Sari direct la conținut

Tarile emergente se confrunta cu probleme pe masura ce investitorii se retrag de pe aceste piete

HotNews.ro

Monedele nationale ale tarilor emergente s-au depreciat puternic vineri, zlotul polonez si forintul ungar inregistrand cele mai mari pierderi in decursul unei saptamani, in vreme ce actiunile si obligatiunile s-au prabusit pe fondul ingrijorarilor privind agravarea crizei financiare, potrivit Bloomberg. Astfel, zlotul a pierdut peste 16% in aceasta saptamana, iar forintul 14%, cele mai mari pierderi din 1993 si pana in prezent.

Indicii bursieri din Rusia, India si Brazilia au cazut cu peste 7%, in vreme ce costul imprumuturilor pentru tarile in curs de dezvoltare a urcat la cel mai inalt nivel din ultimii sase ani.

Investitorii vand actiuni ale companiilor din tarile emergente, obligatiuni si valuta acestor tari, in contextul in care debandada inceputa cu colapsul imprumuturilor subprime din SUA impinge lumea spre recesiune si scade pretul marfurilor care sustin economiile in dezvoltare. Banca centrala din Coreea de Sud a anuntat ca avansul economic din cel de-al patrulea trimestru a fost cel mai mic din ultimii patru ani, iar calificativele acordate Ucrainei de Standard&Poor’s au fost coborate pentru a doua oara din luna iunie si pana in prezent.

„Tarile care au probleme sunt cele ale caror economii sunt foarte conectate cu cele ale statelor dezvoltate”, a declarat Silvia Marengo, care administreaza obligatiuni ale statelor emergente in valoare de 130 milioane de dolari la Clariden Leu. „In acest moment vedem fonduri care pleaca din Ungaria, Polonia si din alte tari din Europa de Est”, a mai spus aceasta.

In aceasta saptamana, Belarus s-a alaturat Islandei, Pakistanului si Ucrainei cerand Fondului Monetar International fonduri de urgenta in valoare de cel putin 20 miliarde de dolari pentru a-si putea plati datoriile. Argentina se lupta sa evite cea de-a doua prabusire a economiei intr-o decada, incercand sa stranga fonduri prin nationalizarea unor fonduri de pensii private ale caror active depasesc 29 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro