Romanii vin in numar tot mai mic la vot
Primul roman care a stampilat buletinul de vot la sectia 54 de votare din Londra se numeste Andrei si a votat, de ziua Sfantului Andrei, la sediul Institutului Cultural Roman in jurul orei 7:20. Duminica, pana in jurul orei 17:30, au votat in jur de 150 de persoane. Multi dintre romanii care au venit la urne au plecat fara sa-si exercite optiunea, din cauza lipsei documentatiei care sa le ateste resedinta.
„N-au fost multi participanti, poate si datorita conditiilor meteo, dar speram sa vina din ce in ce mai multi. Au fost alocate 2.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si 2000 pentru Senat. Nu au fost incidente notabile, in afara faptului ca unii nu au putut vota din pacate, din cauza lipsei documentatiei necesare”, a declarat presedinta biroului electoral al sectiei de votare 54 de la Londra, Anca Babes.
La acest birou electoral a votat si Johnatan Eyal, specialist in Studii de Securitate Internationala la Royal United Security Institute (RUSI) si analistul preferat al mass-media britanice pe problemele existente in Europa de Est.
Johnatan Eyal: Am venit la vot ca si cetatean roman si cu datoria de cetatean roman. Am doua dubii: primul este legat de nivelul de participare al populatiei. Cred ca este foarte ingrijorator faptul ca, dupa prabusirea comunismului, cu fiecare alegere care a avut loc, participarea devine din ce in ce mai mica.
CB: Cum vedeti sistemul de vot uninominal?
Johnatan Eyal: Referitor la sistemul electoral, si la impactul participarii reduse la rezultatul final: paradoxal, faptul ca un numar mai mic va lua parte la vot poate sa duca la rezultate neasteptate. Schimbarea sistemului de vot este foarte acceptabila si un experiment interesant, care, de fapt, este sistemul existent in Marea Britanie in ultimii 200 de ani. Numai ca ma intreb care va fi impactul asupra disciplinelor partidelor in parlament. Deci, intr-un fel, vom avea un rezultat mult mai decisiv in parlament, dar probabil ca va fi mai multa dezbinare in sanul partidelor in parlament.
CB: De ce credeti ca populatia vine din ce in ce mai putin la vot?
Johnatan Eyal: Intr-un fel, se poate da o explicatie destul de optimista. Romanii nu mai au atatea idei tinute in mod pasional si isi inchipuie ca rezultatele alegerilor nu va schimba mult situatia. Nu este numai o tendinta pro-romaneasca. Acelasi lucru se intampla si in alte tari ale lumii europene. Dar cred ca explicatia este mult mai simpla: intreaga clasa politica nu are nici o semnificatie pentru noua generatie de romani, cum nici clasa politica in Marea Britanie n-are semnificatie pentru noua generatie de britanici.
Printre cei care nu si-au putut exercita drepturile de vot in lipsa actelor doveditoare de domiciliu este si Gabriela (23 de ani), studenta la Cambridge: Parerea noastra despre ce acte sunt trecute pe lista nu e discutabila. Erau mai multe obtiuni de dovedire a domiciliului. Eu n-am avut nici unul dintre actele de pe lista. Observatorii nu au gresit cu nimic. Aveam nevoie de numarul de yellow card sau de contractul de inchiriere. Cardul meu este valabil pana in 2010. Dar nimic de la scoala n-ar fi fost valabil, chiar daca universitatea sau colegiul meu mi-ar atesta faptul ca sunt studenta la zi si ca, prin regulamentul Cambridge, trebuie sa fiu prezenta la cursuri in acesti trei-patru ani. N-ar fi fost o dovada valabila pentru ca nu e pe lista celor care s-au gandit sa o compuna. Cred ca se descurajeaza venirea la vot a romanilor din strainatate.
Bogdan (29), student:Membrii sectiilor de votare din Marea Britanie n-au absolut nici o vina. Dar sistemul de votare pus la punct de cei din tara este absolute sub orice critica. E pur si simplu o tentative evidenta de a minimalizare a numarului votantilor, mai ales in randul studentilor.
In tara, studentii care nu au resedinta in orasul respectiv nu pot vota. Acum, ca nu se mai cere viza, au nevoie de un act de resedinta. Deci este ceva bine pus la punct, dar sper sa nu le iasa.
Din ce s-a spus, majoritatea celor care nu pot vota sunt, in general, persoane tinere, persoane care calatoresc mult spre exemplu. Si cred ca exact aceste voci ar trebui auzite. Vocile celor mai in varsta s-au tot auzit.
Unii romani veniti la vot recunosc faptul ca nu stiu exact cum functioneaza sistemul uninominal.
Mihai P (62 de ani) din Leyton, estul Londrei: Am votat cu pasaportul si permisul de conducere. Am votat cu gandul ca oamenii alesi sa gaseasca o soarta mai buna pentru Romania. Ca de aproape 20 de ani… Probabil oamenilor din Romania le va fi si mai greu decat celor de aici.
Cred ca votul uninominal este mai bun decat sistemul vechi, pentru ca, in masura in care reusesti sa-ti cunosti candidatul, alegi pe cine vrei tu, daca se intampla sa fie pe lista. N-am inteles prea bine cum sta treaba cu colegiile. Eu am votat pentru un partid, sperand ca persoana numita de acesta ajuta la alegera partidului. Sincer, nu stiu cum lucreaza aceste colegii si cum sunt desemnati alesii.
Adrian F (41 de ani):Sunt in Anglia de 12 ani. Romania e ca o mama care te naste si te da altuia de crescut. Votez pentru schimbare, dar nu cred ca votul meu va conta. Asta-i nu-i vot uninominal. Ne balacim in namolul balcanic.
Romanii din UK fac parte din circumscriptia electorala nr. 43, colegiul nominal 1. Urnele sunt deschise intre orele 7 si 21, ora UK. Numarul total de buletine de vot stabilit pentru sectiile de votare din strainatate este de 1.240.000, din care jumatate (620 000) pentru Camera Deputatilor si cealalta jumatate pentru Senat, colegului 1 fiindu-i alocat un numar de 300.000 de buletine.