Parlamentarii s-au lasat intepati pentru campania "Transforma diabetul"
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, compania Novo Nordisk anunta initierea campaniei “Transforma diabetul”, primul proiect din Romania de educare si responsabilizare a populatiei cu privire la incidenta diabetului. Campania a demarat vineri, 14 noiembrie 2008, la Parlamentul Romaniei, unde parlamentarilor li s-a testat nivelul glicemiei. S-a transmis, astfel, un semn privind gravitatea acestei afectiuni.
Actiunea s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Camerei Deputatilor, beneficiind si de sprijinul Societatii Romane de Diabet, arata un comunicat. Initiativa a continuat cu un program similar, dedicat publicului larg, desfasurat in Parcul Unirii. In cadrul evenimentului persoanele interesate au primit informatii cu privire la diabet si au beneficiat de o consultatie gratuita oferita de un specialist diabetolog. De asemenea, persoanelor cu diabet prezente la eveniment li s-a alcatuit un regim alimentar adaptat pentru fiecare.
In Romania exista 1,5 milioane de pacienti diagnosticati cu diabet, adica 9,4% din populatia adulta a tarii. Statisticile dovedesc ca diabetul poate deveni cea mai mare provocare medicala a secolului 21. Studiile internationale demonstreaza faptul ca peste 200 de copii dezvolta diabet tip 1 zilnic, in timp ce un numar ridicat de copii cu diabet, din tarile in curs de dezvoltare, isi pierd viata imediat dupa diagnosticare.
In tarile dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, persoanele asigurate medical cu diabet platesc din surse proprii 10-15% din costurile medicale, in timp ce 20% dintre oamenii cu diabet nu au asigurare medicala guvernamentala sau privata. In tarile cu venituri scazute, se estimeaza ca aproape toate cheltuielile pentru diabet sunt directionate catre medicamentele pentru prevenirea mortii datorate unor niveluri glicemice ridicate.
In Romania, in anul 2006 a fost alocat un buget de 90 milioane EUR (reprezentand 2% din totalul bugetului destinat sanatatii in 2006).
Diabetul reprezinta principalul factor de risc in survenirea infarctului miocardic, daca nu se stabileste un echilibru al glicemiilor. Desi diabetul afecteaza toate varstele, peste 50% din diabetul de tip 2 poate fi prevenit in conditiile unei monitorizari permanente si prin urmarirea unui stil de viata sanatos.
Ziua Mondiala a Diabetului se desfasoara anual, pe data de 14 noiembrie.