acqua alta
  • care este valoarea estimata a acestuia.

Pentru deplasarea prin oras sunt montate pasarele, iar apararea civila are planuri de interventie in caz de urgenta. In ceea ce priveste prevenirea, in anul 2011 ar trebui finalizata constructia giganticului dar si controversatului proiect MOSE. Prin acest proiect sunt in constructie porti uriase la fiecare dintre cele 3 guri de intrare in laguna. Atunci cand apa in laguna risca sa depaseasca un anumit nivel, aceste porti se vor ridica automat si vor bloca accesul apei marii in laguna pe perioada riscului maxim al inundatiei.

Vezi imagini cu Venetia sub ape:

Cum au functionat sistemele de prognoza si alertare in cazul acqua alta din 1 decembrie?

Cercetatorii de la Institutul de Stiinte Marine, alaturi de cei din alte institutii de cercetare si de autoritatile locale din Venetia, grupati in Consorzio di Ricerche Lagunari, sunt si cei care elaboreaza modelele matematice de prognoza a fenomenului, si care pentru data de 1 decembrie au anuntat la timp o valoare de 1,60. Cercetatorii au anuntat ca valoarea reala de 1,56 cm, cu 4 cm mai mica decat cea estimata, s-a datorat unei schimbari bruste a vantului.

In urma prognozei, a urmat avertizarea prin presa si prin SMS. Datorita valorii foarte mari a nivelului apei, in dimineata aceleiasi zile au intrat in functiune si sirenele iar clopotele bisericilor au anuntat de asemenea pericolul.

Fotografiile prezentate au fost realizate si trimise de catre cercetatorii de la Institutul de Stiinte Marine (Istituto di Scienze Marine – ISMAR) din Venetia, Consiglio Nazionale delle Ricerche pe data de 1 decembrie 2008.

Link-uri utile:

Centrul de monitorizare si prognoza a mareelor

http://www.comune.venezia.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/1644

www.comune.venezia.it/maree (in italiana)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro